avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru 9:00 - 18:00
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru 9:00 - 18:00

Cat de legala este stabilirea unui astfel de program de lucru? :stunned:

Este mentionat ca atare in regulamentul de ordine interioara, totusi: care sunt sansele angajatilor sa il schimbe?

Practic ni se impune 1 hr pauza pe zi, pe langa cele 15 min pauza de masa la care avem dreptul (incluse in programul normal de 8 hr/zi, conform contractului colectiv de munca la nivel national).

O alta intrebare: alte pauze mai sunt incluse in cele 8 hr in conditiile in care se utilizeaza intensiv calculatorul (gen 5 min/hr pt odihnirea ochilor B-)

Va multumesc anticipat pentru raspuns si clarificari.



buna seara,daca poate sa ma ajute cineva...
daca programul unui angajator este de la 10.00-22.00,de luni pana duminica,toti angajatii lucreaza 8 ore pe zi,o parte din angajati de la 10-18, iar cealalta parte de la 14-22.00.
cunosc prevederile art.Art. 132. [repausul săptămânal]

1.Este legal ca in regulamentul intern sa se specifice ca angajatii vor presta munca in timpul zilelor de repaus saptamanal prin rotatie, in acest caz caz ei vor beneficia de alte zile de repaus saptamanal stabilite de comun acord si de un spor la salariu de baza de 5% pentru orele prestate in zilele de repaus saptamanal?

2.programul fiind de la 10.00-22.00,repectiv 10-18.00,18-22de luni pana duminica.aceasta situatie poatefi incadrata la munca in schimburi ?norma fiind de 8 ore de munca in fiecare zi, trebuie specificat in cim ca munca s-ar efectua in schimburi(ture)?
poate fi considerat si un program individualizat daca angajatii si-au ales aceste ore existand si o perioada fixa 14.00-18.00?
3. din prevederile contractului ccm 2007-2010:INTELEG CA La locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea
incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de
organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program
fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare,
precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc
prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati, DAR IN CAZUL in care nu exista ccm la nivel de unitate se poate munci in schimburi sau ture, daca imi puteti spune daca e de ajuns sa mentionez acest lucru in Reg Intern.
multumesc
Nu am sesizat nici o ilegalitate in ceea ce ati prezentat dumneavoastra. Daca aceste prevederi sunt cuprinse in regulamentul de ordine interioara totul este legal, va refer atat la munca in schimburi, cat si la repausul saptamanal, cu conditia ca acest repaus sa fie acordar 2 zile consecutiv.
multumesc pt raspuns, nu eram lamurita daca acest program 10-22 poate functiona daca unitatea nu are un cccm la nivel de unitate, pentru ca un astfel de program depaseste durata normala a timplui de munca zilnic.Nu inteleg clar din art 10 alin 7 ccmun daca aceasta durata se refera la programul unitatii sau la programul de lucru al salariatului .
nu inteleg daca munca in schimburi se diferentiaza de munca in ture.
carmenalinamihai a scris:

multumesc pt raspuns, nu eram lamurita daca acest program 10-22 poate functiona daca unitatea nu are un cccm la nivel de unitate, pentru ca un astfel de program depaseste durata normala a timplui de munca zilnic.Nu inteleg clar din art 10 alin 7 ccmun daca aceasta durata se refera la programul unitatii sau la programul de lucru al salariatului .
nu inteleg daca munca in schimburi se diferentiaza de munca in ture.

munca in schimburi = munca in ture.
Ca spui tura sau schimb este exact acelasi lucru.
Schimbul sau tura ( cum vrei sa-i spui) este de 8 ore ( 10 - 18 sau 14-22) asa ca este conform codului muncii. Daca sunteti platiti cu spor pentru lucru sambata si duminica si beneficiati si de 2 zile libere pe saptamana este in litera legii.
Programul este prevazut in IR si acest lucru este legal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru andreea.ilic andreea.ilic buna. lucrez la o firma care urmeaza sa functioneaze cu puncte de lucru cu program de la 10.00 la 22.00. in fiecare punct de lucru vor lucra cate 3 angajati cu ... (vezi toată discuția)
Intocmire act aditional cim ref durata muncii nicusan nicusan As vrea sa stiu cum trebuie facut un act aditional la CIM ref. pct [i]H.Durata muncii,[/i] -pentru a nu avea probleme cu ITM-ul, in urmatoarele situatii: ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa cristi peter cristi peter lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 ... (vezi toată discuția)