avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Taxa scolarizare Fac. particulara.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Taxa scolarizare Fac. particulara.


La admiterea in anul I de studii, respectiv 2006/2007, studentii au semnat un contract in care, in repetate randuri(la diferite capitole) se prezinta o scutire de taxa pentru sem 2, anul III de studiu si sem 2, anul IV.

Problema ar fi ca ajunsi in anul III, facultatea le pune in fata un nou contract “de inscriere in anul III”, in care scutirile de taxa au disparut complet. La comentariile studentilor, li s-a spus ca vor primi o alta reducere in anul IV (in aceste conditii, e clar ca nu mai poate fi considerata o oferta serioasa; oricum, nu apare in niciun document).

De asemenea, noul contract face o trecere de la taxa de 1000 euro, platibila in 4 transe - respectata in anii I si II de studiu, la o taxa in lei, de 40 milioane. E clar interesul de a 'beneficia' de cursul actual, dar e si ok dpdv legal?

Durata contractul initial e de 4 ani, incepand cu oct 2006.

Dar, reducerea respectiva apare in urmatoarele contexte:

Cap. IV – Taxe de scolarizare pe anul 2006/2007, separata pentru cei inscrisi in anii I-II (1000 euro), respectiv anii II si IV beneficind de reducerea respectiva, cu respectarea unur conditii (integralisti, numar maxim de resteante 2, etc).

Si cap VI – Clauze speciale: “Statutul de student admis la studii cu taxa (an I-IV) sau fara taxa (an III-semestrulII si anIV-semestrulII) se pastreaza pe intreaga durata de scolarizare.”

Contractul initial a fost respectat intocmai in primii 2 ani de studiu - fiecare 'generatie' avand alta taxa anuala. (anul anterior aveau 1000 dolari, anul urmator 40 milioane)

Este clar ca studentii se asteptau sa beneficieze de respectiva scutire de taxa odata ajunsi in anul III – ba mai mult – au semnat contractul initial crezand acest lucru. Intrebarea mea pentru voi este urmatoarea – exista o baza legala pentru a afirma ca au fost ‘pacaliti’ sau nu? Si bineneteles - pot face ceva in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: cris_drg , utilizator 21:06, 12 Octombrie 2008
Contractul despre care vorbiti este inca in vigoare. Semnarea unui nou contract, poate avea o clauza care sa anuleze primul contract, situatie in care nu ati mai putea face nimic. Presupun ca dispuneti de un exemplar al contractului inital. Redactati o notificare, in numele tuturor celor nemultumiti si transmiteti-o conducerii Universitatii, eventaul prin executor judecatoresc, notificare prin care sa solicitati respectarea intocmai a contractului. Oricum decideti sa o trimiteti, aveti nevoie de dovada predarii acestui inscris. De aceea, trimiterea prin ecxecutor este cea mai sigura, desi cea mai costisitoare. Insa executorul sau un avocat va poate si redacta acest act intr-o maniera care sa nu poata fi combatuta de facultate. Daca refuza sa se conformeze cerintelor, ii puteti actiona in instanta.
Cat despre cuantumul taxei, ar trebui sa verificati in contract prevederile referitoare. Cele mai multe contracte solicita achitarea taxei, sau ratei, la cursul zilei, Ati putea insa avea o prevedere ca taxa poate fi majorata pe parcurs, iar atunci nu prea mai aveti ce face. Insa, fara contract, nu va pot spune mai multe.
Multa bafta!
si eu recomand inca o data analiza contractului si notificarea, care subliniez sa fie trimisa prin executor.
da, tocmai de aceea am citat din contract partile referitoare la taxe. Nu exista nicaieri clauza aceea deja clasica cu taxele care se recalculeaza sau cu dreptul Universitatii de a recalcula; dar cuantumul taxei, mai precis acea reducere apare numai in contextul taxei pt anul 2006/2007. Mot-a-mot luat, nu scrie ca 'oferta' e valabila pt orice an scolar. Practic, noi toti am inteles asta. (pt ca asa era in fiecare an, printre altele).
Asta ar fi problema de fapt. Mi-e clar ca am fost 'ajutati' sa intelegem asa. Intrebarea e daca putem folosi ceva din contract ca sa primim ceea ce noi credem ca ni s-a promis.
Important este pe ce perioada era valabil contractul. Din ce am inteles eu, avea valabilitate pe 4 ani, altfel nu ar fi existat nici o specificatie referitoare la anul 3 si 4. Ori, daca contractul este in vigoare, se subintelege ca se aplica corespunzator. Noul contract probabil este menit sa il anuleze pe primul care nu mai favorizeaza Universitatea. Si cum spuneti ca ati semnat doar contractul din anul 1 si nu un altul in anul 2, cu siguranta acesta este scopul, si anume anularea primului contract.
am inteles. va multumesc foarte mult.
voi vorbi si cu colegii mei - sa convenim asupra unei abordari comune a acestei probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi data in judecata pentru neplata unei rate de catre universitate? Julia24 Julia24 Buna ziua. Va scriu in cadrul acestui topic desi nu sunt sigura daca am postat corect si rog administratorii forumului sa ma scuze daca cumva am postat ... (vezi toată discuția)
Mitul autonomiei universitare dobocanmircea dobocanmircea Intr-o universitate de prestigiu din Transilvania taxele de scolarizare cresc incredibil de rapid, iar algoritmii pentru calcularea acestora se modifica in ... (vezi toată discuția)
Hg 966/29.09.2011, anexele 1-5, publicate in mo 697/01.10.2011, Meea1980 Meea1980 Buna ziua, Sunt studenta la controversata facultate Spiru Haret , anul 4 .Anul acesta am avut neplacuta surpriza de a afla ca taxa la facultate s-a dublat iar ... (vezi toată discuția)