avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica a apartamentului

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje, la etajul 1. Doresc sa reabilitez termic doar apartamentul proprietate personala, nu si toate nivelurile cladirii in care stau. Care ar fi formalitatile necesar a fi indeplinite? Se poate realiza reabilitarea termica, in conditiile descrise mai sus?
Cel mai recent răspuns: BLUE1963 , utilizator 22:42, 27 Octombrie 2008
1.un temei ar fi Legea privind performanta energetica a cladirilor, legea nr. 372/2005
Art. 1
Scopul prezentei legi este promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor, tinandu-se cont de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica.
2.functie de ce lucrari realizati sunt incidente si prevederile Legii nr. 50/1991 din 29/07/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii*.
Art. 3. - Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;@
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
i) lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
j) lucrari de investigare, cercetare, expertizare, conservare si restaurare a componentelor artistice ale constructiilor prevazute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor si al autoritatii administratiei publice judetene sau locale, dupa caz;
k) lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere;
l) lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.
(2) Se pot executa fara autorizatie de construire si lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau inchise, destinate difuzarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme, precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice.
(3) Daca lucrarile prevazute la alin. (1), cu exceptia celor prevazute la lit. e) si j), se executa la constructiile mentionate la art. 3 lit. b), este obligatorie emiterea autorizatiei de construire.
Din pacate, tot nu sunt foarte lamurit. Deci, conf Legii 50, lucrarea exterioara de reabilitare termica a unui apartament nu necesita autorizatie de construire (asta daca se pastreaza caracteristicile initiale ale fatadei). Prin urmare, ce formalitati va trebui sa indeplinesc pt a nu fi sanctionat de catre "minunatul si extrem de eficientul" serviciu de urbanism si disciplina in constructii din municipiul in care locuiesc? Daca realizez, pur si simplu, respectiva lucrare fara niciun fel de documente - cum de altfel au fost facute toate lucrarile de reabilitare termica din municipiu - ce sanctiuni risc sa mi se aplice ? Desi m-am interesat la primarie, serviciul urbanism a spus ca pot sa ma apuc de lucrare, dar nu imi va elibera niciun document, decat pt intregul bloc de locuinte. La intrebarea mea "Unde scrie ?", nu mi s-a raspuns in niciun fel. Si uite asa, se confirma inca odata vorba "Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul !" #-o
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2008
armand67, utilizator
draga armand 67, cred ca suntem mai multi in aceasta situatie. Sotul meu cand a citit ce ai scris a crezut ca am scris eu. Exact aceste informatii le-am primit si eu si exact in acelasi mod. Cu toate astea eu am auzit ca amenzile date de Primarie sunt de 10.000 Ron iar de Inspectia de Stat in Constructii , inca 10.000 Ron. Dar nimeni nu stie ce documente ar trebui sa avem sa nu fim amendati. Ce facem?
Poate mai citesc aceste intebari si altii si ne ajuta , daca nu deja suntem cel putin 2 in aceasta situatie.
In Bucuresti reabilitarea termica se face de catre primarii pentru intregul bloc (indiferent daca este o asociatie sau mai multe), cu conditia sa fie asociatii de proprietari inregistrate si sa completeze niste formulare. Acest dosarel se depune si se asteapta un semn de la primarie. Aceasta lucrare este gratuita pentru locatari, cel putin asta stim pana acum, pentru ca este facuta din fonduri europene nerambursabile.
gresit ... reabilitarea este platita astfel:
-1/3 de la guvern (nu stiu daca din fonduri europene)
-1/3 de la primarii
-1/3 de catre proprietari
in ceea ce priveste dosarul reabilitarii, acesta este intocmit de catre asociatie si depus la primarii, dar aprobarea pentru executie din aceste fonduri dureaza minim 2 ani, cel putin la nivelul bucurestiului. noi am depus acum 2 ani dosarul si nu au existat fonduri pentru toate cererile de pina acum. insa daca asociatia respectiva are fonduri, poate primi aprobarea pentru executia lucrarii NUMAI din fonduri proprii, insa lucrarea este de anvergura si costisitoare, aceasta presupunind si inlocuirea geamurilor cu termopan (unde este cazul), reabilitarea termica a teraseei si subsolului (re-izolarea lor), inlocuirea tevilor de incalzire (acolo unde este cazul) si izolarea acestora in subsol cu izolatii performante.

Alte discuții în legătură

Izolatie exterioara apartament ContSters159316 ContSters159316 INTRUCAT CEI DE LA PRIMARIE NU AU IZOLAT BLOCUL CETATEANULUI X , ACESTA DECIDE SA-SI IZOLEZE SINGUR . LOCIESTE IN BLOC CU 8 ETAJE , DAR DANSUL ARE ... (vezi toată discuția)
Schimbare culoare casa, locuinta personala Vladimir1 Vladimir1 Buna ziua! Am achizitionat o locuinta intr-un triplex si as dori sa schimb culoarea la casa. Este necesara vreo autorizatie de constructie pentru acest ... (vezi toată discuția)
Pentru ce fel de lucrari imi sunt necesare autorizatii de la primarie? camelia petre camelia petre firma la care lucrez urmeaza sa execute lucrari de reparatii la demisol.imi sunt necesare aprobari de la primarie pt aceste lucrari?dc da ce fel de autorizatii ... (vezi toată discuția)