avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in evacuare

Ma puteti ajuta si pe mine cu temeiul de drept pentru actiunea in evacuare?
O pot face pe calea ordonantei presedintiale?

Trei persoane ocupa abuziv un imobil. Nu au contract de inchiriere nici cu actualul proprietar nici cu fostul proprietar.

Fostul proprietar a imprumutat niste bani de la aceste persoane, au incheiat un act de imprumut la notariat acum 10 ani (un act simplu de imprumut, fara garantii...ipoteci,..cu specificatia ca se pot indrepta impotriva imprumutatului pe orice cale)dar nu le-a facut contract de inchiriere sa stea in apartament ci i-a lasat sa stea acolo asa, doar in baza unui acord verbal.
Exact in ziua in care fostul proprietar a facut acel act de imprumut, a facut si acest contract de vanzare-cumparare cu noul proprietar.

Intre timp, noul proprietar a ipotecat apartamentul, a ridicat ipoteca iar acum vrea sa intre in apartament, dar cei care locuiesc acolo refuza sa iasa, invocand faptul ca ei inca nu si-au recuperat banii care i-au dat cu imprumut fostului proprietar.

Acum doua zile noul proprietar i-a notificat prin executor ca el este noul proprietar si ca ii someaza sa paraseasca imobilul in termen de 30 de zile, daca nu urmand sa le faca plangere penala pentru tulburare de posesie.

Cum trebuie procedat pentru a-i scoate din apartament ?

Multumesc.:coffee:
themis a scris:

mihnea58 a scris:

Trei persoane ocupa abuziv un imobil. Nu au contract de inchiriere nici cu actualul proprietar nici cu fostul proprietar.

Fostul proprietar a imprumutat niste bani de la aceste persoane, au incheiat un act de imprumut la notariat acum 10 ani (un act simplu de imprumut, fara garantii...ipoteci,..cu specificatia ca se pot indrepta impotriva imprumutatului pe orice cale)dar nu le-a facut contract de inchiriere sa stea in apartament ci i-a lasat sa stea acolo asa, doar in baza unui acord verbal.


Intre timp, noul proprietar a ipotecat apartamentul, a ridicat ipoteca iar acum vrea sa intre in apartament, dar cei care locuiesc acolo refuza sa iasa, invocand faptul ca ei inca nu si-au recuperat banii care i-au dat cu imprumut fostului proprietar.


Multumesc.:coffee:



Ori n-am înţeles eu, ori reţineţi doar ceea ce vi se pare util: la postarea temei aţi afirmat cele citate de mine în acest răspuns.

Existenţa unui acord verbal, în materia locaţiei, valorează contract.
A, că el nu vă este opozabil, că, fiind cu o durată de peste trei ani, nu a fost notat în cartea funciară pentru opozabilitate, toate acestea sunt doar chestiuni în litigiu. Aşa cum spuneam, doar instanţa le poate tranşa.

Sunteţi prea categoric atunci cînd afirmaţi:

Cei trei nu invocă nimic deocamdată. Nu au ce!

Ei spun că au. ªi eu spun că au. Eu mai adaug însă că ceea ce au ei de invocat nu vă este opozabil. Ceea ce este cu totul altceva. ªi constituie unul dintre temeiurile acţiunii civile împotriva lor.

Liviu S.Bordaş



Ei se vor apara in instanta si este bine sa stiti cum se vor apara.
Ceea ce scrieti in cererea de chemare in judecata poate fi folosit si impotriva dvs, stimate Mihnea 58.
E indicat sa citit tot ce s-a scris pe aici.
Nu cred ca este bine sa mergeti fara avocat intrucat este posibil sa aveti surprize neplacute in functie de felul in care se apara partea adversa.Avand in vedere termenul mde 10 ani se pot intampla multe daca nu se va stabili clar situatia de fapt si cea de drept.:confused:

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate dl.av.Claudiu,
Sunt absolvent de Drept. Cererea de chemare in judecata, pe langa ca nu are nicio treaba cu actiunea in evacuare (fiind o veritabila actiune in revendicare!), va fi foarte bine fundamentata si motivata.

