bafalexandru80 a scris:
ce pot sa fac?am plecat de la o firma acum 4 luni,acum mi-am gasit un loc de munca foarte bun.cand am mers sa imi ridic cartea de munca de la itm,doamna de acolo a zis ca fostul patron a luato.am mers la el iar el nu vrea deloc sa mio dea.mie frica sa fac contestatie sau sa il dau in tribunal pentru ca are multe cunostinte si multi banii.a zis ca cu carte de munca nu voi mai lucra toata viata si ca are el grija.daca o declar pierduta sau furata?pot sa imi rezolv problema?va rog ajutatima
In general patronii se bazeaza pe faptul ca fostii salariati se sperie si nu actioneaza in instanta.
In primul rand trebuie sa faceti o cerere scrisa si trimisa postal cu confirmare de primire pentru eliberarea carnetullui catre angajator sa va comunice data exacta cand sa mergeti sa ridicati carnetul , pentru a nu face in instanta afirmatia ca nu v-ati solicitat carnetul si de aceea nu sunteti in posesia lui..
Apoi trebuie sa il chemati in judecata la Tribunal pentru eliberarea cartii de munca si cum nu se plateste nici o taxa situatia este simpla, o cerere de chemare in judecata si gata, veti fi uimit cat de repede vi se va elibera carnetul de munca.
Puteti face o reclamatie la ITM prin care sa solicitati un raspuns scris cu privire la redicarea carnetului de munca, cui a fost eliberat si cam de ce a fost imanat angajatorului, in baza a ce ,din moment ce angajatorul nu are aprobare sa detina carnete de munca la societate. Pana una alta este un lucru ilegal. Angajatorii nu pot tine carnetele de munca la societate decat in baza unei aprobari, fapt pentru care acestea se detin la ITM si se elibereaza doar titularilor.
Nu va lasati impresionat de amenintari.