avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 decembrie

buna ziua. lucrez la un magazin de piese auto si as dorii sa stiu daca este normal sa se lucreze pe 1 decembrie. multumesc!
Cel mai recent răspuns: afaceriiolden , utilizator 15:26, 30 Noiembrie 2011
Daca lucrati, vi se va da liber in alta zi.
"Cum se poate lucra pe 1 Decembrie fara sa ai probleme cu ITM-ul?
Codul Muncii:
Art. 140. - Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Art. 142. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Legal , nu se mai poate lucra de sarbatorile legale ( cu exceptiile prevazute de art.140,141 din Codul Muncii), aceasta fiind una dintre modificarile Codului muncii 2011 ( nu mai avem posibilitatea de a lucra in zilele de sarbatoare legala ) Acest lucru este valabil pentru toate unitatile cu exceptia celor mentionate special: unitati sanitare, alimentatie publica si cele care au activitate de productie..
Prin urmare daca insitati sa lucrati in ziua de 1 decembrie va asumati sanctiunea aplicabila in acest caz: potrivit dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. g) si h) din codul muncii, incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si art. 142 din codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei" a mai fost postat de altii COLEGI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lucra pe 1 decembrie fara sa ai probleme cu itm-ul? lemontee lemontee Buna ziua, Conducerea societatii la care lucrez doreste sa executam niste lucrari pe data de 01.12.Cum putem lucra in aceasta zi, fara sa avem probleme cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi pentru zilele de sarbatori legale BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FIRMA DE PAZA 2 ZILE CU 2 (12 ORE PE ZI) DACA TURA MEA CADE PE 1 SI 2 IANUARIE 2012 CE DREPTURI SUPLIMENTARE AM? (vezi toată discuția)
1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)