Faptul ca pe forum tratez foarte usor (a se citi superficial) aceasta problema nu inseamna ca cererea de chemare in judecata va fi una superficiala.
Multumesc pentru raspunsuri!

Pnetru cei interesati in privinta diferentei dintre actiunea in evacuare si cea in revendicare voi da copy-paste dupa sent .ICCJ:

Acţiunea în evacuare. Deosebirea faţă de acţiunea în revendicare.



Cuprins pe materii. Drept civil. Dreptul de proprietate.Apărarea dreptului de proprietate pe calea acţiunii în revendicare sau a acţiunii în evacuare.



Index alfabetic. Drept civil.

- Acţiunea în evacuare (deosebirea faţă de acţiunea în revendicare).

- Acţiunea în revendicare (deosebirea faţă de acţiunea în evacuare).



C.civ. art. 480; art. 1410 şi urm.



Acţiunea în revendicare, fondată pe art. 480 C.civ. este acţiunea proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar, acţiune reală deci, prin care reclamantul cere instanţei de judecată să i se recunoască dreptul de proprietate asupra unui bun determinat şi, pe cale de consecinţă, să-l oblige pe pârât la restituirea posesiei bunului.

Spre deosebire de acţiunea în revendicare, acţiunea în evacuare, reglementată prin art. 1410 şi urm. C.civ., este specifică raporturilor juridice de locaţiune, adică acelor raporturi prin care o parte, numită locator, s-a obligat să procure celeilalte părţi, numită locatar, folosinţa pe timp determinat a unui bun individual determinat şi neconsumptibil în schimbul unei sume de bani, numită chirie.

Dreptul real de proprietate nu poate fi apărat decât pe calea acţiunii în revendicare, nicidecum pe calea acţiunii în evacuare.



Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 2102 din 17 martie 2005



Judecătoria Râmnicu Vâlcea, prin sentinţa civilă nt. 5762 din 17 noiembrie 2003, a admis acţiunea reclamantei S.C.”B.M.”-SRL şi a dispus evacuarea pârâtului S.C. de pe terenul şi din saivanul prevăzute hotărâre.

Curtea de Apel Piteşti, Secţia civilă, prin decizie nr. 539/A din 17 martie 2004, a respins ca nefonat apelul pârâtului.

În esenţă, instanţele au reţinut că reclamanta este proprietara terenului şi saivanului, astfel că se impune evacuarea pârâtului care având posesia, consideră inadmisibilă acţiunea în evacuare.

Prin recursul declarat, pârâtul susţine căeste inadmisibilă acţiunea în evacuare.

Recursul este întemeiat.

Reclamanta a investit instanţa de judecată cu o acţiune având un obiect clar determinat, anume evacuarea pârâtului dintr-un imobil, teren şi construcţie, precizat ca atare, în mod expres, şi în apel, prin întâmpinare, arătând că nu a înţeles să utilizeze calea acţiunii în revendicare.

În motivarea acţiunii, reclamanta arată că evacuarea cerută se impune prin aceea că a dobândit proprietatea imobilului, prin contract de vânzare-cumpărare, iar acesta a fost ocupat fără nici un titlu de către pârât, care se opune la restituirea lui,.

Între obiectul pricinii şi motivarea acţiunii există o vădită contradicţie, prin obiect acţiunea fiind de evacuare, iar motivarea aparţinând acţiunii în revendicare după natura dreptului şi scopul urmărit.

Cele două acţiuni, de drept comun, prezintă însă deosebiri esenţiale.

Acţiunea în revendicare este acţiunea proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar, acţiune reală, deci, prin care reclamantul cere instanţei de judecată să i se recunoască dreptul de proprietate asupra unui bun determinat şi, pe cale de consecinţă, să-l oblige pe pârât la restituirea posesiei bunului.

Spre deosebire de acţiunea în revendicare, acţiunea în evacuare, este specifică raporturilor juridice de locaţiune, adică acelor raporturi prin care o parte, numită locator, s-a obligat să procure celeilalte părţi, numită locatar, folosinţa pe timp determinat a unui bun individual determinat şi neconsumptibil în schimbul unei sume de bani, numită chirie.

Asemenea raporturi juridice au ca efect translaţiunea folosinţei unui bun, locatarul fiind un detentor care nu dobândeşte drepturi reale asupra bunului, având obligaţia restituirii acestuia.

