avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mai este posibila acordarea de pensii basarabenilor ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mai este posibila acordarea de pensii basarabenilor repatriati?

Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu o clarificare importanta, si anume: basarabenii care si-au dobandit recent cetatenia romana mai pot obtine o pensie in Romania, conform legislatiei romanesti in domeniu, prin asimilarea perioadei de cotizare la asigurarile de viata din Republica Moldova la perioada de cotizare ceruta conform Legii pensiilor nr. 263/2010? Altfel spus, mai este valabila Conventia dintre Romania si URSS din 24.12.1960 si alte reglementari ulterioare care faceau posibila obtinerea unei pensii in Romania de catre basarabenii domiciliati in Romania in urma redobandirii cetateniei romane sau legile romanesti (a pensiilor, Legea nr. 130/2011 etc.) exclud, mai nou, acest drept (cu exceptia militarilor, angajatilor MAI si Serviciului de Securitate al Moldovei:()?


Cel mai recent răspuns: Ratz , utilizator 14:15, 6 Decembrie 2011
Da, beneficiaza in continuare. Chiar anul acesta Ministerul Muncii a semnat cu ministerul de resort din RM o noua conventie care o continua practic pe cea cu URSS.

Dumentele necesare sunt:
Carte de Identitate romaneasca, cu domiciliul stabil in Romania
Cartea de Munca tradusa (daca este in rusa sau romana cu grafie slava.
Adeverinta de la ultimul loc de munca (daca inca lucrati).
Alte acte care sa ateste stagiul de cotizare
Certificat emis de Casa de Pensii din RM
Certificat de nastere (model nou in romana)
Certificat de casatorie (model nou in romana)
Tocmai aici era si problema: Casa de Pensii a [Editat] refuza basarabenilor-cetatebi romani primirea dosarului de pensie! Exemplu conncret: i se refuza unei persoane stabilita de 6 ani in Romania, astazi cetatean roman si - culmea! - care a lucrat 3 ani in aceasta tara cu carte de munca (a contribuit, deci, la bugetul asigurarilor sociale de viata al Romaniei). Oficialii de la Casa de Pensii sustin, asadar, ca legislatia actuala nu mai permite acestora obtinerea pensiei romanesti. Conventia despre care vorbiti (incheiata intre ministerele Muncii ale celor doua tari) nu cumva este, de fapt, Acordul din 27 aprilie 2010, ratificat prin Legea nr. 130/2011? Daca da, anume aceasta lege, sustin cei de la Casa de Pensii, nu mai face posibila acordarea pensiei romanesti prin recunoasterea stagiului prestat de basarabeni in Basarabia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii pentru basarabeni lilia capatina lilia capatina Buna seara!Am dubla cetatenie,30 de ani lucrati in Moldova si rezidenta in Romania.Acum lucrez legal in Spania.As dori sa stiu daca pot cotiza la Casa de ... (vezi toată discuția)
Cum sa devii cetatean roman Vioreluts Vioreluts 2 surori sunt nascute in bistrita din parinti basarabeni ce au trait in Basarabia. Amandoua au certificate de nastere romanesti, dar sora 1 nu are cnp ul ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate lenalena lenalena Buna seara (dimineata/ziua), As fi recunoscatoare pentru orice informatii utile referitoare la urmatoarea problema: Un certificat de invaliditate emis in ... (vezi toată discuția)