Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire pentru care va rog, daca se poate, sa ma ghidati spre o rezolvare sau cel putin lamurire personala:
Documentele ce reprezinta facturi fiscale de forma 411 = 472 ce se storneaza conform principiilor contabilitatii cu specificarea numarului de factura pe care il storneaza etc, asadar o nota contabila 411 = 472 cu semnul minus, si in lipsa unui modul in softul contabil de stingere a acestor facturi fara intocmirea de note contabile, se poate folosi un artificiu contabil de forma 5121 = 411 cu semnul plus si concomitent 5121 = 411 cu semnul minus, pentru stingerea/compensarea acestor facturi?
Pe mine ma intereseaza strict acea fisa cu facturile ramase in sold! Intr-un program contabil complex exista o "duzina" de feluri de fise contabile, si teoretic si un modul de compensare a acestor facturi.
schimbati softul, nu mai pierdeti vremea si nu mai chinuiti conturile contabile cu note contabile "manuale" infinite si stranii, pentru a obtine niste situatii COMERCIALE, NU contabile.
sunt softuri vechi, nu neaparat complexe, unele "pe degeaba", care fac asta(imperecheaza factura/factura storno si va ofera situatia comerciala care va intereseaza).
@Dragos Negoitescu. Nu am vorbit despre o factura de rosu care se storneaza in negru. Vorbeam de o factura in negru initial, care se storneaza in rosu. Din cate stiu eu se folosesc si sunt valabile ambele modalitati de stornare, adica schimbarea de pe debit pe credit si invers a acelorasi conturi (nota facuta cu semnul plus), sau exact aceeasi nota ca si factura initiala, dar cu semnul minus. Oricum, va voi urma sfatul cu modulul de compensare. Ceea ce spuneti dvs are sens, pentru ca daca se inversau conturile, erau influentate rulajele!
@Gabrielle Monique. Spuneti ca folositi programe care au acest tip de fise "Situatia facturilor neincasate la data de...", dar facturile acestea 2 vor fi afisate in acea fisa. Asa cum sunt ele, 100 RON emisa in luna noiembrie si -100 RON emisa in luna decembrie. Soldul final 411 este 0, dar este un 0 format din doua facturi, si ma refer aici doar la acest tip de fisa (simt nevoia de a ma repeta si a spune ca doar in acest tip de fisa, pentru a nu se mai face confuzii cum ca as sterge documente din contabilitate). Daca soldul tot este 0 la 411, intr-o astfel de fisa, de ce as vrea sa mai imi afiseze aceste 2 facturi? Ele daca s-ar compensa sau, daca ar mai fi fost inca o factura si in momentul cand aveam incasarea pentru aceasta factura ce ramane de achitat, inregistram incasarea pentru toate 3, si nu mai apareau in aceasta fisa, pentru ca facturile erau incasate! Corect? Fisa nu imi mai afisa in acel moment nicio factura. Acelasi lucru este si in cazul compensarii, daca le compensam nu ma apareau in aceasta fisa. Corect? Dar atat timp cat facturile nu au incasare sau nu sunt implicate intr-o compensare, imi vor aparea in continuare in sold. Incercati sa aveti o gandire corporatista pentru a intelege mai bine, cand sunt zeci de mii de facturi neincasate in fiecare moment al zilei, si trebuie sa stii de pe o zi pe alta, de la o ora la alta (fiecare minut conteaza) exact ce facturi ai de incasat. V-ati pierde in detalii, cum spuneam intr-un mesaj anterior, in aceste facturi de plus cu minus, intr-o astfel de fisa (iar ma repet) in care sunt afisate doar facturile cu sold, in momentul in care este exportata pentru toti clientii societatii? Va spun eu ca este posibil sa vedeti la un client, la un moment dat, doar factura de plus, si sa il sunati sa "va luati de el" pentru ca nu si-a achitat factura restanta. Si el sa va spuna senil, "pai s-a stornat!" Ce credibilitate ve-ti mai avea in fata acelui client? Va mai cumpara de la dvs. ceva in viitor?
