avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire minor sau nu ce sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire minor sau nu ce sa fac?

in urma cu 4 ani am avut divortul la divor mi sa incredintat mie baiatul el fiind inchis se si specifica pe hotararea de divort eu intre timp mam recasatorit si baiatul lam lasat in grija mamei si a tatalui meu pt k nu puteam sa il iau de acolo fiinca acolo avea scoala si acolo crescuse ,merg saptamanal la el uneori de 3 ori pe saptamana(momentan am o fetita de 1 an si patru luni din casatoria in curs) in urma cu 4 zile a venit tatal baiatului si a zis ca vrea sa il ia si pe baiat la el adica il ia sambata si duminica seara il aduce in final a luat baiatul si dus a fost pana azi nu la adus intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa imi recuperez baiatul de 10 ani?
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 23:29, 15 Decembrie 2011
Puteți merge la un executor judecătoresc să pună în aplicare sentința de divorț și să vă fie dat copilul.Dacă va refuza să se conformeze,puteți face o plângere penală pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești, faptă prevăzută și pedepsită de art. 271 din Codul penal.
În ceea ce mă privește,nu se poate discuta despre răpire în acest caz.Vă doresc succes!
Formulati plangere la politie pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 307 Cod penal

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul
celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii,
se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat
minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în
mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în
condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei
vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Va recomand sa mergeti cat mai repede sa formulati plangerea!
Am încercat să-i ofer varianta mai rapidă.Știm bine ce durată de timp presupune soluționarea unei plângeri penale.
Oricare dintre procedurile pe care le ofera legiuitorul la acest moment, din punctul meu de vedere sunt de durata. Eu spuneam de plangere penala pentru art. 307, pentru ca, de obicei, parintele care face acest lucru, realizeaza ca a procedat gresit sau se sperie de faptul ca il viziteaza agentii de politie. In multe cazuri, o astfel de plangere a rezolvat nelinistea mamelor care se vedeau in situatia de a nu avea copilul alaturi deoarece fostul sot lua o pozitie de forta si il prelua pe copil de la gradinita refuzand ulterior sa-l duca la mama.
Din pacate, ca sanctiune ulterioara sau ca raspundere penala pentru faptele savarsite, organul de urmarire penala este extrem de „intelegator” dispunand la finalul cercetarilor o solutie de compromis: scoatere de sub urmarire si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ. Cel putin eu nu am vazut in cazul sesizarii cu o astfel de infractiune, o solutie de trimitere in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil luat de mama. Imparatul Imparatul Sunt plecat la munca in Spania. Copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare prin hotararea de divort. Eu sunt l amunca in Spania, si trimit ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie nu mai imi da voie sa vad copilul MURESAN CLAUDIU MURESAN CLAUDIU revin,pe scurt, cu o alta speta. Am o hotarare jude catoreasca definitiva in care imi este stabilit un program de vizitare a copilului meu, aflat in grija ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna - tatal impiedica intoarcerea copilului la domiciliul din sentinta luizaluize luizaluize Am custodie comuna cu fostul sot,domiciliul copilului este stabilit la mine,acum cateva luni am fost de acord ca minorul sa stea o perioada la el,respectiv ... (vezi toată discuția)