avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... caldura la metru patrat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

caldura la metru patrat

stiu ca energia termica (caldura) se imparte la metri patrati pe care ii are fiecare apartament. intrebarea mea este: se imparte si la metrii patrati care reprezinta balcoanele(ca doar nu se incalzesc si ele)? daca raspunsul este ca se imparte doar la metrii patrati ai apartamentului propriu-zis, fara balcoane, v-as ruga sa-mi transmiteti si temeiul legal, k sa pot arata si presedintelui meu de asociatie, daca nu...........va multumesc oricum pt raspuns,oricare ar fi el. sanatate!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:38, 20 Martie 2010
Ordinul 233/2004 ANRSC (autoritatea pentru reglementarea serviciilor de gospodarie comunala)


Art.3.29 . suprafaţa utilă a apartamentului - suma tuturor suprafeţelor utile ale
încăperilor, aşa cum este înscrisă în actul de proprietate sau în contractul de vânzare - cumpărare. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor;
....................................

Art. 13. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzirea
locuinţelor/apartamentelor se face proporţional cu suprafaţa utilă înscrisă în actul de proprietate.

(2) În cazul în care proprietarul unei locuinţe modifică suprafaţa echivalentă
termic de încălzire din locuinţa sau din spaţiul pe care îl deţine, în raport cu suprafaţa echivalentă termic de încălzire prevăzută în proiectul de execuţie al imobilului, suprafaţa utilă care se ia în calcul la repartizarea cheltuielilor individuale de încălzire, se va stabili conform prevederilor art. 17.
.....................................
Art.16.
(3) Cota-parte din proprietatea comună reprezintă raportul suprafeţei utile totale a locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă faţă de totalul suprafeţei utile a tuturor locuinţelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu
Art. 17. - (1) Dacă într-un apartament s-au produs modificări asupra corpurilor de
încălzire – tip, număr de elemenţi şi alte asemenea – faţă de situaţia iniţială prevăzută în proiectul imobilului, se va recalcula suprafaţa utilă care se ia în considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru încălzire, prin:
a) mărirea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate proporţional cu
un coeficient, reprezentând raportul dintre noua suprafaţă echivalent
termic a tuturor corpurilor de încălzire din apartament şi suprafaţa
echivalent termic iniţială a tuturor corpurilor de încălzire din apartament,
în cazul în care modificarea s-a făcut în sensul sporirii confortului termic;
b) diminuarea suprafeţei utile înscrise în actul de proprietate proporţional
cu un coeficient, reprezentând raportul dintre noua suprafaţă echivalent
termic a tuturor corpurilor de încălzire din apartament şi suprafaţa
echivalent termic iniţială a tuturor corpurilor de încălzire din apartament,
în cazul debranşărilor parţiale.
(2) Recalcularea suprafeţei utile înscrisă în actul de proprietate se face numai în
baza procesului-verbal de constatare a modificării suprafeţei echivalente termic,
întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari şi avizat de furnizorul de
energie termică.
(3) Pentru determinarea noilor suprafeţe echivalent termic, rezultate în urma
modificării suprafeţelor echivalente termic iniţiale ale corpurilor de încălzire din
locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari poate solicita sprijinul furnizorului de energie termică..

Cu alte cuvinte se imparte la suprafata interioara a apartamentului, fara balcoane
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
elga50, moderator
HG nr 1588/2007 sectiunea a 3-a Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale Art 39 (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru:apa rece si canalizare,apa calda maenajera;energie termica,combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde ;gaze naturale;incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat acea de locuinta
(2)Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile

In cazul existentei de repartitoare se utilizeaza norma tehnica si metodologia elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementarea pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice
In cazul inexistentei de repartitoare de costuri individuale,se calculeaza la suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat acea de locuinta
@ynocentta
Cititi cu atentie intrebarea utilizatorului. Nu asta a intrebat, ci anume ce reprezinta suprafata utila si unde gaseste o asemenea definitie (temeiul legal unde are o asemenea definitie si mod de impartire). Nu a intrebat nici despre repartitoare.

Tocmai despre impartirea in regim pausal nu i-ati raspuns la intrebare, ci ati emis o axioma (ceva ce nu trebuie demonstrat).


nici laurentiuo nu a oferit prea multe date concrete, dind astfel nastere unor dispute datorita faptului ca fiecare banuieste altceva.
oricum, din punct de vedere matematic, DACA toti proprietarii au acelasi numar de balcoane, cu aceeasi suprafata, prin adaugarea acestora in calcul nu ar influenta cu nimic suma de plata pentru ca suma platibila pe metru patrat s-ar micsora, dar s-ar plati la mai multi metri patrati. in cazul in care nu s-ar pune balcoanele, suma /mp ar fi mai mare, dar suprafata ar fi mai mica.
singura problema ar fi in cazul in care unele apartamente au mai multe balcoane sau deloc, si/sau au suprafete diferite ale balcoanelor (in cazul in care au acelasi numar de balcoane). spre exemplu, la mine in bloc, din 44 apartamente,4 nu au deloc balcoane, 20 au cite un balcon cu suprafata de 4mp, 10 au cite 2 balcoane de 4mp si unul de 2mp, 10 au un balcon de 4mp, unul de 7mp si altul de 5mp. de aici ar rezulta diferente mari in cazul in care s-ar pune in calcul si balcoanele fata de calculul in varianta fara balcoane
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
ContSters62736, utilizator
Utilizatorul a specificat ca are o discutie cu presedintele pentru ca acesta nu stie ce inseamna suprafata utila, ca altfel n-ar fi fost intrebarea.
Legislatia este clara. Cu sau fara repartitoare suprafata utila nu cuprinde balcoanele.

Alte discuții în legătură

Balcoane si logii incalzite ( inchise ) Jean Valjean Jean Valjean Buna seara. Va supun atentiei urmatoarea intrebare. Care este baza legala pentru a modifica si a pune la intretinere suprafata incalzita ( balcoane, loggii, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor cu caldura intr-un bloc cu repartitoare ancag70 ancag70 Buna seara ! Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3, Bucuresti, unde s-a creat o situatie incordata si extrem de neplacuta intre membrii asociatiei, situatie ... (vezi toată discuția)
Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane? papiotta papiotta Buna ziua. Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente ... (vezi toată discuția)