avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias

Va rog sa-mi spuneti, daca un chirias care a locuit intr-un apartament inchiriat mai mult de doi ani are dreptul sa solicite proprietarului sa faca demersurile necesare la sectia de Politie pentru ca sa poata beneficia chiriasul de schimbarea buletinului cu adresa de la locuinta unde sta cu chirie.
Daca da, si chiriasul are deja buletinul cu adresa conf. contractului de inchiriere si pleaca dupa o vreme de la aceasta adresa, pentru ca a expirat valabilitatea contractului de inchiriere, ESTE OBLIGAT FATA DE VECHIUL PROPRIETAR SA ISI SCHIMBE DIN NOU ADRESA DIN BULETIN ? PENTRU CA NU MAI LOCUIESTE ACOLO? SI IN CAT TIMP ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:24, 4 Februarie 2014
Schimbarea adresei de domiciliu in CI a chiriasului cu adresa unui apartament inchiriat presupune ca proprietarul sa va ia in spatiu. Acest lucru nu este obligatoriu pentru proprietar.

Totusi, pe baza contractului de inchiriere, vi se poate face viza de flotant, dar asta e departe de intelesul de domiciliu inscris in CI.

Calitatea de flotant se inscrie la intrarea intr-un imobil, nu si la iesirea din el.

Daca aveti adresa de buletin in satul X, veniti intr-un oras si inchiriati un apartament in imobilul Y veti capata viza de flotant la adresa Y. Cand va veti muta la adresa Z, acolo veti capata viza de flotant pentru adresa Z.

Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
elga50, moderator
As dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:
- un chirias a parasit vechea locuinta unde a stat cu chirie si s-a mutat la alta adresa. La vechea adresa unde a locuit cu chirie afost luat in spatiu, adica i s-a facut buletin cu adresa de la acel imobil. Este obligat fata de vechiu proprietar din casa caruia a plecat de un an, sa-si schimbe buletinul cu alta adresa, chiar daca buletinul este valabil si nu a expirat?
Ma ajutati cu raspunsul la ultima intrebare? (o reformulez)
Daca fostul proprietar, legal, poate sa-l oblige pe fostul chirias, care nu mai locuieste cu chirie la acesta, sa isi schimbe buletinul, pentru ca in el figureaza adresa fostului proprietar ?
Proprietarul poate cere anularea domiciliului de pe cartea de identitate doar daca promoveaza in instanta o actiune de evacuare a chiriasului si duce hotararea ramasa definitiva si irevocabila la Evidenta Persoanelor.

Ar mai fi o posibilitate: daca stie unde locuieste fostul chirias fara forme legale si face o sesizare la politie in acest sens se vor face verificari si i se va pune in vedere sa intre in legalitate, insa daca solicita viza de resedinta la noua adresa ramane cu domiciliul tot la adresa proprietarului care nu mai doreste acest lucru.
Chiriasul care are contract de inchiriere inregistrat la administratia financiara are dreptul de a solicita la evidenta populatiei locale eliberarea de c.i. cum are mai toata lumea,cu domiciliu la adresa si nu doar resedinta.
Ev.populatiei are obligatia sa-i elibereze c.i. numai in baza contractului de inchiriere, nu trebuie sa mai solicite prezenta proprietarului.

Daca chiriasul se muta la o alta adresa , singura solutie corecta este sa solicite noului proprietar contract de inchiriere sau comodat inregistrate sau luarea in spatiu si sa-si schimbe c.i. ul cu unul nou cu noua adresa de domiciliu si nu de resedinta.

Alte discuții în legătură

Flotant smarandita67 smarandita67 daca eu am domiciliul in acte in orasul x si momentan locuiesc si lucrez in orasul Y unde stau cu chirie intr-un apartament si am contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
pot sa fac viza de resedinta unei persoane la proprietatea mea din alt oras fara sa imi schimb si eu domiciliul? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Locuiesc in Tirgu-Jiu si am domiciliul stabil in acest oras, dar detin in proprietate o locuinta in Cluj-Napoca. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ... (vezi toată discuția)
Viza flotant dianabdm dianabdm Buna ziua.Doresc sa obtin viza de flotant in Ploiesti si as vrea sa stiu daca la Politie trebuie sa se prezinte proprietarul,avand in vedere ca dansul este ... (vezi toată discuția)