avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa inteleg niste lucruri. Incepand cu anul 2012 nu mai exista un CCMN, deoarece proiectul 2011-2014 nu a fost adoptat si cel 2007-2011 nu mai este in vigoare. La nivelul firmei unde sunt angajata ( dar momentan in CIC) nu a existat niciodata un CCM. Atunci exista un contract la nivel de ramura ( firma este in domeniul Costructii civile si industriale) care se aplica? Sau nu mai exista nici un fel de reglemantari decat cele din Codul Muncii? Nu este ogligatoriu sa existe un CCM la care sa se supuna firma si angajatii?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 8 Decembrie 2011
Exista legea 62/2011-legea dialogului social:
Art. 128
(1) Contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Daca alin 1 al art.129 stabileste caracterul obligatoriu al negocierilor colective la nivel de unitate cu peste 21 salariatii, specialistii sustin ca incheierea CCM nu este obligatorie. Atunci ce rost are negocierea?
In opinia mea negocierea este o comunicare intre doua sau mai multe parti implicate în care, prin argumente si concesii reciproce, identifică o cale de compromis, în vederea rezolvării unei situații sau a stabilirii unor reguli. Incheierea reprezinta "strangerea de mana" intre parti (partenerii de incredere nu au nevoie de hartii semnate) si semnarea unui document care cuprinde regulile convenite.
Este posibil sa fie aplicabil ccm la nivel de ramura constructii in cazul dvs, numai daca angajatorul se incadreaza in categoria codului CAEN 45 - obiectul de activitate declarat de angajatori la înscrierea la Registrul comerţului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm danajuga64 danajuga64 daca unitatea la care lucrez nu are ccm si nici pe ramura ACTIVITATI DE SPECTACOLE, CULTURALE SI RECREATIVE nu exista ccm, dupa care ccm ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca pentru ong-fundatie si srl Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in doua probleme. 1. As dori sa stiu ce contract colectiv de munca se incheie pentru o Fundatie ? Inchei CCM ... (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare in 2012 anca.d anca.d Buna ziua! Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in ... (vezi toată discuția)