avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale arhivarea societatilor comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

arhivarea societatilor comerciale

Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
Care sunt termenele de arhivare a documentelor unei societati comerciale, pentru ca pe Legea 16/1996 nu se prevad termene si documentele ce trebuiesc arhivate.#-o
Cel mai recent răspuns: Florentina Ragalie , Consilier juridic 14:46, 9 Octombrie 2008
Dincate stiu eu, eista obligativitatea sa ai angajata o persoana calificata in acest sens, de aici se deduce ca arhivarea se face lunar.
O societate comerciala emite mai multe feluri de documente.
Documentele financiar - contabile se arhiveaza pentru o perioada de 5 ani.
Documentele personale ale angajatilor( contracte de munca, statae de plata etc.) se arhiveaza si alte documente scrise se arhiveaza in conformitate cu dispozitiile Lgii nr. 16/1996.
Romy, ce precizeaza legiuitorul clar este prevazut in Legea 82/1991 :

,,Art. 25. - (1) Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se pot stabili, în mod justificat, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, registrele de contabilitate şi documentele justificative care se păstrează timp de 5 ani."

Pentru restul documentelor create, persoana desemnata sa se ocupe cu arhiva impreuna cu sefii de compartimente/departamente creatoare de documente intocmeste un nomenclator (in care se grupeaza documentele create si se propune si un termen de pastrare al acestora, in functie de necesitati; exista anumite documente care au termen de pastrare permanent cum ar fi actele de proprietate si anumite documente din dosarul de personal al salariatilor), care se prezinta apoi inspectorului de la Arhivele Nationale spre aprobare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arhiva societate Dana2000x Dana2000x Buna ziua!As dori sa intreb ce fac cu arhiva de acte contabile(facturi,chitante,monetare,note contabile etc) mai veche de 10 ani???Pot sa o depun in ... (vezi toată discuția)
Expertiza juridica cass4 cass4 se poate face expertiza juridica pt acte contabile ce depasesc 5 ani?ma refer aici la facturi fiscale (vezi toată discuția)
Arhivarea documentelor teslovan florentina teslovan florentina Va rog sa-mi spuneti daca exista un ordin mai nou cu privire la arhivarea documentelor financiar-contabile.Eu stiu doar ordinul 3512/2008.Multumesc. (vezi toată discuția)