avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificari aduse sistemul comun de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificari aduse sistemul comun de incalzire

Buna ziua, scara noastra are 20 de apartamente si o asociatie de proprietari, eu locuiesc la etajul 2/4, apartamentul meu a fost proiectat de constructor cu 4 coloane de incalzire, facand lucrari de modernizare pe tronsonul nostru si implicit debransarea de la o coloana de incalzire de la un dormitor, acea coloana venea din scara vecina care nu are legatura cu asociatia nostra si oricum noi suntem contorizati doar pentru 20 de apartamente.
Ideea este ca proprietarul de la parter a tras coloana de incalzire de la subsol pentru dormitorul mai sus mentionat i-a dat voie celui de la etajul 1 fara nicio pretentie financiara sa duca la el coloana respectiva ,iar cel de la etajul 1 nu ne-a mai dat mai departe acces la coloana respectiva , eu fiind nevoit sa ma leg la coloana din sufragerie cu 8m de teava pe tur si 8 pe retur. Aceasta improvizatie nu este eficienta si nu am caldura in acest dormitor . Va rog sa imi spuneti care ar fi pasii de urmat ca in final sa il fortez fie ca vrea sau nu sa imi dea acces la acesta coloana. La toate lucrarile de modernizare ale tuturor instalatiilor inclusiv subsolul am platit si eu, ba chiar mai mult intotdeauna am fost primul participant .
Va multumesc
Lucrarile prin care s-au modificat aceste instalatii si s-au montat, au fost facute cu aprobarea furnizorului si a asociatiei de proprietari. La aceste instalatii nu se poate sa intervina oricine.
Asa ca discutati cu presedintele asociatiei si/sau mergeti in audienta la directorul regiei care va furnizeaza agentul termic si solicitati sprijinul.
Ei ar trebui sa stie, sa aiba o documentatie in baza careia s-a efectualt acea modificare. Cand si-au dat avizul, au impus si niste conditii...
Din cate cunosc eu totul s-a facut fara aprobarea nimanui, cu toate ca recunosc ca aceasta coloana este benefica si necesara tuturor, numai ca nu avem acces la ea. Multumesc
Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;

4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei
persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.
Spunetii presedintelui ca daca nu va leaga de coloana la incalzire a blocului sesizati Primaria si sunt pasibili de amenda.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Am sesizat primaria, Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, dar nimeni nu ma bagat in seama, am lasat o sesizare la primarie am discutat cu persoana desemnata de acolo si raspunsul a fost sec:
Nu va putem ajuta, adresati-va instantei. Asa ca am luat masurii si am tavalit cu ei pe jos, la figurat bineinteles .
O sa postez totii pasii pe care i-am facut si cat de mult am luptat pentru drepturile mele, doar in scopul ca poate fi folositor altor persoane cu probleme asemanatoare.

1. Am notificat administratorul printr-o sesizare la care am cerut numar de inregistrare si raspuns oficial in scris.Am cerut sa ia masurile necesare sau sa imi comunice punctul de vedere si poate are posibilitatea de a remedia situatia.
Dupa cateva ore acesta a aparut cu respectivul care ne-a refuzat legarea de aceasta coloana
si scurt pe doi am doar 2 variante.

a) sa trag o noua coloana pe langa a lui si sa suport toate costurile .
b) sa dezafectez coloana lui sa trag o noua coloana si sa platesc toate costurile inclusiv fitinguri,manopera,teava etc. pentru apartamentul lui, in conditiile in care cel de la parter nu avea interes pentru ca era normal ca nu o sa accepte trecere prin casa lui a doua coloane si nici sa cotizeze la o alta, mai mult decat atat nu a fost chemat la aceasta discutie.Nicio clipa nu a spus sa ne legam la coloana deja existenta.
Eu personal am ascultat variantele nu am raspuns si i-am solicitat administratorului sa traga concluziile si sa imi comunice pentru ca din sesizare acesta imi stie punctul de vedere.
A doua zi administratorul mi-a raspuns: Sa ajuns la concluzia ca se va forma o noua coloana ,respectivul reclamat accepta ca tevile sa treaca prin apartamentul dumnealui.Dar nimic despre participarea respectivului la cheltuieli. Si de aici am inceput balamucul.
Astazi 07 /12 am trimis urmatoarea sesizare catre presedinte 1 si catre administrator 1;


