Buna ziua,
Fiicei mele i-a expirat cartea de identitate, locuim cu chirie, iar proprietarul nu vrea sub nici o forma sa ne faca nici macar contract de comodat.Unde anume trebuie sa solicit cartea de identitate provizorie? Sectia de politie in raza careia locuim refuza sa primeasca actele pentru cartea de identitate provizorie. Banuiesc ca trebuie sa ne adresam sectiei de politie de unde i-a fost eliberata cartea de identitate expirata, insa birocratia si legile din Romania se cam bat cap in cap si nu este exclus sa ne plimbe de la unul la altul. Va multumesc
Haideti sa discutam cu legea in fata. Si pun tot ce se refera la aceasta problema, ca poate mai e cineva interesat sa inteleaga ce ne-a apucat.
SECTIUNEA a 5-a din Norma Metodologica
Eliberarea cartii de identitate provizorii
Art. 72. - Pentru eliberarea cartii de identitate provizorii, persoana fizica completeaza Cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care anexeaza documentele pe care le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei romane, a adresei de domiciliu, trei fotografii marimea 3/4 cm, avand la baza o banda alba de 7 mm, precum si documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru si chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii.
Art. 73. -
(1) Pentru a se evidentia situatia de fapt, in cartea de identitate provizorie, rubricile "Motivul eliberarii" sau, dupa caz, "Domiciliu" se completeaza dupa cum urmeaza:
a) "lipsa certificat de nastere", "lipsa certificat de casatorie" sau "lipsa dovada divort" - pentru persoanele care nu pot prezenta dovada numelui, a prenumelui, a datei de nastere ori a starii civile – nu ne intereseaza
b) "lipsa locuinta" - pentru persoanele din categoria celor lipsite de adapost, care nu pot declara adresa unui imobil cu destinatie de locuinta – nu poate fi incadrata in categoria lipsite de adapost asa cum este ea inteleasa la Evidenta (punem boschetari), eu consider ca merge mai bine sa o incadrez in categoria nu pot declara adresa unui imobil cu destinatie de locuinta
c) "lipsa dovada adresei de domiciliu" - pentru persoanele care locuiesc intr-un imobil cu destinatie de locuinta si nu pot prezenta documentul cu care sa faca dovada adresei de domiciliu – asta se aplica persoanelor care locuiesc si au locuit la acea adresa, au avut carte de identitate cu domiciliul la acea adresa dar la expirare nu pot prezenta actul de spatiu din diverse motive (cum ar fi neintabularea)
Si acum vine ce mi-ati citat din lege:
(3) Pentru situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), in cartea de identitate provizorie, la rubrica "Domiciliu", se inscrie adresa la care solicitantul declara ca locuieste efectiv.
Pot sa declar ca locuiesc la Cotroceni si mi se va inscrie Cotroceni la domiciliu pe baza declaratiei mele doar daca am avut acest domiciliu pe cartea de identitate care mi-a expirat si sectoristul verifica acest lucru (Anexa 14).
Altfel, doar presedintele isi poate face CIP la Cotroceni (daca ii expira cartea de identitate, pierde alegerile si vrea sa mai stea putin).