avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... AJUTOR!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

AJUTOR!

Ma numesc Maria si sunt din Timisoara, locuiesc intr-un bloc dat in folosinta prin 1963. Blocul are 4 scari din care 2 scari sunt cu 8 etaje si au fatada spre o strada iar celelalte 2 scari au cite 6 etaje si fatada catre alta strada. La toate cele 4 scari la parter sunt spatii comerciale iar la ultimul etaj al fiecarei scari (indiferent de nivel )sunt sapalatorii si mecanismul liftului.Scuzati introducerea mai lunga dar incerc sa va dau cit mai multe amanunte ca sa ma puteti ajuta. Sa revin la problema: 2 camere din apartamentul meu se invecineaza (perete comun) cu 2 camere din apartamentul de pe scara cealalta iar cealalta camera se invecineaza cu bucataria apartamentului vecin de pe scara mea.Prin apartamentul meu trece o singura coloana de caldura care alimenteaza caloriferul din camera mea si o parte din apartamentul vecinului iar celelalte 2 camere sunt alimentate cu caldura de la coloana de caldura aflata pe scara cealalta si care trece prin apartamentul vecin.In fiecare iarna eu am o camera cu caldura (datorita coloanei care trece prin apartamentul meu)iar celellate 2 sunt transformate in congelator deorece coloana respectiva nu merge, acesta situatie fiind valabila pentru toate apartamentele aflate pe acelasi rind cu mine.S-a hotarit de catre asociatia de
proprietari sa se inlocuiasca aceste coloane ca sa putem beneficia de caldura. Un mare destept( pe vremea respectiva era presedinte)a ales o solutie, care dupa parerea mea nu va functiona in vecii vecilor.Solutia data de el:s-au instalat coloane noi de caldura pe scara scarii( nu mai zic de faptul ca au facut niste gauri pe casa scarii , iar la unele etaje au taiat si armatura plafonului) : tur-retur. Pina aici totul era perfect. Dar tevile tur si retur care vor lega caloriferele de coloanele respective sunt montate la nivelul fiecarui tavan de pe fiecare etaj .In fiecare apartament tevile vor intra tot la nivelul tavanului si de acolo vor fi legate la fiecare calorifer(in cazul meu 4 calorifere- 3 camere si bucataria). Las deoparte estetica lucrarii si revin la partea practica:din punct de vedre tehnic turul va avea presiune si cadere in acelasi timp ca sa ajunga in calorifer, dar vin si va intreb returul va mai functiona tinind cont ca apa care va iesi din calorifer va trebui sa faca drumul invers, adica de la nivelul tevii de retur de la calorifer sa urce inapoi la nivelul returului(teava aflata la nivelul tavanului) de la coloana.Am incercat sa-i fac sa priceapa ca pentru un bloc de 8 nivele acesta solutie nu este buna, pentru ca nu va functiona perfect (parerea mea) decit, probabil, pina undeva la etajul 3-4, iar pentru ceilalti aflati mai sus ramine aceasi situatie, adica vom tremura in apartamente in continuare.Am avut o discutie cu noul cenzor din cauza faptului ca nu vreau sa platesc o lucrare de rezulatatele careia nu voi beneficia, dar bineinteles ca nu am ajuns la nici un rezultat.Ajutati-ma cum sa procedez in continuare: eu vreau sa-i fac sa inteleaga ca platim niste bani aiurea(si sunt o gramada)si nu vom avea rezultatul scontat.Nu stiu cine le-a aprobat acest proiect, nu stiu suma de plata a acesti lucrari, nu stiu nimic, si nu e vorba numai de mine, am mai intrebat si alti vecini , toti au ridicat din umeri si mi-au spus ca nu stiu nimic.Ce pot sa fac? Unde sa ma duc? Nimeni nu spune nimic dar ne trezim cu suma de plata, nu am nici un control, nu stiu cit ma costa pe mine lucrarea,nu stiu daca banii respectivi acopera si lucrarea din apartament? Sunt o multime de semne de intrebare la care nu imi raspunde nimeni, parca suntem la SRI, totul este secret.Ajutati-ma cu un sfat. Va mutumesc ca ati avut rabdare sa-mi cititi lunga "compunere".
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 14 Octombrie 2008
