avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Referitor la executorii judecatoresti
Discuție deschisă în Executare silită

Referitor la executorii judecatoresti

Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema cu un executor judecatoresc.
In luna iulie 2011 instanta in urma unui partaj a decis ca eu sa platesc o sulta de bani fostei sotii care se afla in Germania din anul 1998. Eu am contactat-o prin intermediul netului, am incercat sa gasesc un mod de a da sulta, dar nu am primit nici un raspuns concret. Am trimis o notificare prin intermediul unui executor judecatoresc in Germania referitor la cele scrise mai sus, dar nici la aceasta nu am primit nici un raspuns. De curand am primit prin posta executare silita pentru sulta respectiva + cheltuieli de executare. Eu a doua zi dupa ce am primit instiintarea am mers la CEC si am depus suma intreaga si am mentionat ca platesc suma integral. Executorul judecatoresc a luat banii si si-a retinut cheltuielile de executare si mi-a trimis poprire pe salar. Am facut contestatie la executare pentru ca eu nu sunt de acord sa platesc cheltuielile de executare !!! Va intreb credeti ca am sanse sa castig contestatia si de ce executorul judecatoresc nu incearca amiabil printr-n singur telefon sa vada daca debitorul achita integral suma si dupa aceea sa demareze orice alta activitate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: magyari , utilizator 13:38, 16 Decembrie 2011
In momentul in care ati ajuns in executare silita, sunteti obligati sa suportati si cheltuielile ocazionate cu executarea silita + onorariul executorului. Executorul de aceea este executor ca sa va execute, nu sa se roage de debitori, la telefon. Acum probabil, asa cum ati descris mai sus, situatia Dumneavoastra este mai aparte, insa tot sunteti obligat la plata cheltuielilor + onorariu.

Dupa parerea mea, fara sa cunosc exact datele problemei, in momentul in care ati avut "in mana" sentinta, trebuia sa mergeti prin caile legale si sa dati de urma fostei sotii. Din pacate ca ati cautat-o pe net, nu conteaza cand vorbim de demersuri legale. Pentru situatia creata dar si pentru banii pe care ii va trebui sa ii scoateti acum cumplimentar, este de vina fost sotie, care fara sa ia legatura cu Dumneavoastra a apelat direct la executor.
Va multumesc pentru raspuns. Eu am incercat prin toate mijloacele posibile sa-i platesc sulta fostei sotii si am urmat caile legale. Am trimis notificare in Germania prin executor judecatoresc dar nu am primit raspuns decat confirmarea de primire ca a ajus la destinatie. Sunt de acord ca menirea unui executor este aceea de a executa dar eu in notificarea trimisa in Germania tot prin intermediul unui executor judecatoresc am facut precizarea expresa ca in cazul in care se va adresa fosta sotie unui executor judecatoresc pentru recuperarea sultei va plati cheltuielile de executare. Subliniez inca odata ca eu sunt de buna credinta, am vrut sa-i dau sulta conform sentintei, nu am avut unde, adica cont sau persoana imputernicita. Dovada mea este ca in momentul in care am primit somatia de executare acasa, a doua zi m-am prezentat la CEC si am achitat integral sulta.
In primul rand, fara sa ma intelegeti gresit, faptul ca ati platit imediat dupa primirea somatiei, nu prea este dovada de buna credinta. Majoritatea debitorilor trag de timp pana pot si achita doar cand nu mai au alta solutie.

In ceea ce priveste cazul dumneavoatra, daca aveti acte din care rezulta ca ati trimis acea instiintare la adresa oficiala a fostei sotii, aveti si confirmare de primire, aveti sanse sa va recuperati banii, parerea mea. Cel mai bine ar fi sa strangeti tot ce aveti si sa discutati cu un avocat.

Din moment ce aveti dovada ca ati vrut sa achitati, iar fosta sotie v-a ignorat si v-a deschis dosar de executare silita, sunt de parere ca aveti sanse.
Eu am vrut sa platesc dar nu am avut unde...cont, persoana etc.
In alta ordine de idei, de ce si-a luat comisionul executorul judecatoresc daca procedura nu a mai avut loc, iar plata mea la CEC avea destinatia SULTA? Am citit la art.39 alin.4 din Legea 188/2000 republicata faptul ca "in cazul in care debitorul, somat sa isi indeplineasca obligatia, a executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia."
Pot face ceva in acest sens impotriva executorului judecatoresc?



Nu cred, trebuie sa-i achitati onorariul, cum scrie si in lege, si sa recuperati banii de la persoana care v-a pus in aceasta situatie, cu toate ca ati incercat sa va conformati deciziei instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa plateasca diminuarea onorariului avocatului si diminuarea cheltuielilor de executare? Marin Sorin Marin Sorin Conform deciziei tribunalului, instanta a anulat in parte contestatia la executare si anularea partiala a formelor de executare numai in ceea ce priveste ... (vezi toată discuția)
Executare silita cheltuieli de judecata din sulta Vilb Vilb Impreuna cu fratii mei, suntem trei si cu un frate vitreg am mostenit o garsoniera de la tata, fratele vitreg nu a vrut sa se prezinte amiabil si apoi a ... (vezi toată discuția)
Licitatie executare silita in timp ce se judeca contestatia cheltuielilor de executare MateiLaurian MateiLaurian Va salut! Am avut proces de partaj cu fosta sotie in urma caruia instanta a decis cu titlu executoriu ca am avut de platit o suma de bani. Fosta sotie nu a ... (vezi toată discuția)