Cu alte cuvinte, raporturile juridice din materia locaţiunii sunt raporturi de obligaţii.

În cauza de faţă, între reclamantă şi pârât nu au existat raporturi de obligaţii derivate din locaţiune, ci raporturi de drept real constând în exercitarea fără drept de către pârât a posesiei asupra imobilului proprietatea reclamantului.

Ca urmare, dreptul real de proprietate al reclamantului nu poate fi apărat decât pe calea acţiunii în revendicare, nicidecum pe calea acţiunii în evacuare.

Cum însă reclamanta a înţeles să utilizeze calea acţiunii în evacuare şi nu pe cea în revendicare pusă la îndemâna sa, iar judecătorii nu pot schimba obiectul acţiunii, ci doar eventual temeiul juridic al acesteia (art.129 alin. ultim Cod procedură civilă), instanţele aveau obligaţia de a respinge ca inadmisibilă acţiunea în evacuare.

În consecinţă, s-a admis recursul, s-a casat decizia atacată, precum şi sentinţa de primă instanţă, iar pe fond s-a respins acţiunea ca inadmisibilă.

Interesanta speta dar e ... fix pe langa speta dvs.

Dupa cate puteti observa in ea se vorbeste despre POSESIE.

Ori pt. cel ce foloseste fara nici un titlu locativ un imobil se poate aprecia ca incalca dreptrul de FOLOSINTA, drept care intra in continutul dreptului de proprietate.... la fel ca si posesia ... dar e alta mancare de peste. (a! ca unii fac din posesie si folosinta aceeasi varza - as zice chiar ca-n speta de mai sus, desi nu cunosc toate elementele pe care s-a intemeiat instanta pentru a ajunge la concluzia ca acolo era o posesie si nu o amarata de detentie precara - asta e altceva, dar eu nu obisnuiesc sa inghit toate spetele/solutiile astea pe nemestecate... chiar daca provin de la Inalta).

In materia actiunii in evacuare nu se pune in discutie insusi dreptul de proprietate asupra imobilului, ci doar folosinta sa. (ocuparea unui imobil este, in esenta, o situatie de fapt dar pana la posesie si ce inseamna ea cu adevarat mai e ... vreo juma de carte de citit).

Disppozitiile art 480 c. civ. justifica deopotriva exercitiul dreptului de proprietate, cat si cel al atributelor ce decurg din acesta cum ar fi dreptul de folosinta. (adica poate fi folosit atat ca temei pt evacuare cat si pt revendicare).

Invocarea ca temei juridic a prevederilor art 480 C. civ. nu califica in mod direct actiunea ca fiind una in revendicare, acesta putand sa fie foare bine o actiune in evacuare, in raport de obiectul si natura acesteia, determinate de reclamant, potrivit principiului disponibilitatii. (deci are mare importanta formularea petitului si motivarea cererii).

Cu ocazia asta v-am raspuns si intrebarii legate de temeiul de drept.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Foarte frumos explicat!
Multumesc!:coffee:
Eu am banuit ca este posibil sa fiti in legatura cu dreptul.La inceput.
In mod normal trebuie sa stiti aceste aspecte daca sunteti absolvent.
Problema dvs, stimate Mihnea 58, este aceea jurisprudenta se modifica si noi nu va putem da aici o solutie identica cu cea pe care o va pronunta instanta.
Vad ca ati observat si singur ca pot exista probleme.
Va felicit.:wave:

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cum scap mai rapid de chirias Mircea Razvan Mircea Razvan Dupa nesfarsite procese am reusit a pune in executare silita PMB cu obligatia de a face, retrocedare in natura apartament nationalizat, notificat cu Legea 10, ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare imobiliara calandrino calandrino Am sansa de castig intr-o [b]actiune in revendicare intentata impotriva sotului din apartamentul proprietate personala[/b](fac mentiunea ca [b]bunul este ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate ContSters14151 ContSters14151 In 10.05.1994 A introduce o actiune in justitie de evacuare impotriva lui B si C din imobilul situat in strada Tacerii, Bucuresti. In sept. 1993 A a obtinut ... (vezi toată discuția)