avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Injurii si calomnie pe o retea de socializare
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Injurii si calomnie pe o retea de socializare

Buna ziua.

In seara asta o cunostiinta mai veche sa enervat pe faptul ca am scos-o din lista de prieteni si a inceput sa imi trimita mesaje personale prin reteaua de socializare.
In mesajele respective mi-a transmis injurii de tot felul, ba mai mult de atat a scris si pe "peretele" lui ceva despre mine astfel incat a fost posibil ca toti cei 245 de prieteni sa vada expresiile calominioase la adresa mea, ba mai mult de atat a si distribuit la 3 persoana cu care eram prieteni comuni.

Rugamintea mea este sa imi dati cateva sfaturi cu primire la ce as putea face.
Mesajele primite de el pot fi probe in eventualitatea unui proces?
Faptul ca a postat pe "peretele" lui se poate numi calomnie ?
Care ar fi pedeapsa care ar primi-o pentru injuriile si calomniile adresate si de asemenea care ar fi calea de urmat.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 16:24, 5 Decembrie 2011
In primul rand, denuntarea calomnioasa presupune o plangere din partea celui afectat de denuntul calomnios. In rest, textul este clar, este necesar ca invinuirea facuta prin plangerea penala sa fie una mincinoasa adica nereala, bineinteles sa existe vinovatie. Ideea este ca cei care fac o plangere penala impotriva unei persoane sa o faca cu responsabilitate, pentru ca altfel isi asuma un risc, acela al raspunderii pentru denuntare calomnioasa, dar numai daca sunt intrunite conditiile acestei infractiuni, deci nu in mod automat. Partea vatamata poate sa isi schimbe declaratia, dar nu inseamna denuntare calomnioasa automat, pentru ca si daca ar recunoaste aceasta fapta,instanta nu poate pronunta o condamnare doar pe baza acestei declaratii, ci este necesara coroborarea cu alte probe.
@dany2011- articolul de lege pe care l-ati dat dvs. nu are nimic de-a face cu partea civila a legii, denuntarea calomnioasa poate fi folosita doar in penal.
Daca X cheama in judecata pe Y pe civil si va pierde, nu poate fi tras la raspundere pt denuntare calomnioasa, pentru ca pe latura civila nu avem riscul unei eventuale condamnari a lui Y.
In instanta civila, oamenii se judeca cel mai adesea pt bani, proprietati si alte drepturi, in timp ce in instanta penala inculpatii sunt pasibili de pedepse private de libertate or nu sau amenzi penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios sergiu.sv sergiu.sv X, functionar public, este reclamat la ANAF pentru abuz in serviciu de catre Y.ANAF inainteza spre solutionare plangerea comisiei de disciplina a institutiei ... (vezi toată discuția)