avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Act de identitate expirat-Lipsa domiciliu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Act de identitate expirat-Lipsa domiciliu

Buna ziua,
Fiicei mele i-a expirat cartea de identitate, locuim cu chirie, iar proprietarul nu vrea sub nici o forma sa ne faca nici macar contract de comodat.Unde anume trebuie sa solicit cartea de identitate provizorie? Sectia de politie in raza careia locuim refuza sa primeasca actele pentru cartea de identitate provizorie. Banuiesc ca trebuie sa ne adresam sectiei de politie de unde i-a fost eliberata cartea de identitate expirata, insa birocratia si legile din Romania se cam bat cap in cap si nu este exclus sa ne plimbe de la unul la altul. Va multumesc
Mai incercati o data; faceti o cerere in care scrieti:

Catre Conducerea SPCLEP xxx

Subsemnata (cu toate datele fetei), va rog sa imi eliberati o carte de identitate provizorie deoarece voi sta anul acesta in orasul X dar voi locui la mai multe persoane din familie, pentru scurt timp la fiecare.
Va multumesc.

Pe cererea tipizata pe care o veti completa la ghiseu veti trece la motivul eliberarii Lipsa locuinta.

Aveti nevoie de:
- 3 fotografii 3/4cm, cu banda albă de 7 mm la baza ( poze tip buletin);
- documentele care pot fi prezentate, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei şi a domiciliului (original şi fotocopie);
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate provizorii - 1 leu;
- taxa extrajudiciară de timbru - 4 lei.

Rugati sa va fie stabilit termenul de valabilitate 1 an, acesta este termenul maxim.
In general se merge pe ideea de a nu schimba domiciliul in cartea de identitate provizorie. Deci pentru eliberarea noului document va trebui sa va adresati tot la serviciul care a eliberat documentul expirat.
Desi HG 1375/2006 spune clar in ce situatii se elibereaza cartile de identitate provizorii si specifica motivele care se inscriu in cartea provizorie precum si ce anume se inscrie la rubrica domiciliu, multi evita schimbarea aceea de domiciliu in cartea provizorie si se merge pe aceeasi adresa inscrisa in actul de identitate anterior.
Redau din HG 1375 informatiile referitoare la cartea de identitate provizorie la care facem referire in acest caz.

Eliberarea cartii de identitate provizorii

Art. 72. - Pentru eliberarea cartii de identitate provizorii, persoana fizica completeaza Cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care anexeaza documentele pe care le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane, a adresei de domiciliu, trei fotografii marimea 3/4 cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, precum si documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru si chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii.
Art. 73. -
(1) Pentru a se evidentia situatia de fapt, in cartea de identitate provizorie, rubricile "Motivul eliberarii" sau, dupa caz, "Domiciliu" se completeaza dupa cum urmeaza:
a) "lipsa certificat de nastere", "lipsa certificat de casatorie" sau "lipsa dovada divort" - pentru persoanele care nu pot prezenta dovada numelui, a prenumelui, a datei de nastere ori a starii civile;
b) "lipsa locuinta" - pentru persoanele din categoria celor lipsite de adapost, care nu pot declara adresa unui imobil cu destinatie de locuinta;
c) "lipsa dovada adresei de domiciliu" - pentru persoanele care locuiesc intr-un imobil cu destinatie de locuinta si nu pot prezenta documentul cu care sa faca dovada adresei de domiciliu.
(2) Pentru situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), la rubrica "Domiciliu" se inscrie localitatea sau, dupa caz, sectorul municipiului Bucuresti, unde a fost identificata persoana, la data eliberarii actului de identitate, ca urmare a solicitarii celui in cauza, a institutiilor cu atributii in domeniul protectiei sociale sau a politiei.
(3) Pentru situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), in cartea de identitate provizorie, la rubrica "Domiciliu", se inscrie adresa la care solicitantul declara ca locuieste efectiv.
Legea lasa si aici loc de discutii asa ca sa nu va mirati ca veti fi trimisa la serviciul care a emis initial actul de identitate.
Nu stiu, eu as merge mai mult pe lipsa dovada adresei de domiciliu decat pe lipsa locuinta. In general, fara suparare, dar motivul acesta
lipsa locuinta
il au persoanele fara adapost care locuiesc prin subsoluri, gari, parcuri etc.
Suna mai bine, intr-adevar, Lipsa dovada adresa de domiciliu decat Lipsa locuinta.

Sintagma Lipsa dovezii adresei de domiciliu m-ar face sa ma gandesc ca ar avea un domiciliu dar nu poate face dovada acestuia prin niciun fel de act incheiat in conditiile prevazute de lege. Or utilizatoarea / fiica dansei nu are asa ceva - nici locuinta, nici contract.

Utilizatoarea a scris: Sectia de politie in raza careia locuim refuza sa primeasca actele pentru cartea de identitate provizorie.
Inseamna ca a fost si a incercat sa obtina CIP - poate motivul a fost acesta, ca Lipsa dovezii adresei de domiciliu nu e acelasi lucru cu Lipsa locuintei. In aceasta idee i-am sugerat sa faca cererea.


@elena_d_a

Spuneti-ne va rog:
1. care a fost motivul pentru care ati cerut eliberarea cartii provizorii - lipsa act spatiu? sau altul?
2. care a fost motivul respingerii cererii.
Poate reusim sa va fim de ajutor.




Dvs. scrieti ca locuiti cu chirie, e clar ca nu puteti fii incadrati la boschetari-lipsa locuinta-, deci va incadrati la,, lipsa dovada adresei de domiciliu,,. In CIP se va inscrie domiciliul unde declarati dvs. ca locuiti efectiv. Cei de la evidenta nu au decat sa aplice si in cazul dvs. legea in mod corect, asa cum este stipulat . Daca dvs. va adresati cu o cerere la SPCLEPul de pe raza unde locuiti efectiv dumnealor vor fii obligati sa va raspunda la cerere. Incercati. Daca nu gasiti intelegere mergeti la SPCLEPul unde aveti domiciliul insa daca va prinde sectoristul de la domiciliul unde locuiti efectiv fara forme legale riscati sa fiti amendata. Proprietarul ar trebui sa inteleaga aceste probleme daca tot beneficiaza de niste bani necontabilizati pentru chirie.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Ares-3, moderator




Pentru situatia prevazuta in HG 1375/2006 , art.73 la alin. (1) lit. c), - citez:,,in cartea de identitate provizorie, la rubrica "Domiciliu", se inscrie adresa la care solicitantul declara ca locuieste efectiv.,, Daca elena declara ca locuieste efectiv la Cotroceni atunci conform declaratiei sale se aplica legea si se scrie la rubrica domiciliu-Cotroceni-.



Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin dupa casatorie - gazda la care vom locui nu e inca proprietar (succesiune) mfb mfb Buna ziua, as avea nevoie cat mai repede de o solutie - cum sa imi innoiesc buletinul - in situatia urmatoare: - m-am casatorit si am luat numele sotiei, ... (vezi toată discuția)
Refuz de a elibera carte de identitate ntgheorghe@yahoo.com ntgheorghe@yahoo.com Buna ziua, Am depus documentele la circa de politie din sectorul meu pentru reinnoirea cartii de identitae pentrul motivul \'expirare\'. Cind m-am dus ... (vezi toată discuția)
Cum sa imi fac buletin daca nu am resedinta? DeeaRaina DeeaRaina Buna seara, Problema mea este urmatoarea: In mai putin de o luna imi va expira buletinul. Si nu am pe ce adresa sa il refac. Adresa pe care am momentan ... (vezi toată discuția)