avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada de somaj este perioada asimilata stagiului de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada de somaj este perioada asimilata stagiului de cotizare?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu perioada asimilata la pensie.
Am cautat in legrea 263 din 16 dec 2010 si am gasit:
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Unde se specifica perioada de somaj ca fiin stagiu asimilat ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 6 Decembrie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

2.Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

3. Asadar somerii indemnizati sunt asigurati la pensie si sanatate fara a plati ei contributiile, acestea fiind platite de stat.

4. Perioada de somaj indemnizat nu este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie (ci este chiar stagiu de cotizare) si de aceea nu ati gasit-o la art.49 din Legea 263/2010.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca cicor cicor Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)
Care sunt stagiile asimilate stagiului de cotizare? baciu rodica baciu rodica pentru pensionarea anticipata, am inteles ca nu se ia in calcul stgiul asililat. care ar fi acesta??? Multumesc, (vezi toată discuția)
Se poate solicita pensie anticipata partiala dupa terminarea perioadei de somaj? alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in urmatorul aspect. Un barbat de 60 de ani si 2 luni in acest moment a fost disponibilizat si are un stagiu de ... (vezi toată discuția)