avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... consecinte NEinscriere constructie in CF
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

consecinte NEinscriere constructie in CF

Am construit o casa cu 3 ani in urma pe terenul proprietatea mea. Am obtinut si procesul-verbal de receptie finala. Inca nu am ajuns la cartea funciara sa intabulez constructia (deci este intabulat doar terenul) pt. ca am aflat ca trebuie sa prezint si documentatia cadastrala; am tot amanat momentul intrucat cadastrul ma costa ff mult. Avand in vedere noile modificari ale codului civil (anumite discutii ref. la inscriere ca drept de constituire) ma poate afecta in vreun fel lipsa neinscrierii casei in CF? Ce consecinte ar fi? Nu sunt momentan proprietar si al constructiei 100%?
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 17:10, 4 Decembrie 2011
Nu va afecteaza cu nimic daca aveti autorizatie de constructie si daca nu doriti sa vindeti. cadastrul si intabularea sunt absolut necesare la vanzare . Inscrierea in Cartea funciara este doar pentru opozabilitatea fata de terti, dar daca nu sunt probleme mai puteti astepta.
Puteti astepta cu inscrierea in CF dar daca doriti sa scoateti un extras de carte funciara pentru o eventuala ipoteca sau vanzare a proprietatii bineinteles ca va figura doar terenul.
Cand o sa puteti din punct de vedere financiar sa nu uitati sa inscrieti si casa ca sa fiti cu actele la zi.
Faceţi o documentaţie cadastrală şi cu aceasta, vă veţi intabula şi construcţia.Aapărut obligativitatea cadastrului general.Este adevărat că nu sunteţi încă presat de nimic, pentru a vă întabula construcţia dar ar fi mai bine dacă aţi face-o
Va referiti la intabularea dreptului de proprietate cu titlu de drept construire, conform art.55 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicității imobiliare.
Deocamdată intabularea nu este obligatorie, decât in cazul in care doriți sa incheiati un act de dispoziție cu privire la aceasta proprietate (teren si construcție).
Ar fi bine sa luați legătura cu mai mulți autorizati sa intocmeasca documentatia cadastrala pentru înscrierea construcției si sa negociati prețul si termenul de execuție. Trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul in care vreți sa instrainati sau sa ipotecati imobilul, va trebui sa inscrieti in cartea funciara in prealabil construcția ceea ce presupune timpul de executare a documentatiei si cel de înscriere a construcției.
Multumesc mult. Asta ma interesa sa aflu, daca sunt obligat sa inscriu/intabulez si constructia si daca exista un termen si consecinta de rigoare in cazul nerespectarii acestuia, cum ar fi o posibila amenda. Am autorizatie de construire, am toate documentele aferente si nu doresc sa vand sau sa ipotechez prea curand constructia.

Ma mai confrunt cu urmatoarea situatie daca ma puteti ajuta...

la baza terenului pe care am construit aceasta casa...
a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de aprox. 350 mp teren, alaturi de alti cumparatori, fiecare achizitionand diverse suprafete pana la epuizarea lotului; un an mai tarziu, in 1999, toti cei 15 proprietari am mers la notar si am declarat ca suntem de acord ca din suprafata de teren achizitionata de fiecare, sa cedam proportional cu aceasta, un nr. de mp aferenti amenajarii unei parcari care va avea in total 280 mp si a unui drum de servitute, toate detinute in indiviziune. Aceasta declaratie autentificata are atasata si o lista din care reise de exemplu ca eu, daca sunt proprietar pe 350 mp teren, imi revin 100 mp in indiviziune pt. parcare si drum de servitute. Pana aici totul minunat.
S-a creat acea parcare care insumeaza 280 mp din care, potrivit actelor, mie mi-ar reveni intr-o cota ideala si abstracta 42 mp, ce reprezinta aprox. 22% din intreaga parcare intrucat sunt proprietarul care a achizitionat cea mai mare suprafata din lot. Cert este ca ceilalti 14 proprietari ma impiedica fizic inca din 1998 sa o folosesc si eu, unii dintre ei, potrivit suprafetei lor de teren achizitionte, revenindu-le din parcare poate doar 2,3 mp, nu 42 mp ca mie.

Intrebarea mea este, cum pot iesi din aceasta indiviziune? Care este cea mai rapida cale? Cadastrul nu este facut din cate stiu pe nici o suprafata achizitionata din intregul lot de 3000 mp. Pot eu merge direct la Oficiul de Cadastru si Carte Funciara al secorului de care apartin si sa cer intocmirea cadastrului aferenta suprafetei mele de parcare ce-mi revin? Am nevoie de acordul celorlalti 14 proprietari pt. intocmirea cadastrului strict pe parcare? Trebuie sa-i chem in judecata? Pot ei cumva sa invoce uzucapiunea in contextul dat?

Cert este ca o actiune din partea mea este urgenta intrucat, desi parcarea este in indiviziune, anumiti vecini carora le-ar reveni doar 2 mp din ea, inchiriaza locurile unor terte persoane! Va rog sa-mi spuneti daca exista alta solutie in afara de tribunal...

Va multumesc anticipat!


Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
babysee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz - teren in indiviziune babysee babysee Buna ziua, situatia cu care ma confrunt este urmatoarea: a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)