avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

lucrez in productie si momentan in schimburi 3 schimburi 8 ore de munca conducerea a venit cu dispozitia de a ne acorda pt orele suplimentare facute un spor de doar 125% pt ca doar atat ne pot oferi si asta doar pt zilele de sambata si duminica in rest pt orele din timpul saptamanii se ofera doar doar 100%.datorita faptului ca am refuzat acest lucru au trecut la amenintari de genul nu va mai dam decat 100%pt orice ora suplimentara desi stim ca legal minumul pe care trebuie sa-l primim este de 175%si ne mai ameninta ca o sa ne creasca norma desi in cim al meu nu se specifica nimic despre norma!mentionez ca anul trecut de la 1 iunie cei 175%i-am primit doar pt zilele de sambata si duminica in rest pt orice ora suplimentara din timpul saptamanii doar 100%.as dori sa stiu care e cea mai buna cale ,legala pt a-mi cere drepturile si daca e nevoie sa ii reclam la ITM desi nu stiu ce rol are aceasta institutie multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 10:00, 17 Mai 2012
Nu benefiati de un spor pentru munca suplimentara de 175%. Nu amestecati salarizarea timpului de munca (100%) cu sporul pentru munca suplimentara de 75%.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Eu cred ca fata de alti angatori, angajtorul dv. este unul din putinii corecti.
Acorda in cursul saptamanii spor 100% (fata de min. de 75% prevazut in cod) si pentru sambata si duminica 125% (un 25% in plus fata de zilele lucratoare ale saptamanii).
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate sambata carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Berescu Laura Berescu Laura cum se platesc orele suplimentare?de exemplu tatal meu lucreaza intr-o fabrica cuptorar si nu prea sunt posibilitati pentru zile libere.orele suplimentare sunt ... (vezi toată discuția)