avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autorizarea instantei de tutela pentru acte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului

Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect:
Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o vanzare a unui imobil apartinand unui minor. Din punct de vedere procedural, am aflat, dupa multe discutii, ca nici macar insantele nu prea stiu cum sa procedeze. Practic, intrebarea este, ce tip de cerere formulez? In opinia mea, nu poate fi decat o cerere necontencioasa, prin care se solicita aceasta autorizare, pentru ca nu exisa contradictiorialitate ori parat. Am auzit si opinia ca ar putea fi ordonanta presedintiala dar consider ca nu se poate justifica vremelnicia, neprejudecarea fondului etc plus nu am parat. Mai e problema numirii unui curator, am inteles ca nu se poate fara. Deci numirea lui se solicita prin cererea principala (necontecioasa) sau pe cale separata (o eventuala ordonanta presedintiala cu acest petit doar)? Este necesara numirea unui consiliu de familie? Art. 124 noul cod civil arata ca nu e necesar, daca ocrotirea minorului se face prin parinti dar art. 144 alin (2) vine in cotnradictie si spune ca pt acte de dispozitie e necesara si autorizarea data de consiliul de familie.
Sunt curioasa daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ce solutii ati gasit...
Ma confrut si eu cu o situatie similara.
Doi minori cu un parinte decedat, mama-sotie supravietuitoare. Pentru dezbaterea succesiunii , notarul a cerut un curator pentru cei doi minori.
Ce ar trebui sa fac??? Sa solicit instantei de tutela instituirea unui curator special pentru dezbaterea succesiunii ?
Ati spus bine.Solicitati instantei de domiciliu (al minorilor) investirea curatorului pe care il propuneti dvs. in cadrul dezbaterii succesiunii.Dupa o ancheta sociala formala facuta de un asistent social de la primaria de domiciliu a curatorului propus de dvs., instanta va valida cu siguranta persoana indicata....desigur daca si concluziile asistentului social sunt in acelasi sens.Mie asa mi s-a intamplat.Chiar luna aceasta la JS1
pentru a evita eventuale confuzii să precizăm poziţiile părţillor într-un contract de donaţii: donatOr - persoana care face donaţia, donatAr - persoana care primeşte donaţia iar în urma donaţiei DONATARUL devine proprietarul donaţiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)
Vreau sa trec casa pe numele copilului xena2 xena2 inpreuna cu sotia vrem sa trecem casa pe numele copilului minor,are 15 ani si este singurul copil.un notar ne-a spus ca trebuie un curator ptr.a fi reprezentat ... (vezi toată discuția)
Numire curator prin instanta de judecata madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care tatal unei minore doreste sa fie numit curatorul acesteia pentru a se putea ... (vezi toată discuția)