avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in alta localitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in alta localitate

Am mostenit un apartament in alta localitate decat cea de domociliu. Apartamentul nelocuit al tatalui, care a decedat, iar in ultimii 2 ani a locuit la mine. Sunt unic mostenitor legal. As dori sa fac succesiunea si nu stiu de unde sa incep. Ce acte am nevoie si unde pot sa o fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 14:01, 30 Noiembrie 2011
Cererea pentru dezbaterea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.
Acte necesare :
Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.
- Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.
Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).
Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat testament.
Succesiunea trebuie dezbatuta la notarul de pe raza judecatoriei unde tatal dvs a avut ultimul domiciliu. Va prezentati cu actul de deces in original, actele de stare civila din care sa reiasa calitatea dvs de mostenitor (act de nastere) daca mai sunt si alti mostenitori , adica mai aveti frati sau surori sau sotie supravietuitoare si actele lor de stare civila (acte de nastere, casatorie). Actele de proprietate ale defunctului si 2 martori care l -au cunoscut pe defunct. Daca tatal dvs a decedat dupa 1 octombrie 2011 termenul de optiune succesorala este de 1 an, daca a decedat inainte de aceasta data termenul de optiune succesorala este de 6 luni. Va sfatuiesc sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii la orice notar, chiar inainte de a dezbate succesiunea.
Multumesc. Dar sa o luam pe rand. Eu am certificatele de deces, casatorie si nastere. Actul de propritate al imobilului trebuie scos de la OCPI , de catre cine? Banuiesc ca de notar. In localitatea respectiva exista un singur notar. Exista vreun regim de urgenta la emiterea acestui act? Cat timp este valabil? Certificatul fiscal de la Primarie, il scot in ziua respectiva. Nu inteleg cu martorul. Trebuie sa fie cineva anume din localitatea respectiva, sau vreo ruda? Am de dat alta declaratie in prealabil, ca voi accepta mostenirea? Unde si catre cine fac declaratia? Pot face declaratia in orasul meu, la un notar de aici? Orasul unde am mostenit imobilul este departe de orasul meu si nu pot lipsi mai mult de o zi.
Multumesc pentru indumari.
Actul de proprietate nu trebuie scos de la OCPI. Trebui ca tatal dvs sa l aiba. Poate fi un act de vanzare cumparare, donatie, renta viagera, in fine orice act translativ de proprietate sau un certificat de mostenitor daca a mostenit la randul sau casa. De la OCPI nu se scoate decat extras de carte funciara. Dvs o sa intabulati dupa dezbaterea succesiunii proprietatea pe numele dvs in baza certificatului de mostenitor. Daca nu gasiti actul, refaceti calea acestui act, solicitand un duplicat de pe acesta fie la notariat , fie la institutia care l a emis, este posibil sa fie un contract de vanzare cumparare cu fostele institutii de stat de dinainte de 1989. Pt aceasta insa aveti nevoie de o dovada ca sunteti mostenitor, pt ca nu se dau aceste duplicate decat persoanelor care justifica un interes. Pt aceasta trebuie sa deschideti procedura succesorala asa cum vi s a spus la notarul de la ultimul domiciliu al defunctului. In caz de pierdere puteti cere un certificat de calitate de mostenitor ca mai apoi sa vi se elibereze dupa ce aduceti actul de proprietate in duplicat, certificatul de mostenitor care va fi si act de proprietate.
Declaratia de acceptare a succesiunii asa cum v am spus o puteti da LA ORICE NOTAR DIN TARA nu o faceti catre nimeni. Dvs declarati ca acceptati succesiunea defunctului dvs tata, prezentand certificatul de deces in original notarului care face declaratia. Ea va fi inregistrata la Registrul de Optiuni succesorale tinut la nivel national si este o masura de prevedere pt a nu fi declarat strain de succesiune si in lipsa altor mostenitori pana la grad 4 inclusiv al defunctului, mostenirea sa nu o ia Statul.
Referitor la martori, v am spus ca acesti martori trebuie sa fi cunoscut pe defunct foarte bine. De zeci de ani sa stie cati copii a avut daca a fost casatorit, daca la data decesului era casatorit.....Pot fi si niste rude, insa nu din categoria de succesibili care vin concret la mostenire, pot fi si persoane care l au cunoscut pe defunct, prieteni de familie, vecini....
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Multumesc pentru detalii. E mai complicat putin. Mama a murit in 2008, nu s-a facut atunci succesiunea pentru cota ei de 1/2 din apartament, deoarece eu sunt singurul lor copil si nu am avut posibilitatea sa o facem. Tata, bolnav, s-a mutat aici la mine, dar fara sa schimbe domiciliul, doar cu viza de resedinta si a decedat in 20 noembrie 2011. Acolo nu a mai locuit nimeni de atunci. Am un contract de vanzare - cumparare, in original , din anul 1991. Pe baza acestui act se va scoate de catre notar un extras de carte funciara de tranzactie. Cel putin asa este la noi in oras. Actul de proprietate valabil este doar acel extras de carte funciara. Fac , atunci, aici , la notar , declaratia de acceptare a mostenirii si cu aceasta voi merge la notarul de acolo. Trebuie asteptat un termen dupa ce am dat declaratia, sau se poate merge imediat ? Dupa decesul mamei nu am dat nici un fel de declaratie si au trecut deja mai bine de 3 ani. Este vreo problema? Cu martorii mi-e clar. Sunt destui. Speram sa nu avem alte probleme.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Intabulare apartament obtinut prin testament melcisor melcisor Buna ziua! Mama mea a primit prin testament de la un unchi un apartament. Unchiul a decedat. Va rog sa ma ajutati! Ce trebuie sa faca mama ca sa treaca ... (vezi toată discuția)
Succesiune. Împãrțirea bunurilor mobile, a pãrților-sociale. vioval vioval Problema nu este un imobil , ci bunurile mobile o masina si o motocicleta pe numele tatalui meu si in plus au si o societate comerciala(un bar) in care ea are ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)