avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... La cat timp dupa pronuntarea hotararii judecatoresti ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

La cat timp dupa pronuntarea hotararii judecatoresti este obligata judecatoria sa-mi comunice hotararea?

Bună!Am şi eu o întrebare:la cât timp după pronunţarea hotărârii judecătoreşti este obligată judecătoria să-mi trimită comunicarea hotărârii respectiv în ce condiţii poate să dea o instanţă o hotărâre irevocabilă?Mulţumesc ,Lehel
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:30, 12 Ianuarie 2012
lehel_kis a scris:
Am şi eu o întrebare:la cât timp după pronunţarea hotărârii judecătoreşti este obligată judecătoria să-mi trimită comunicarea hotărârii (...)

Instantele nu sunt obligate sa comunice hotararile intr-un termen anume.

Potrivit art. 264, alin. (1) Cod procedura civila, o hotarare judecatoreasca se motiveaza in termen de 30 de zile de la pronuntare, iar potrivit art. 266, alin. (3) din acelasi act normativ hotararea se va comunica partilor, in copie, in cazul in care aceasta este necesara pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului. Prin urmare, hotararile irevocabile nu se comunica partilor.

lehel_kis a scris:
(...) respectiv în ce condiţii poate să dea o instanţă o hotărâre irevocabilă?

In conditiile prevazute de lege. B-)

Trebuia sa precizati obiectul cauzei. Sunt irevocabile hotararile judecatoresti pronuntate in cauze avand ca obiect plangeri contraventionale conform OUG nr. 195/2002 si conform Legii nr. 61/1991. De asemenea, potrivit art. 1, pct. 1^1 Cod procedura civila, judecatoriile judeca in prima si ultima instanta procesele si cererile privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2.000 lei inclusiv.
Mulţumesc pentru răspuns,precizez că este un proces verbal de contravenţie,la care am depus contestaţie în termen de 15 zile şi judecătoria mi-a dat o sentinţă irevocabilă,neluând în considerare multe elemente doveditoare ce nu au fost trecute în procesul verbal şi care au stat la baza contestaţiei.Mulţumesc
Bună,mulţumesc pentru informaţii,mai am o întrebare;o hotărâre irevocabilă,dată de o judecătorie unde se poate contesta şi în ce termen?
O hotarare irevocabila poate fi atacata numai cu contestatie in anulare si revizuire, pentru motivele strict si limitativ prevazute la art. 317, art. 318 si art. 322 Cod procedura civila.

Pentru ca este vorba despre o hotarare avand ca obiect plangere contraventionala, atacarea ei cu contestatie in anulare potrivit art. 318 Cod procedura civila sau cu cerere de revizuire potrivit art. 322 din acelasi act normativ este inadmisibila. Puteti ataca hotararea cu contestatie in anulare, intemeiata pe art. 317, alin. (1) Cod procedura civila.

Deci, puteti formula contestatie in anulare daca:
-procedura de citare pentru termenul la care s-a judecat cauza nu a fost legal indeplinita;
-hotararea a fost pronuntata de o instanta care nu era competenta general, material sau teritorial exclusiv sa judece cauza.

Daca ati fost legal citat si daca instanta care a pronuntat hotararea este judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia, inseamna ca nu aveti motive sa atacati hotararea cu contestatie in anulare.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt conditiile pentru a putea exercita caile de atac extraordinare? ContSters88476 ContSters88476 In contencios, am pierdut la tribunal si la curtea de apel, dar am inteles ca as putea exercita ceva cai extraordinare de atac inainte de a apela la CEDO. ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare cristeo cristeo Buna seara. spuneti-mi va rog ce cale de atac exista pentru o sentinta de recurs irevocabila? Este o cale contestatia in anulare? Unde trebuie depusa? Ce ... (vezi toată discuția)
Cai de atac impotriva unei hotarari irevocabile lehel_kis lehel_kis Bună ziua!O întrebare:am un proces verbal rutier contestat la judecătorie. În P.V. respectiv nu-mi era trecut localitatea în care am fost oprit de ... (vezi toată discuția)