avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Injurii si calomnie pe o retea de socializare
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Injurii si calomnie pe o retea de socializare

Buna ziua.

In seara asta o cunostiinta mai veche sa enervat pe faptul ca am scos-o din lista de prieteni si a inceput sa imi trimita mesaje personale prin reteaua de socializare.
In mesajele respective mi-a transmis injurii de tot felul, ba mai mult de atat a scris si pe "peretele" lui ceva despre mine astfel incat a fost posibil ca toti cei 245 de prieteni sa vada expresiile calominioase la adresa mea, ba mai mult de atat a si distribuit la 3 persoana cu care eram prieteni comuni.

Rugamintea mea este sa imi dati cateva sfaturi cu primire la ce as putea face.
Mesajele primite de el pot fi probe in eventualitatea unui proces?
Faptul ca a postat pe "peretele" lui se poate numi calomnie ?
Care ar fi pedeapsa care ar primi-o pentru injuriile si calomniile adresate si de asemenea care ar fi calea de urmat.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 16:24, 5 Decembrie 2011
Nu a comis nici o infractiune. Puteti sa il actionati in civil si sa cereti daune.
Imi puteti da mai multe detalii va rog. Cam cat dureaza un proces si ce suma as putea cere ?

Va multumesc.
Orice suma ati cere trebuie sa stiti ca veti plati o taxa de timbru calculata la valoarea sumei cerute. Cu cat mai mare suma ceruta, cu atat mai mare taxa.

Un proces ca acesta dureaza, de la 1 an la cativa ani.
Din relatarile dvs, este vorba de calomnie si insulata, fapte care nu mai sunt incriminate de legea penala, asadar amicul dvs. nu este pasibil de vreo pedeapsa privata sau nu de libertate sau vreo amenda penala.
Insa daca sunteti atat de deranjat de gestul lui si considerati ca aceste actiuni ale lui v-au adus grave atingeri demnitatii si imaginii dvs. puteti sa il chemati in judecata pe cale civila.
Veti avea nevoie de un avocat care sa va ajute sa formulati o cerere de chemare in judecata, sa va ganditi la o suma ca si despagubire morala, sa platiti o taxa de timbru asa cum v-a spus si colegul mai sus.
Un astfel de proces poate dura putin, daca amicul dvs nu are chef de cearta si este dispus sa va despagubeasca cu suma ceruta fara prea mult scandal, sau poate dura mult (pana la ani buni) daca acesta nu se lasa nici el mai prejos.
Puteti sa va faceti o idee despre ce inseamna un proces de calomnie daca urmariti pe internet cat a durat proces presedintelui impotriva lui Dinu Patriciu sau alte cazuri celebre. Desigur ca fiecare proces este diferit, dar nervii, timpul si banii pierduti sunt cam aceiasi.
Cat despre probele pe care le aveti, totul depinde de judecatorul care va judeca cauza, in opinia mea probele digitale (internet) nu sunt viabile si nici probe de nerasturnat daca ne gandim putin la cat de vurnelabile sunt aceste probe si la cat de usor se pot contraface. Sunt judecatori care le considera utile , altii care nu le dau mare importanta, mai ales intr-un proces civil.
In tot cazul, recomandarea mea este sa stati de vorba cu amicul dvs. si sa incercati pe cale amiabila sa va rezolvati neintelegerile pentru ca este cel mai bine pentru ambii.Se poate ca gestul lui sa fi fost o suparare de moment pe care o regreta, suntem oameni toti gresim, de aceea spun ca discutiile linistite sunt cea mai buna solutie.
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios sergiu.sv sergiu.sv X, functionar public, este reclamat la ANAF pentru abuz in serviciu de catre Y.ANAF inainteza spre solutionare plangerea comisiei de disciplina a institutiei ... (vezi toată discuția)