avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refacerea actului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refacerea actului de proprietate

Dupa 1 luna jumatate de procese in sfarsit batrana cu uzufructul viager a obtinut posibilitatea de a redobandi proprietatea apartamentului. Avem declaratia notariala prin care cumparatoarea recunoaste ca nu a platit suma trecuta in act niciodata, nici inainte nici la semnare si nici dupa, si este de acord sa retrocedeze apartamentul batranei. La notariat ne-au spus ca trebuie sa punem in contul minorei o suma de bani, si sa platim 2700 taxe notariale. Asa ca am decis sa facem totul pe calea unui proces, si sa anulam actul pe motiv de nulitate absoluta, plata nefiind facuta. Exista sansa ca instanta sa respinga actiunea?
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 14:30, 8 Octombrie 2008
diaspora, n-am priceput nimic.
Deci. Bătrîna urmează să redobîndească apartamentul. Bun. Mai trebuie să puneţi în contul minorei o sumă de bani. ªi mai bun. Aici intervine marea dilemă: bătrîna e minoră?
:)

Dacă aţi revenit la un topic mai vechi, daţi-ne un link. Altfel, e cam ceaţă.

Neplata preţului nu este motiv de nulitate absolută. Asta dacă părţile au avut în vedere plata unui preţ, deci dacă preţul a fost, pentru bătrînă, scopul imediat al actului. Dacă nu au avut în vedere plata unui preţ, atunci actul este o simulaţie, adică părţile au convenit, printr-un act secret, să încheie o donaţie, dar să o îmbrace, ca act public, într-un contract de vînzare-cumpărare. Iar un astfel de act este perfect valabil dacă aceea pe care o numiţi cumpărătoare nu se află într-o incapacitate specială de a primi prin donaţie.
Dacă voinţa reală a părţilor a fost de a vinde şi de a cumpăra, atunci va trebui să cereţi instanţei rezoluţiunea contractului, şi nu constatarea nulităţii absolute, nulitate care nu există în această speţă.

Ar mai putea fi invocat, eventual, un viciu de consimţămînt (un posibil dol) care însă este temei de anulare, nu de nulitate absolută.

Daţi-ne detalii, dacă situaţia este alta decît aceea pe care am analizat-o mai sus.

Liviu S.Bordaş
#-o partea proasta este ca nu e vorba nici de donatie, nici de o vanzare efectiva, ci de o inselaciune, lucru cercetat de parchet. Pana la urma fosta sotie, mama fetei noastre a recunoscut totul, am intrat in posesia unui act notarial care spune ca pretul nu a fost platit!
www.avocatnet.ro/content/for... !
Noi vrem sa evitam intoarcerea apartamentului la proprietar (batrana e mama mea) prin procesul penal (desi acum e si asta o problema cum putem opri derularea investigatiilor de fals, uz de fals si inselaciune). Varianta propusa de notar e scumpa si partea mai rea nu exista posibilitatea platii sumei pentru minor in avans (poate doar daca s-ar vinde catre terti).
Pe scurt, mama mea (batrana) a fost pacalita sa vanda minorei pentru a o feri de situatia ajungerii pe strada in cazul unui divort (locuiam toti 3 in apartamentul mamei). Ca sa fie mama linistita s-a facut vanzare cu uzufruct viager pentru batrana si un testament (nefolositor) prin care mama mea lasa uzufructul mie (fiul ei ) dupa moarte, explicanduise de catre notar ca asa erau toti feriti de pericole. Dupa divort, mama a dorit sa isi faca buletin pe adresa apartamentului insa minun e a fost data in judecata pentru evacuare. Si asa s-a ajuns la denunt la parchet, etc...
Acum mama fetei si fata (15 ani) au recunoscut ca nu s-a platit nici un ban pe apartament si sunt de acord cu revenirea la situatia anterioara vanzarii. Cautam o cale mai scurta si mai ieftina de a reveni la acea situatie anterioara.
Nu s-au facut acte secrete sau alte acte, doar actul de vanzare cumparare iar acum s-a instituit curatela pt vanzarea apartament si s-au luat declaratii mamei si fetitei (cumparatorii initiali - acum vanzatori ).
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
diaspora, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager bogdanmihai bogdanmihai Buna ziua. Am un vecin mai batran care a semnat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva de uzufruct viager in anul 2005 pentru suma de 8000 euro (deci ... (vezi toată discuția)
Cat la suta sanse ? gi-jane2 gi-jane2 O femeie in varsta 77 ani (atunci), locuia cu fiul, nora si cei 2 copii ai acestora intr-un apartament cu 3 camere. Fiul, un alcoolic la vremea aia, e ... (vezi toată discuția)
Contractul de vc raveca raveca in contractul de vanzare cumparare scie asa:\"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe ... (vezi toată discuția)