avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac 24 de ore iar ziua de vineri se imparte in opt ore (de la 8.00 la 16.00) si 4,5 ore lucrate suplimentar (de 16.00 la 20.30).
Spuneti-mi va rog daca aceste 4,5 ore lucrate suplimentar se calculeaza ca atare sau ele se dubleaza, fiind ore lucrate peste norma de lucru prevazuta in contractul individual de munca?
Va multumesc frumos!
~ Conținut șters la cerere ~
practic nu mi-ati raspuns la intrebare! ea este: orele care depasesc norma de lucru de opt ore pe zi, conform contractului de munca, se dubleaza? dar orele lucrate sambata se calculeaza ca atare sau si ele se dubleaza?
Ex: lucrez 4,5 ore in plus intr-o zi de luni pana vineri. Aceste ore se dubleaza sau se platescla nivel de 4,5 ore! Sambata lucrez 6, 5 ore. mi se calculeaza la salariu dublul acestor ore sau primesc o zi si jumatate liber platit sau primesc plata doar pentru 5 ore!
daca stie cineva cum se procedeaza, mi-ar fi de mare folos. Inainte intr-o alta institutie cand lucram sambetele, orele acelea se plateau dublu! S-a schimbat ceva in legislatie?
Multumesc!



1. Regula este ca, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

2. Cele 4,5 ore lucrate suplimenta fie vi se compenseaza cu timp liber platit , fie cu un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 75%.

3. Daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive in cadrul respectivei saptamani. Pentru munca prestata pe durata repausului saptamanal salariatul va primi salariul corespunzator pentru zilele in care presteaza activitatea plus sporul corespunzator asta cum a fost stabilit in conditiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii in c.c.m. sau in c.i.m.
am inteles ceea ce-mi spuneti, am citit si in Codul Muncii tot ceea ce-mi spuneti dar as dori sa stiu clar daca orele lucrate suplimentar se dubleaza? nu stie nimeni asa ceva?
ma intreb de ce aici unde lucrez acum aceste ore lucrate suplimentar se iau ca atare si nu se dubleaza iar intr-un loc de munca anterior orele lucrate peste cele 8 din contract, se dublau! nu pot sa cred ca acel patron se pacalea facand asta si nici ca era atat de generos incat sa-si dea banii angajatilor, indiferent de situatie!
eu am un program de 6,5 ore de luni pana joi iar vineri lucrez 12,5 ore. patronul adauga cele 4,5 ore la restul efectuat in cursul saptamanii si nici asa nu-i ies 40 ore. lucrez doua sambete pe luna cate 6,5 ore si pe acestea le adauga la restul orelor din cursul saptamanii si in unele luni nu ies cele 168 de ore obligatorii! si nu mi se pare corect! in primul rand ca nu eu cer sa lucrez doar 6,5 ore patru zile pe saptamana ca sa fiu obligata sa lucrez suplimentar si nici cu acele ore lucrate suplimentar sa ajung sa fac cele 168 de ore.
de aceea doresc sa stiu de ce nu-mi dubleazaorele lucrate suplimentar si care este articolul de lege pe care il incalca?
in Europa asa ceva nu este permis si din moment ce celalalt patron ne dubla orele, sunt sigura ca si la noi este valabil acest lucru si as dori sa stiu articolul cu pricina!
multumesc.
Daca spuneti ca ati citit Codul Muncii nu vad unde este nelamurirea dvs ....intrucat acesta este foarte clar in ceea ce priveste munca suplimentara : regula este ca se acorda zile libere platite pentru orele muncite in plus peste timpul normal de munca si exceptia , care se aplica in cazul in care nu se compenseaza cu zile libere platite, este ca se plateste cu spor la salariul care nu poate fi mai mic de 75 % ...

Care este timpul de munca prevazut in c.i.m. incheiat cu angajatorul si cum este repartizat acesta ? ... nu este obligatoriu ca un patron sa faca ce face altul ... asa cum nicio instanta nu este obligata sa tina cont de solutia data de alta instanta intr-o cauza asemanatoare ...

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 lucrez in productie si momentan in schimburi 3 schimburi 8 ore de munca conducerea a venit cu dispozitia de a ne acorda pt orele suplimentare facute un spor ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentarã în zilele de repaus sãptãmânal, sãrbãtori legale etc kicsiagi kicsiagi Munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care conf. legii nu se lucrează, în cadrul schimbului ... (vezi toată discuția)