avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creditor si in acelasi timp Debitor al unei firme in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creditor si in acelasi timp Debitor al unei firme in faliment. Nu m-am inscris la masa credala

Am livrat niste echipamente unei firme. O parte mi le-a platit, altele nu pentru ca "a venit criza". Atunci am convenit cu clientul sa imi presteze niste servicii la nivelul sumei pe care o avea de platit catre mine, urmand sa facem documentele la finalul prestarilor de servicii (schimb de chitante - suma este sub 5.000 lei, sau PV de compensare, formularul tipizat). Am facut exact asa, din facturile emise de ei catre mine rezulta ca mi-au prestat servicii mai mult cu 100-120 lei, o suma infima.
Apoi fiind criza, m-am reorientat si am plecat sa lucrez la o companie situata in alt oras unde jobul era de asa natura ca am lucrat aproape non stop (am locuit acolo practic), uneori si sambetele si duminicile, acasa m-am intors la parinti doar in vizita in week-end maxim odata pe luna. In aceste conditii si mai ales datorita faptului ca firma respectiva s-a inchis (concediat angajatii, restul era pustiu pe acolo) si ca nu am mai reusit sa dau de administrator, am lsat-o asa ca in definitiv mi-am zis ca ei au de incasat ceva de la mine si ma vor cauta ei intr-o buna zi.

Intre timp aceasta firma a intrat in faliment, nu m-a anuntat nimeni ca s-a intamplat asta. La un moment dat am primit de la o societate de insolventa o invitatie de conciliere pentru suma ce mi-au facturat-o la care nu m-am dus, dar le-am trimis un mail in care le-am explicat ca si eu am de incasat o suma asemanatoare dar ceea ce depaseste, o suma foarte mica, o voi plati fara probleme si le-am trimis situatia din contabilitatea mea (fisa de cont ca si client si in acelasi timp si ca si furnizor), considerand ca sigur este o greseala sau o eroare pe care o vor corecta deindata.

Dupa ceva timp am primit o citatie de la Judecatorie prin care sunt chemat in judecata pentru suma facturata de fostii mei clienti cu majorari si penalitati, etc.

Discutia si dovezile aduse firmei de insolventa prin care le-am demonstrat ca se insela nu au dus la nimic. Ei sustin ca asa au primit situatiile de la societatea falimentara si pe astea s-au dus mai departe, daca aveam ceva de obiectat trebuia sa o fac in termenul in care se putea face contestatie la lista creditorilor.

Acum sunt in situatia in care nu sunt inscris la masa credala dintr-o eroarea a nu stiu cui (societatea falimentara care apredat date eronate sau societatea de insolventa, care nu m-a notificat) ba mai mult sunt dat in judecata sa platesc o suma care poate ajunge la de 100 ori suma pe care as avea-o de plata in realitate daca s-ar tine cont ca sumele trebuiau compensate.
Creantele si datoriile intre cele doua firme sunt nascute inainte de intrarea in insolventa. Am inteles ca nu se poate face compensarea decat daca as fi fost inscris la masa credala desi am gasit pasaje din legea insolventei si din codul civil in care compensarea este recunoscuta daca sumele in discutie s-au nascut inainte de pronuntarea insolventei.

Ce imi sugerati sa fac? Am termen si pe procedura somatiei de plata dar vreau sa stiu daca pot sa fac ceva si pe partea cu insolventa ...

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristibelean , utilizator 20:23, 15 Decembrie 2011
E tardiv de tarziu sa mai faceti ceva. Incercati o reconventionala la actiunea lichidatorului, dar se va suspenda sigur.
Din experienta mea, sunteti bun de plata.

Da, trebuia sa va compensati inainte.
Da, trebuia sa va inscrieti la masa credala.
Angajati-va un avocat, sa mai pierdeti niste bani pe onorarii degeaba ( +taxa de timbru, ca reconventionala se timbreaza).

Succes!
@adutescu
Multumesc, e clar ca trebuie sa imi iau un avocat pentru ca eu nu mai inteleg nimic: am gasit o Decizie a ICCJ adica Decizia nr.1604 din 13 mai 2008 Inalta Curte de Casatie si Justitie Sectia comerciala pe care dupe ce am citit-o m-am gandit ca sansa cea mai mare este de partea mea, dar din ce spunti Dvs. (din experienta Dvs.) incep sa am mari indoieli. Adica nu se judeca la fel in toate instantele, daca s-a dat o solutie la un caz identic? Pentru ca scrie negru pe alb ca s-a acceptat reconventionala:
"Recursul este fondat. Potrivit art.52 din Legea nr.85/2006, deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.

Cum in speta, recurenta prin cerere reconventionala a solicitat sa se constate stingerea reciproca a obligatiilor de plata prin compensatie legala, intervenita anterior deschiderii procedurii insolventei asupra reclamantei, in mod gresit instanta de apel a retinut ca parata nu are calitate de creditor intrucat nu s-a inscris la masa credala, si gresit a dispus suspendarea judecarii cererii in temeiul art.36 din lege. Aceasta deoarece, compensatia legala fiind un mod de stingere a obligatiei poate fi invocata pe calea dreptului comun, ea constituind o exceptie de la regula prevazuta de art.36 privind suspendarea de drept a tuturor actiunilor judiciare si extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau sau bunurilor sale.

In consecinta, Inalta Curte a admis recursul, a casat in parte decizia atacata si a trimis cauza aceleiasi instante de apel pentru a se pronunta pe fondul cererii reconventionale in sensul de a stabili existenta creantei paratei catre intimata si daca constata indeplinite conditiile compensatiei legale sa dea eficienta dispozitiilor art.1144 Cod civil."


Este adevart ca mai sunt si situatii in care nu s-a admis cerea reconventionala (informatii via internet) dar acolo era vorba de investitii facute in spatii inchiriate ce le pretinde debitorul a fi compensate, predare de materiale pe baza de proces verbal fara alte temeiuri economice si juridice sau promisiuni de livrare de marfa in viitor. Eu am facturi emise catre ei neachitate, certe, lichide si exigibile, inregistrate in contabilitatea mea cat si alor si ei au la fel, nu inteleg de ce trebuie sa fie atat de greu...
Nu exista practica unitara, in sistemul nostru juridic/judiciar nu exista institutia precedentului, asa ca fiecare instanta poate sa dea solutii diferite aceleiasi cauze.
Ati inteles ca am dosare cu exact aceeasi speta, momentan nu mi s-a respins reconventionala, doar s-a suspendat, dar se vede spre ce se tinde, eventual sa mi se ridice exceptia lipsei capacitatii de folosinta in urma lichidarii societatii ( dupa repunerea pe rol).

Cum am zis si mai sus, puteti incerca. Incercarea moarte n-are...si alte clisee.
Aveti grija sa gasiti un avocat care sa stie cu ce se mananca insolventa.
Va multumesc. Am inteles si stiu ce am de facut. Ma voi interesa de un avocat specializat in insolventa. Multa santate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare datorii intre doua societati dintre care una in faliment clauaime22 clauaime22 Intrebarea mea este care sunt sansele ca un judecator sa hotarasca compensarea datoriiilor intre doua societati in cazul in care procesul este intentat de ... (vezi toată discuția)
Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Taxa declaratie creanta mara2010 mara2010 Daca am formulat declaratie de creanta si m-am inscris la masa credala a unei societati aflate in insolventa si am atasat copiile dupa facturi si taxa ... (vezi toată discuția)