avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie invaliditate

Buna seara (dimineata/ziua),

As fi recunoscatoare pentru orice informatii utile referitoare la urmatoarea problema:

Un certificat de invaliditate emis in strainatate (Republica Moldova) pentru un cetatean roman, repatriat, poate produce efecte in Romania? Cu alte cuvinte pe baza lui se poate elibera un certificat de invaliditate roman?

Nu stiu daca este relevant,dar din cate stiam in cazul permiselor de conducere exista o procedura de legalizare. Practic, la fel ca si permisul de conducere, acest certificat este un act administrativ...

La Casa de Pensii nu am primit un raspuns limpede.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:41, 21 Noiembrie 2008
pentru ce este necesar acest certificat de invaliditate ?
Acest certificat de invaliditate este necesar pentru depunerea actelor pentru pensie de invaliditate la Casa de Pensii. In mod normal, atunci cand o persoana este incadrata pentru prima data in grad de invaliditate, obtine o decizie de incadrare de la Comisia de Expertiza.
Persoana in cauza deja este incadrata definitiv in grad de invaliditate I dar in strainatate. Vroiam sa stiu daca poate fi evitat statul la cozi (cu o persoana care nu se deplaseaza) la aceasta comisie de expertiza, pentru ca pana la urma, este vorba despre un act.

Va multumesc pentru raspuns
Cred ca termenul mai potrivit este recunoasterea certificatului de invaliditate.
Conform dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 19/2000, drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public de pensii din Romania, precum si prestatiile de asigurari sociale aferente acestor drepturi, se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.
Cetatenilor care au domiciliul pe teritoriul statelor cu care Romania nu a incheiat pana la aceasta data acorduri sau conventii si care au drept la pensie in Romania, li se aplica legislatia romana in vigoare.

Prin urmare, pentru a beneficia de pensie de invaliditate in Romania trebuie sa stim daca intre Romania si Moldova a fost incheiat un astfel de Tratat, Acord sau Conventie.
Chiar daca este vorba de un act, acest act trebuie sa respecte anumite conditii pentru a fi recunoscut in tara.
Exista un Acord bilateral incheiat cu URSS si se considera ca Republica Moldova e stat succesor la acest tratat, dar este referitor la recunoasterea stagiului de cotizare (la asigurarile sociale). De fapt, aceasta procedura de recunoastere a stagiului de cotizare deja s-a finalizat si persoana respectiva a primit deja un "da" de la Casa de Pensii. Ramane sa depuna la dosar un decizia de incadrare in grad de invaliditate. Si tocmai de aceea vroiam sa stiu daca incadrarea in grad de invaliditate realizata de un stat strain poate fi recunoscuta sau daca exista o procedura pentru acest lucru.

Alte discuții în legătură

Pensionar cu cetatenie redobandita eduardcafe eduardcafe buna ziua tuturor. ma ajutati va rog, ca nu reusesc nicidecum sa am o explicatie clara cum sa procedam,chiar daca am fost si la casa de pensii. suntem ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grad didactic Svety Svety Buna ziua,profesor din republica Moldova cu grad didactic II obtinut acolo cum poate recunoaste gradul didactic in Romania?Echivalarea gradului 2 cu ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pentru pensie chiojdean chiojdean buna seara doresc sa aflu daca,dupa legile actuale ale Romaniei si ale C.E.,un muncitor cotizeaza in Romania cel putin stagiul minim si intr-o alta tara a C.E. ... (vezi toată discuția)