Oricum, voi urma sfatul D-lui Negoitescu cu implementarea modulului de compensare. Dar ca idee, ma intrebati dupa ce lege a contabilitatii m-as lua pentru a face acest lucru, dar imi puteti spune ce lege a contabilitatii nu imi permite sa fac acest lucru atat timp cat nu se influenteaza, repet, nici rulajul (atat pe debit cat si pe credit) si nici soldul niciunui cont care face obiectul acestei operatiuni?
@jooorj. Aveti dreptate intr-un fel. Dar daca ne referim la timp, si o compensare dar si aceasta modalitate ar dura cam la fel. Pentru ca si in cazul compensarii, tot trebuie sa selectezi manual facturile. Doar ca nu se va face nicio nota contabila. Dar tot nu mi-a spus nimeni, concret, de ce nu s-ar putea face acest lucru. Ca idee, daca tot am deschis discutia, sa o si finalizam. Am vorbit deja sa se implementeze un modul de compensare cu selectie multipla a facturilor pe un anume partener. Dar as vrea sa vad articolul din lege care imi interzice acest lucru. Discutii putem face 2 saptamani de acum in colo, si probabil tot n-am ajunge la un comun acord. Multumesc!
Nu era vorba de o fisa de cont, ci de o lista cu clientii restanti.
Softul pe care dinsul il foloseste nu-i permite o compensare intre factura cu plus si cea cu minus intocmita catre un client. De aceea, pe lista cu fact neincasate la respectivul client, are o fact cu + 100 lei si una cu -100 lei, sold de plata 0.
Daca ar mai avea ceva de incasat de la respectivul client, in momentul incasarii putea sa aloce acea incasare si pt facturile despre care este vorba (cea cu minus si cea cu plus de valoare egala), dar sustine ca nu mai sint alte sume de incasat.
Dorea sa-si reduca volumul acelor liste, asa incit sa nu mai apara pe acea lista cu fact neincasate facturi cu plus si minus de val egale.
Contabil si fiscal, nu comite nici o ilegalitate prin compensarea (prin banca pentru ca numai asa ii permite softul) unei facturi cu plus si una cu minus emise catre acelasi client.
Bineinteles compensarea de care vorbeste se poate face numai incepind cu luna in care s-a emis fact cu - (daca este ulterioara facturii cu +), sau cu luna in care clientul sau a achitat mai putin (in cazul in care fact cu - este anterioara celei cu +), deoarece in acea lista cu clientii neincasati, acesta este momentul in care apar cele 2 facturi.
Alte softuri permit compensarea prin nota 4111 partener x = 4111 partener x cu 100 lei, nota cu care sincer nu sint de acord pentru ca majoreaza nejustificat rulajele (softul pe care eu il folosesc face aceste note in astfel de cazuri, si la client si la furnizor si este un soft nu ieftin si fosrte cunoscut si utilizat).
Cititi cu atentie explicatiile dinsului si veti intelege.
Solutia cu modulul de compensari (cu conditia ca in cazul discutat sa faca compensarea fara a face nici o nota contabila, pt ca daca face nota 4111 = 4111 cu 100 lei consider ca este mult mai gresit decit artificiul despre care se vorbeste atit de mult in prezentul topic) este una ideala, dar daca nu este posibil nici o lege nu interzice folosirea acestui mod de compensare. Nici macar legea contabilitatii sau ordinul 3055. Intradevar, nu exista document justificativ pt o astfel de nota, asa cum nu exista nici in cazul in care un soft permite compensarea cum am mentionat mai sus.
Iar daca cineva cunoaste softul ideal (cel in care daca se poate noi sa nu mai gindim, sa respecte toate legile acestei tari, etc), il rog sa ma anunte si pe mine.
Bo
vidiva
primesc un bilet la ordin pe care il girez catre o alta societate . eu cu ce raman, ca document justificativ si ce inregistrari ar trebui sa fac ?
multumesc ... (vezi toată discuția)