avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza de masa

lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 de minute sau o ora de la intrarea in schimb sau cu 1:30 inainte de terminarea programului .ma intereseaza daca ecsista o lege generala cu privire la intre ce intervale orare se ia pauza de masa Mar mai interesa de micile pauze exemplu din 2in2ore in regulamentul intern nu scrie nimic deci teoretic nu sunt obligatori cam asa vine Va rog mult sa ma lamuriti si va multumesc ca ecsistati
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:02, 14 Februarie 2010
1. Codul muncii spune:
Art. 130 - (1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
2. Si CCMUNN pe anii 2007-2010 spune, asemanator:
ART. 54. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze in conditiile stabilite prin contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.
(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru.
3. De regula, pauza de masa se ia cam la mijlocul programului de lucru.
4. Asadar, ce solicitati dvs. ar trebui sa se afle in Regulamentul intern sau/si in CCM aplicabil in unitatea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Asta inseamna ca ar trebui sa se plateasca pauza de masa?????
sunt cazuri cand nu e platita!!!!!
ce trebuie sa fac in aceasta situatie???
n-as vrea sa gresesc...cineva vorbea de o reglementare U.E. potrivit careia la o ora 10 min. pauza.
fktalika a scris:

Asta inseamna ca ar trebui sa se plateasca pauza de masa?????
sunt cazuri cand nu e platita!!!!!
ce trebuie sa fac in aceasta situatie???

1. Cine a zis ca se plateste (!?) pauza de masa?
2. Codul muncii spune:
Art.130 (3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
3. Iar CCMUNN spune (am scris mai sus) ca numai pauzele de 15 minute se includ in programul de lucru.
4. Celelalte pauze de mas, mai mari de 15 minute nu se includ in timpul de munca. Asta inseamna ca programul de lucru se prelungeste cu pauze de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza 15 minute mnd mnd buna ziua, va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema, in CCM la nivel national pe anii 2007-2010 la art. 54 (1) era prevazut ca \"repausul pentru ... (vezi toată discuția)
Codul muncii mihaela tm mihaela tm sunt ingrijitoare la o gradinita cu program prelungit la 8 ore,cu doua educatoare pe tura la 5 ore program de lucru..intrebarea mea este daca ele au dreptul ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)