avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Probleme schimbare carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Probleme schimbare carte de identitate

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema in care sunt implicata eu, Consulatul Romaniei la Bruxelles si Primaria Sibiu ( Evidenta persoanelor, Domnul X).
Am avut casatoria in 18 Noiembrie la Consulatul Romaniei la Bruxelles, in data de 7 Decembrie m am prezentat la Consulatul Romaniei la Bruxelles sa imi emita o procura pentru a mi schimba numele si domiciliul in urma casatoriei. I am spus Doamnei de la ghiseu ca doresc o procura pe care sa apara mentiunea aceasta, insisitand ca pe aceasta procura sa apara si schimbare de domiciliul , pentru ca asa doresc cei de la primaria din Sibiu. Doamna de la ghiseu, respectiv Domnul consul ulterior prin telefon au spus ca nu poate sa imi apara pe procura si schimbarea de domiciliu deoarece Dansii au o formulare oficiala valabila cu standardele internationale si nationale la orice primarie, pentru ca aceea este o procura speciala si nu pot sa scriu ce doresc eu pe ea. Si a zis ca am voie sa scriu doar: Schimbare de domiciliu in urma casatoriei , ceea ce am si scris!, pentru ca de schimbarea domiciliului scria pe cererea atasata procurii, si nu ar trebui sa fie nici o problema.
La primaria din Sibiu mi a fost refuzata aceasta procura pe motiv ca pe ea nu este mentionat in continuarea Schimbarea numelui in urma casatoriei si schimbarea domiciliului. Am sunat din nou la Ambasada, primind din nou acelasi raspuns, si ca Dansii nu ma pot ajuta cu nimic.
A fost mama mea care este si imputernicita din nou la ghiseu relatand ceea ce a vorbit sotul meu cu Domnul Consul, acesta refuzand din nou.
Mama mea a mers apoi la seful Serviciului de Evidenta a Persoanelor Sibiu, Dl X, acesta spunand ca imi refuza cateoric procura pe motiv ca nu este mentionat pe prima pagina si schimbarea de domiciliu si ca pagina a doua nu are nici o valoare pentru Dansul si ca citez pot sa o arunc la gunoi chiar daca era semnata si stampilata de Consulat. Acesta trimitindu ma din nou la Consulat sa imi modifice procura!
L a rugat mama pe Domnul X sa imi dea o declaratie scrisa ca nu doreste sa imi primeasca procura sau sa sune la Consulat sa se puna de acord cu dansii si sa vada care are dreptate. Acesta a refuzat categoric aceasta spunand ca are legea in mana si nu are nici un motiv sa faca acest lucru!, lege pe care acesta nu a facut o public!

Va rog frumos sa imi spuneti ce anume trebuie sa fac unde anume trebuie sa merg sa imi spuna cine are dreptate si cine nu are si cum sa fac sa imi rezolv problema in cazul in care sunt refuzata de ambele parti!
Fiecare dintre cei doi Domni, Domnul Consul si Domnul X ma trimit de la unul la altul. Eu acum nu stiu ce sa mai fac in cazul in care am facut totul ca sa primesc cartea de identitate.

Va multumesc foarte mult pentru un raspuns cat mai urgent!

Cu stima,
Diana
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 17:28, 15 Decembrie 2011
Buna ziua Dl Ares 3,

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Am fost la Consulat si Dansii au fost foarte amabili si mi au modificat procura pana la urma, pe care apare acum "Schimbarea numelui in urma casatoriei si schimbarea domiciliului".
Si vreau sa mentionez ca am insistat foarte mult la ambasada m am dus chiar cu foaia printata de pe site ul primariei, restul l am explicat mai sus.
Era frumos si din partea celor de la primarie sa imi fi raspuns asa cum ati facut o Dvs. nu sa aiba atitudinea "nu imi pasa te descurci!", chiar daca intradevar dansii au avut dreptate!
Sper sa nu mai intampin alte probleme, desi eu pot sa spun ca mi am facut tema corect!
Si Dvs. spuneti ca Dl de la Sibiu a avut dreptate si chiar pot sa arunc hartia la gunoi... cum as fi putut sa il cred pe Dansul daca acea hartie avea stampila si semnatura consulatului, adica sa arunc la gunoi un act oficial?!
Adica un act pe care il emit Oficialitatiile care reprezinta Romania in strainatate nu are nici o valoare si e bun de aruncat la gunoi?
Sper ca imi intelegeti situatia.
Asta e din punctul meu de vedere, al unui om care nu cunoaste legea.

Va multumesc inca o data!
Cu stima,
Diana
Buna ziua,

Multumesc si Dl/Dna utilizator bep si justitiarul7 pentru raspunsuri. Va multumesc ca ati avut amabilitatea sa imi raspundeti!
si referitor la:
[Nu ma indoiesc de cele spuse de dvs. dar, de cele mai multe ori, una spun oamenii si altceva gasesti in acte. Fara acte in fata e posibil sa te mai inseli...].
Nu am relatat toate acestea ca pe un neadevar, am relatat exact ceea ce am patit pentru a fi ajutata, am fost foarte disperata ca pur si simplu nu mai stiam ce anume sa fac, in ce directie trebuie sa o apuc!
Acum daca s a rezolvat treaba cu Procura sper sa nu mai intampin alte dificultati!

Cu stima,
Diana
Ne-ati dat o veste buna :)

Cererea completata de dvs. nu era un act, aplicarea stampilei etc. nu i-a dat aceasta calitate, valoare sau ce-o fi - pur si simplu nu trebuia sa v-o dea s-o completati.

