Nici nu am pretentia ca cineva, pe acest forum sau oriunde in alta parte va putea da o solutie in aceasta cauza(speta deocamdata), mai inainte de a se pronunta onorata instanta.
Eu caut solutii, observand..problemele!
Multumesc.
Cu respect.
1. art. 1853 alin. 2 Cod civ. spune ca nu sunt acte de posesie actele ce "se exercita asupra unui lucru al altuia, prin simpla ingaduinta a proprietarului sau".
2. Iar art. 1846 alin. 2 Cod civ. arat ca "Posesiunea este detinerea unui lucru sau folosirea de un drept, exercitata, una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru"
3. Distinctia dintre actiunea in revendicare si actiunea in evacuarea va depinde de imprejurarea daca proprietarul a pierdut sau nu posesia bunului. Trebuie avut in vedere aici ca posesia este un fapt, dar unul care primind consacrare legala este, prin aceasta, protejat.
3.1 Daca paratul este posesor, adica persoana care se manifesta public si sub nume de proprietar ca detinand un drept asupra bunului, iar proprietarul a pierdut posesia atunci calea de actiunea impotriva sa este revendicarea prin care solicita sa fie repus in posesie in virtutea titlului ce-l poseda asupra bunului.
3.2 Daca paratul este doar un detentor precar, respectiv chirias, tolerat, etc., atunci proprietarul, care n-a pierdut nici un moment posesia, poate cere evacuarea, care, astfel cum spunea Nicoleta, se refera la stanjenirea dreptului de folosinta (ius utendi) de catre tolerat si nu la repunerea in posesie. Aici, desigur, trebuie facuta observatia ca locatarul poate opune cu succes conventia dintre el si proprietar.
4. A restrange actiunea in evacuare doar la relatiile legate de locatiune (cum se pare ca s-a facut de catre ICCJ in speta data) insemna a restrange nepermis materia actiunii in evacuare si, in cele din urma, a pune egalitate intre actiunea impotriva posesorului si cea impotriva toleratului, incalcand prev. art. 1853 Cod civ.
As supune atentiei dvs. urmatoarea speta pe scurt:
RAADPFL a formulat actiune in evacuare impotriva a 5 persoane, dintr-o garsoniera in care ultimii locuiesc ca tolerati si anume: 4 dintre ei nu au avut niciodata contract de inchiriere cu RAADPFL iar unul dintre ei a avut contract dar a fost rezolutionat irevocabil de instanta de judecata.
Avand in vedere ca RAADPFL-ul a formulat actiune in evacuaresi nu actiune in revendicare pot sa cer respingerea actiunii?
Cum vedeti aceasta speta din punctul de vedere al paratilor?