avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... contractul de comodat pentru obtinerea CI
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

contractul de comodat pentru obtinerea CI

Buna seara,
am urmatoarele probleme si as dori sa ma ajute cinva cu informatiile corecte ca sa inteleg ce trebuie sa fac mai departe:
- imi expira termenul de valabilitate al CI in februarie
- m-am casatorit si trebuie sa imi schimb numele
- domiciliul de pe actuala carte de identitate nu mai este valabil in sensul ca nu mai locuiesc acolo
in consecinta ce inteleg foarte clar este ca trebuie sa imi scot o noua carte de identitate.
in prezent locuiesc intr-un apartament inchiriat dar nu am inca incheiat nici un act cu titlu locativ si proprietarul este foarte reticent la absolut toate variantele de inregistrare a mea la politie la adresa respectiva. nu vrea contract de inchiriere pt ca e luat la ochi de fisc si trebuie sa plateasca impozit, contract de comodat nu vrea ca nu are control asupra chiriei, fiind un contract de imprumut a locuintei fara bani samd. in final pare sa incline catre contractul de comodat dar nu vrea la notar ci doar sub semnatura privata.
intrebare1: este valabil acest contract de comodat sub semnatura privata pebtru obtinere carte de identitate cu domiciliul la adresa mentionata in contractul de comodat sau trebuie legalizat in fata notarului public?
intrebare 2: daca este necesara legalizarea la notar a contractului de comodat ce acte trebuiesc? am citit pe intrenet ba ca trebuie,pe langa contractul de proprietate in original, si extras de CF, ba ca nu ...
intrebare 3 : ce pot sa fac in cazul in care proprietarul nu vrea sa mearga la notar. am incercat varianta sa ne mutam in alta parte insa e greu pt noi cu banii, toti cer, in schimbul unui act de inchiriere inregistrat la fisc, chirii in avans si garantii de tot felul ... nu ne permitem.
multumesc anticipat pentru rapuns si astept !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:34, 22 Decembrie 2011
Fara acordul proprietarului e clar ca nu veti putea beneficia de o carte de identitate la noua adresa. Puteti solicita o noua carte de identitate numai cand veti face si dovada adresei de domiciliu, fie ca aveti dvs. acte pe spatiu, fie ca va ia cineva in spatiu. Vorbiti cu proprietarul sa va inchirieze o camera cu acte la la Circumscriptia fiscala si pe baza contractului de inchiriere puteti beneficia de domiciliu legal. Sau poate aveti alte cunostinte, prieteni, colegi care sa va faca un pustiu de bine si sa declare ca va iau in spatiu. Daca nu solicitati eliberarea unei carti de identitate provizorii. Nu va indic sa ramaneti cu actul expirat pentru ca sunteti pasibila de amenda.
@DErcan

Este valabil:

Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul din urmatoarele acte:
a) Acte încheiate în condiţii de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare

OUG 97/2005 republicata 2011
~ Conținut șters la cerere ~
solutia cu inchiriatul unei camere cu acte este de departe cea mai buna si cam singura!
proprietarul va putea declara o chirie mai mica, prin urmare va plati impozit mai mic, adaugati suma la chirie, nu va fi o suma mare adr veti avea serioase avantaje:
contractul de inchiriere va fi inregistrat la adm.fin., va fi un contract oficial prin care veti avea nu numai obligatii ci si drepturi, printre acestea veti putea inregistra domiciliul la ev.pop. fara alte discutii cu proprietarul, nu mai este nevoie sa vina el sa-si dea acordul;
proprietarul nu va mai putea sa va dea afara oricind va dori el, asa cum se intimpla adeseori cu inchirierile la intelegere si fara acte;
contractul de comodat nu va da pera multe garantii, are alt regim juridic, poate fi reziliat mai usor ;daca actualul proprietar nu accepta solutia cu contract pe o camera, cautati un altul!
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
eugen82, utilizator
multumesc pentru raspunsuri.
asa ma gandeam si eu, ca ar trebui sa fie valabil un contract de comodat. nu m-am lamurit insa daca trebuie sa il semnam in fata notarului si daca da, terbuie sau nu extras de carte funciara. cam care ar trebui sa fie durata contractului de comodat ca sa nu am surprize la politie : 2, 3 ani ? clauza de denuntare unilaterala a contractului cu avizare prealabila de minim 30 zile ma incurca la politie ? vrea sa treaca in contract o clauza care sa ii dea dreptul sa ma scoata din casa atunci cand vrea, anuntandu-ma cu 30 zile inainte. va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns urgent, proprietarul pleaca din tara si daca nu o rezolv in cateva zile sunt cam in pom.

Alte discuții în legătură

Chirias Liana21 Liana21 Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile ... (vezi toată discuția)
Cum obtin c.i.? nu detin proprietate cecilia68 cecilia68 Am o mare,foarte mare problema,nu am pe nimeni,parinti,frati,etc.,locuiesc in chirie,proprietarii nu doresc sa ma ia in spatiu,de altfel nu sunt nici in ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate noua pentru chiriasi in alta localitate salmirox salmirox Cartea de identitate imi expira in curand si am unele nelamuriri , locuiesc cu un copil cu chirie in Timisoara unde suntem angajati , iar adresa din actuala ... (vezi toată discuția)