avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Buget ONG-uri si fundatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Buget ONG-uri si fundatii

Poate cineva sa-mi spuna daca o ONG sau fundatie are obligatia de a afisa public bugetul si modul in care cheltuie banii?
Care sunt reglementarile legale pe aceasta tema?

Va multumesc.

Talida Covaci
Cel mai recent răspuns: Talida Covaci , utilizator 12:19, 9 Octombrie 2008
Daca asociatia sau fundatia constituita in temeiul OG nr.26/2000 este recunoscuta ca fiind de utilitate publica se aplica prevederile următoare:

ORDONANŢA nr. 26 din 30 ianuarie 2000 (*actualizată*)
cu privire la asociaţii şi fundaţii
ART. 41
Recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei următoarele drepturi şi obligaţii:
e) obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale; autoritatea administrativă are obligaţia să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată;
f) obligaţia de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial. Modelul extrasului situaţiilor financiare se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice.
--------------
Literele a), e) şi f) ale art. 41 au fost modificate de pct. 30 al art. I din LEGEA nr. 246 din 18 iulie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 25 iulie 2005.
ART. 74
(2) Asociaţiile şi fundaţiile recunoscute ca fiind de utilitate publică sunt obligate să comunice Ministerului Justiţiei, în extras, copii de pe rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale, însoţite de dovada eliberată de Regia Autonomă "Monitorul Oficial" că s-a solicitat publicarea acestora şi în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
--------------
Alin. (2) al art. 74 a fost modificat de pct. 47 al art. I din LEGEA nr. 246 din 18 iulie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 25 iulie 2005.
Multumesc mult pentru informatii. Din cate inteleg, o astfel de organizatie nu trebuie sa afiseze la vedere bugetul pe care il are, cat din aceste sume reprezinta finantare de la buget si cat din donatii sau sponsorizari, nici sumele colectate pentru diverse actiuni gen" ajutam sinistratii", strangem bani pentru bolnavul...", si nici sa justifice modul cum au cheltuit banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicare situatii financiare anuale ong sandam sandam Buna ziua! Stiti cumva unde se depun spre publicare situatiile financiare anuale ale unei fundatii? La ONRC mi s-a spus ca ei nu se ocupa de ONG-uri, acestea ... (vezi toată discuția)
organizarea ºi funcþionarea fundaþiei S.O.S. S.O.S. Bună ziua. Am mai multe întrebări, referitoare la organizarea şi funcţionarea fundaţiei, mai precis despre raportul dintre membrii fondatori şi ... (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit - statut utilitate publica maria_e maria_e Buna ziua, Sunt membru fondator al unei asociatii care are ca scop dezvoltarea sectorului socio-psiho-cultural si educational in randul copiilor si ... (vezi toată discuția)