avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte munca

Am si eu o problema...7 luni am plecat de la o firma unde aveam carte de munca si ei nu au vrut sa mi-o inapioeze cand am plecat..la o luna distanta m-am angajat la alta firma si astora le-am spus ca nu am carte de munca...acum ei o sa trimita actele sa imi faca carte de munca...o sa am vreo problema?sau cumva pot sa afle unde am mai lucrat pt ca e o firma concurenta si nu am vrut sa afle...Sper sa ma ajutati pentru ca nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:52, 17 Octombrie 2008
ce pot sa fac?am plecat de la o firma acum 4 luni,acum mi-am gasit un loc de munca foarte bun.cand am mers sa imi ridic cartea de munca de la itm,doamna de acolo a zis ca fostul patron a luato.am mers la el iar el nu vrea deloc sa mio dea.mie frica sa fac contestatie sau sa il dau in tribunal pentru ca are multe cunostinte si multi banii.a zis ca cu carte de munca nu voi mai lucra toata viata si ca are el grija.daca o declar pierduta sau furata?pot sa imi rezolv problema?va rog ajutatima
bafalexandru80 a scris:

ce pot sa fac?am plecat de la o firma acum 4 luni,acum mi-am gasit un loc de munca foarte bun.cand am mers sa imi ridic cartea de munca de la itm,doamna de acolo a zis ca fostul patron a luato.am mers la el iar el nu vrea deloc sa mio dea.mie frica sa fac contestatie sau sa il dau in tribunal pentru ca are multe cunostinte si multi banii.a zis ca cu carte de munca nu voi mai lucra toata viata si ca are el grija.daca o declar pierduta sau furata?pot sa imi rezolv problema?va rog ajutatima

In general patronii se bazeaza pe faptul ca fostii salariati se sperie si nu actioneaza in instanta.
In primul rand trebuie sa faceti o cerere scrisa si trimisa postal cu confirmare de primire pentru eliberarea carnetullui catre angajator sa va comunice data exacta cand sa mergeti sa ridicati carnetul , pentru a nu face in instanta afirmatia ca nu v-ati solicitat carnetul si de aceea nu sunteti in posesia lui..
Apoi trebuie sa il chemati in judecata la Tribunal pentru eliberarea cartii de munca si cum nu se plateste nici o taxa situatia este simpla, o cerere de chemare in judecata si gata, veti fi uimit cat de repede vi se va elibera carnetul de munca.
Puteti face o reclamatie la ITM prin care sa solicitati un raspuns scris cu privire la redicarea carnetului de munca, cui a fost eliberat si cam de ce a fost imanat angajatorului, in baza a ce ,din moment ce angajatorul nu are aprobare sa detina carnete de munca la societate. Pana una alta este un lucru ilegal. Angajatorii nu pot tine carnetele de munca la societate decat in baza unei aprobari, fapt pentru care acestea se detin la ITM si se elibereaza doar titularilor.
Nu va lasati impresionat de amenintari.
1. Asa cum v-am mai spus acum cateva zile, mergeti la noul patron, spuneti-i ca aveti carnet de munca (sa nu va mai faca altul nou) si nu o sa vi se intample nimic.
2. Carnetul de munca este proprietatea tituarului, numeni nu si-l poate insusi. Fostul angajator este obligat sa vi-l inapoieze, cu toate cunostintele si banii lui. Amenintarea lui, ca nu o sa mai lucrati in alta parte, este o sperietoare pentru oameni ca dvs. Incercat sa faceti o sesizare la ITM, la corpul de control. Ei sunt in masura sa-i puna in vedere angajatorului sa va inapoieze carnetul de munca.
Eu cred ca nu ati spus tot adevarul, pana la capat. Daca angajatorul are un alt motiv pentru care procedeaza asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca mioarapetre mioarapetre in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)
Carte de munca huminiuc huminiuc Buna ziua, În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu-mi da cartea de munca elvipopescu elvipopescu buna ziua! m-am adresat societatii la care am fost angajat sa-mi elibereze cartea de munca, insa desi mi-au spus ca mi-o vor trimite prin posta nu au facut ... (vezi toată discuția)