Domnule Presedinte,

Subs . cu domiciliul….. proprietar al apartamentului situat in . . cu . . . va aduc la cunostinta urmatoarele:
In urma sesizarii trimise de catre mine, reprezentantului legal a asociatiei de proprietari nr…... dna. Administrator……. a inregistrat-o cu numarul: 16 din 05/12/2011 si a trimis raspunsul la aceasta sesizare cu numarul: 17 din 05/12/2011 in acest raspuns ni sa comunicat ca s-a ajuns la urmatoarea concluzie: ‘ ca instalatia va putea fi efectuata dupa ce se intrerupe caldura’ lucru cu care eu ….. sunt de acord.Urmatoare concluzie a acestui raspuns a fost : ‘ Se va forma o alta coloana din subsol pana la etajul 4. Domnul …H….. accepta ca tevile sa treca prin apartamentul dumnealui.’ Intrucat dna. D in calitate de administrator, domnul H in calitate de proprietar 1/4 ,domnul B in calitate de proprietar ¾ si eu A in calitate de PROPRIETAR am participat la aceasta “consultare” s-a omis sa ne comunice in scris doleantele domnului H care au fost urmatoarele : Ca sa ne permita accesul prin apartamentul dumnealui a pus 2 conditii:
1. Toate costurile pentru o noua coloana sa fie suportate de catre A pentru aceasta noua coloana inclusive costurile din apartamentele prin care va trece aceasta coloana si implicit costurile de la subsol.
2. In caz ca nu aceptam prima varianta, Domnul H a venit cu o a doua; Sa debransam coloana existenta care a deservit in exclusivitate parterul si etajul 1 si tot pe cheltuiala noastra sa suportam costurile unei coloane noi implicit tot ce tine de apartamentul dansului ¼ inclusiv fitinguri ,manopera,lucrarile la subsol si posibil alte cheltuieli neprevazute.
Eu A in calitate de proprietar 2/4 nu pot fi de acord cu niciuna din aceste doua variante deoarece;
1. O noua coloana pe acest tronson ,lezeaza dreptul la proprietate, a proprietarului de la parterul acestui imobil deorece acesta va fi nevoit sa accepte ca prin apartamentul lui sa treca 2 coloane adica 4 tevi si totodata posibilitatea de a face niste cheltuieli nejustificate si mai mult decat atat acest prorietar nu a fost consultat.
Nu pot fi de acord cu aceasta varianta pentru ca nu este normal sa suport costurile acestei coloane care va face parte din condominium si va fi proprietatea tuturor si in plus o noua coloana, langa o alta existenta pe acest tronson va dezechilibra sistemul de incalzire.
2. La a doua varianta de rezolvare va raspund tot in acelasi mod: Nu pot suporta costurile de dezafectare a coloanei existente si costurile unei noi coloane din aceleasi motive, aceasta coloana face parte din condominium si este proprietatea tuturor, deci participatiunea trebuie sa fie egala a tuturor proprietarilor de pe acest tronson si nu este normal sa platesc pentru domnul H care a beneficiat de pe urma cestei coloane aprox. 15 ani ,teava fitinguri,manopera si lucrarile de la subsol .Proprietarul de la parterul acestui imobil nu are nicio vina si dvs., In calitate de Administrator si de Presedinte a asociatiei nr…. ar trebuii sa ii aparati interesele.
Va rog pentru a doua ora sa luati masurile legale ce se impun pentru rezolvarea acestei probleme respectand legea 230/2007 ;
Art. 14. - Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominium.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare sau să se înlocuiască elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.
Art. 17. - Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament sau spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile sau să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Art. 18. - În cazurile în care, în clădirile de locuinţe, unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.
Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Art. 36. - Administratorul, persoană fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuţii:
d) asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună
Art. 40. - Asociaţia de proprietari are obligaţia să ia măsuri cu privire la îmbunătăţirea confortului termic al clădirii.
Art. 48. - (1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
Art. 56. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
c) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari;
d) schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţiile şi aprobările legale;
e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;
f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor sau al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele de la lit.a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) fapta de la lit.d), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele de la lit.e) şi f) cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin.(1) lit.a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin.(1)
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de primari sau de împuterniciţii acestora.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
Avand aceste articole din legea nr. 230/2007 , va reamintesc ca proprietar am si drepturi, nu doar obligatii.