Oricat de ciudat vi s-ar parea, daca ati citit si raspunsurile date de @bep si @Justitiarul71, astfel de greseli nu sunt rare la consulatele Romaniei.
Iar de suferit au cetatenii, nu cei care le creeaza astfel de complicatii.

Dupa cum ati vazut, nici vorba de formulare tipizate etc. Explicatiile au fost date de cineva care nu este la curent cu legislatia in domeniu.

Casa de piatra :vishenka:
V-am inteles foarte bine... Nu sunteti singura in situatia aceasta. Din pacate, chiar zilele acestea o persoana careia i-am explicat babeste ce documente trebuie sa pregateasca pentru schimbarea unui act de identitate pe baza de procura speciala, ca urmare a schimbarii domiciliului si expirarii, a venit la ghiseu cu procura speciala in care era inscris doar motivul expirare. Imi venea mie sa plang, mai ales cand am vazut hartia pe care i-am scris clar ce trebuie sa solicite persoana in procura. Am insistat pe schimbarea de domiciliu stiind ca aici sunt problemele cele mai mari. Si mi-a parut foarte rau ca a dat persoana atatia bani si eu nu i-am putut face decat o carte de identitate provizorie, act cu care nu putea trece peste granita, cu valabilitate de 1 an de zile. Dar persoana s-a multumit si cu respectivul act deoarece ii trebuia urgent pentru casatorie, asa ca si-a rezolvat problema care-l presa. Dar va trebui sa scoata alti bani din buzunar ca sa-si faca pasaport si eventual sa vina in tara sa-si faca un nou act de identitate. Ca la respectiva carte de identitate provizorie se uita lumea urat un strainatate si se intreaba ce-i aia.
Nu e vorba ca nu am crezut ce ati spus dvs dar mi s-a intamplat de multe ori ca persoanele sa-mi spuna ceva la ghiseu iar apoi cand am vazut actele sa vad ca de fapt altfel statea situatia. Ce vezi efectiv si citesti intr-un document e mai relevant decat ce ti se povesteste. Vin unii bunici cu copii la 14 ani sa le faca buletin, spun ca au procura de la parinti pentru act de identitate iar cand vin la ghiseu te trezesti ca respectivul bunic are procura sa ridice alocatia, sa urmareasca frecventa scolara a elevului sau alte chestii. Ceea ce am spus in finalul mesajului meu cumva era ca o scuza daca n-am inteles speta si v-am dat un raspuns eronat.
Daca mai aveti putintica rabdare sa cautati si pe internet pe site-ul DEPABD Bucuresti, la rubrica formulare de completat o sa gasiti si un model de procura speciala pentru CI. Si acolo, in josul procurii, o sa vedeti ca se specifica motivele pt. care se solicita eliberarea unui nou act de identitate. Singura observatie o reprezinta faptul ca dupa republicarea OUG97/2005 s-a schimbat art.18 in art.19 iar unele din motive nu mai sunt de actualitate.
Din intamplare cei de la Consulat nu v-au facut si titlu de calatorie? Ca se practica si chestia asta, pe langa procura i se da omului(si plateste, bine-nteles) si titlul de calatorie. Pai ori imi faci titlu de calatorie sa vin in tara sa-mi fac act de identitate, ori imi faci procura sa-mi faca altcineva actul.
Ma bucur ca s-a rezolvat. Oricum nu veti fi linistita pana nu vedeti documentul in fata.
Acestea sa fie singurele probleme pe care le intampinati in noul dvs. drum in viata!
Sa fiti sanatosi!:vishenka:
bep a scris:
Din intamplare cei de la Consulat nu v-au facut si titlu de calatorie? Ca se practica si chestia asta, pe langa procura i se da omului(si plateste, bine-nteles) si titlul de calatorie. Pai ori imi faci titlu de calatorie sa vin in tara sa-mi fac act de identitate, ori imi faci procura sa-mi faca altcineva actul.

Teoretic, aveti dreptate. Dar pentru autentificarea unei procuri, persoana trebuie sa se legitimeze cu un act de identitate valabil. In cazul celor care nu vor sa se deplaseze in Romania, dar au si pasaportul si cartea de identitate expirate (si nu detin nici un drept de lunga sedere in statul de rezidenta, ca sa poata obtine pasaport CRDS), singura solutie ar fi emiterea titlului de calatorie si autentificarea procurii in baza acestui document.
Initiatoarea topicului a precizat ca s-a casatorit la consulat, iar acest lucru nu era posibil daca nu avea un act de identitate romanesc valabil. Nu cred ca i s-a emis titlu de calatorie.

Alte discuții în legătură

Buletin de identitate edyon edyon Am si eu nevoie de o informatie,daca ma poate ajuta cineva.Eu nu mai stau in Romania,am permisul de rezidenta in Germania si sunt in divort,divortul avand loc ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si indemnizatia de crestere a copilului ZamfirSilvia ZamfirSilvia Buna ziua! Sunt cadru didactic cu o vechime in invatamant de 7 ani, la data de 31 august 2011. Incepand cu 1 septembrie 2011 am intrat in concediu fara plata ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in germania Tschiesche Tschiesche Buna ziua, doresc un raspuns legal la o intrebare concreta, determinata de o situatie concreta.Locuiesc in Germania din 2010, dar nu am renuntat la cartea de ... (vezi toată discuția)