Nu cred ca se pune problema ca suntem la SRI si totul este secret, ci cred, mai degraba, ca nici proiectantii sau ceilalti care se ocupa de aceasta lucrare nu stiu sau nu se pricep prea mult... sau, poate, le-ati ridicat un semn de intrebare si acum i-ati bagat in ceata definitiv. =D>#-o
Orice lucrare care se efectueaza in incinta va trebui achitata de locatari in limita cotei indivize detinute din imobil. Daca ati constientizat ca executarea lucrarii nu este normala trebuia sa solicitati in acel moment sistarea lucrarilor. Ar fi trebuit in acelasi timp sa solicitati o expertiza tehnica privind solutia adoptata. Daca se va constata ca solutia adoptata(aprobata de presedintele asociatiei si comisia de cenzori) nu este cea corecta se va trece la remedierea situatiei pe cheltuiala celor vinovati.
incalzirea functioneaza atunci cand exista o panta si nici aeresirea caloriferului nu se poate.Cere ti documentatia lucrariisa vedeti cine a aprobat lucrarile si cine a semnat.Si cereti sa platiti dupa receptia lucrarilor.
Ps.vedeti poate turul vine pe la tavan iar returul se face pe la vecinul de la etajul inferior
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2008
ContSters43672, utilizator
anumiti unii, care habar nu au "cu ce se maninca" instalatiile de incalzire, isi dau cu parerea intr-un domeniu in care habar nu au, incurcind mai mult decit sa lamureasca
atit instalatiile de incalzire, cit si cele de apa calda si rece, pot avea distributie inferioara si distributie superioara (cazul adoptat in cazul initiatoarei topicului). acest gen de distributie este folosit mai ales in cazul institutiilor care au plafoane false si a caror inaltime permite acest gen de instalatie. ea functioneaza dar are un randament mai scazut decit cea normala, este mai estetica dar este mai greu de intretinutla aceste cladiri, dar este inestetica in cazul mariei.
doamna maria, daca instalatia nu este executata corespunzator, caloriferele dvs nu vor functiona in vecii vecilor: tevile trebuie sa aiba o panta ascendenta dinspre calorifer spre iesirea din apt dvs, iar in capat de coloana trebuie sa fie montate acele aerisitoare, atit pe tur cit si pe retur. orice modificare a pantei in sens descendent spre iesire poate perturba functionarea caloriferului.
parerea mea este ca s-a ales cea mai proasta varianta, fiind de departe cea mai inestetica, neeconomica si nepractica solutie care putea fi adoptata in situatia dvs. probabil cel putin unul dintre vecinii de dedesubt aveau tevile de incalzire mascate si nu a dorit demontarea acestei masti. inlocuirea instalatiei pe vechea locatie cu teava de polipropilena sau cupru era solutia ideala in cazul dvs.
ce ar trebui sa intrebati dvs la asociatie :
1. exista un proiect aprobat de societatea de termoficare a orasului ?
2. daca exista, exista aprobarile necesare din partea structuristilor vreunei firme de proiectare in constructii pentru modificarea planseelor? orice spartura in acestea modifica rezistenta structurii blocului. de asemenea, trebuie sa existe si aprobarea MLPAT pentr aceste modificari ale structurii de rezistenta a blocului
3. exista acordul tuturor vecinilor afectati de aceasta modificare a instalatiei ? aprobarea inlocuirii instalatiei a fost data pentru vechiul amplasament, nu pentru modificarile respective
felix34 a scris:

anumiti unii, care habar nu au "cu ce se maninca" instalatiile de incalzire, isi dau cu parerea intr-un domeniu in care habar nu au, incurcind mai mult decit sa lamureasca

ai dreptate...si unul lapusneanu zise..multi da...si avea dreptate

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața ! de vreov 5 ani aceeași problemă .locuiesc ... DAIO DAIO Bună dimineața ! De vreov 5 ani aceeași problemă .Locuiesc într-un bloc la etajul 7 /8. Vecinul de deasupra nu mai locuiește în apartamentul de ... (vezi toată discuția)
Repartitoare ultimul etaj arsenik33 arsenik33 Locuiesc la etajul 10 si ma confrunt cu diverse probleme. Cea mai recenta e ca asociatia de proprietari a propus efectuarea unui bypass la caloriferele celor ... (vezi toată discuția)