Va rog sa imi raspundeti in scris si sa imi recunosteti dreptul de proprietate si drepturile legale privind legea nr.230/2007 .Acest raspuns doresc sa fie pentru mine A domiciliat in
1. Care va fi cota de participatiune a proprietarilor privind aceasta coloana care va face parte din condominium?
2. La ce data se vor efectua aceste lucrari?
3. Cine va suporta cheltuielile de judecata in cazul unei decizii eronate a asociatie sau a presedintelui asociatie intrucat ceilalti proprietari nu au nicio legatura cu tronsonul respectiv si conform art.18 din legea nr.230/2007.,Imi rezerv dreptul de a actiona in instant orice decizie care imi afecteaza dreptul de proprietar.
4. In cazul unei defectiuni ale coloanei existente care deserveste apartamentele de la parterul si etajul 1 a acestui imobil, cine va suporta cheltuielile daca aceasta defectiune ar duce la pierderea de agent termic?
Va mentionez ca doresc ca raspunsul dvs. In calitate de Presedinte al asociatie de proprietari nr….si al dvs in calitate Administrator a asociatiei de proprietari nr.sa imi fie trimis in nume propriu A si sa respecte legea nr.230/2007 fara sa lezeze dreptul la proprietate, a nici unui proprietar membru al asociatiei nr.. Acest raspuns sa fie punctual,clar si fara interpretari de natura sa bulverseze si mai mult situatia .Nu doresc sa luati o decizie care sa ma avantajeze, dar sa nu se respecte dreptul de proprietate, a proprietarilor asociatiei nr.
Va multumesc si astept acest raspuns in scris si cu respectarea legii nr. 233/2002

Urmatorul pas a fost sa afisez aceasta sesizare in scara blocului ca sa o vada toata lumea si mai mult decat atat am mai scris si o instiintare catre locatarii scarii :

STIMATI LOCATARI,

Va informam ca:
Familia A va da in judecata Asociatia de proprietari nr.... si pe cei responsabilii de incalcarea legii 230/2007. Intrucat acesta lege prevede si stabileste in mod clar drepturile proprietarilor si a proprietatilor care fac parte din condominium in care intra instalatii de apa, canalizare, gaze,incalzire. Va mai aducem la cunostinta ca exista o coloana de incalzire care deserveste in excusivitate parterul si etajul 1 a acestui imobil din care fac parte. La acesta coloana ni se refuza dreptul de incalzire a dormitorului de pe tronsonul din care face parte.
Va mentionam ca nimeni nu are dreptul la proprietate asupra acestei coloane care face parte din instalatiile condominiului.
Racordarea noastra la aceasta coloana existenta a fost conditionata. Construirea unei alte coloane noi obliga toti proprietarii sa participle in mod egal la aceste lucrari si accesul pentru un apartament nu poate fi conditionat, acest lucru este un drept si nu un privilegiu.

VA AVERTIZAM., Daca se intampla ca asociatia se piarda procesul, toti proprietarii asociatiei vor plati cheltuieli de judecata si eventualele prejudicii si despagubiri aduse fam. A.
Fam. A isi cere in mod public scuze de toate neplacerile ce vor fi cauzate, dar sa stiti ca interesul nostru nu este de a se ajunge in instate ci doar sa se respecte legea 230/2007 .
Aceasta lege a fost incalcata cu sau fara stiinta, dar necunoasterea legii nu absolva pe nimeni de vina.
Va rog sa convocati comitetul de urgenta pentru a hotari cine isi va asuma raspunderea cheltuielilor si platilor unui proces in care dvs.,cei neimplicati nu aveti nici cea mai mica vina.

In cateva ore administratorul si-a dat demisia, domnul H a acceptat prelungirea coloanei.
Concluzia mea este urmatoarea: Nu le poti permite acestor presedinti, administratori vecini,sa traiasca cu impresia caci daca locuesti la un etaj superior drepturile tale depind de ei. Acum imi pare nespus de rau ca s-a terminat atat de repede ca intentia mea finala era sa-i tarasc in instanta, doar pentru simplul motiv, sa plateasca pentru toate aceste nedreptati si incompetente si asociatia din punct de vedere juridic si respectivul care a limitat accesul la aceasta coloana doar ca sa isi asigure maximul de confort fara sa-i pese de altii.Mai grav ca tot pe aceasta scara mai sunt situatii de acest gen si pe alte tronsoane si multe familii disperate care locuiesc la etajul 3 si 4 au fost nevoite sa accepte doar sa-si rezolve problema situatii de compromis, mai exact cel de la 4 a platit unui apartament de la et.1 instalatia de incalzire. mai grav este ca benefiaciara cadoului este o doamna de la prefectura care, cred ca si-ar fi putut permite o investitie de 2-3 sute ron.




Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters64341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asccensor-nu folosim da platim???? alexmada alexmada buna,as dori sa intreb si eu ceva legat de ascensor:luna aceasta ne-am trezit 8 familii,parterul si et 1,ca trebuie sa platim pentru reparatii si service ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor vivica vivica Buna ziua.Locuiesc la etajul unu al unui imobil cu sapte nivele dotat cu ascensor vechi ce se strica mereu, necesitand reparatii ,deci costuri mari de ... (vezi toată discuția)
Plata liftului robert200534 robert200534 BUNA ZIUA.DORESC SA VA PUN O INTREBARE.SUNT UN LOCATAR AL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI,SI LOCUIESC LA PARTERUL IMOBILULUI.INTREBAREA MEA ESTE :DACA ESTE LEGAL ... (vezi toată discuția)