avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte:

1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune de 30 de ani, de catre o terta persoana, care nu are calitate de mostenitor, dar care poseda un teren de 35 ani (nemailocuiind acolo de peste 10 ani), in conditiile in care eu sunt unicul mostenitor al bunicii mele si al matusii mele (am certificat de mostenitor dupa bunica si testament olograf, nerevocat, dupa matusa), care au avut in proprietate acel teren ?

2. In conditiile in care terta persoana care m-ar da in judecata, ar invoca uzucapiunea ca prim capat de cerere, ar avea vreo relevanta in fata instantei si ar putea fi in favoarea mea, daca vecinii nu ar cunoaste-o ca fiind proprietar acolo, in conditiile in care acea persoana nu mai locuieste demult acolo (exista si o casa in stare avansata de degradare), ci doar ca mai vine de cateva ori pe zi pe la acel teren pentru a aduce de mancare animalelor pe care le creste pe acel teren (porci, caini etc.) ?

3. Daca terta persoana care imi foloseste terenul in momentul de fata m-ar da in judecata pe uzucapiune de 30 de ani, am eu calitate procesuala activa/pasiva ?

4. Daca actiunea de uzucapiune ar fi depusa de acum incolo, ar intra sub incidenta noului cod civil ? Daca da, care ar fi noutatile fata de vechiul cod civil ?

5. Se poate transforma un proces prin care partea adversa are ca prim capat de cerere, hotarare care sa tina loc de act de v/c (pe baza unei chitante de mana facuta de tatal meu pentru casa, nu si pentru teren), intr-un proces de uzucapiune de 30 de ani, in conditiile in care partea adversa o invoca deja, dar in subsidiar (deci nu ca prim capat de cerere) in actiunea deja aflata pe rol ?

6. Ar putea terta persoana sa obtina hotarare judecatoareasca care sa tina loc de act de v/c pentru casa si apoi sa invoce uzucapiunea de 30 de ani pentru teren, intr-un nou proces pe care mi l-ar intenta sau s-ar putea judeca si primul capat de cerere - hotarare care sa tina loc de act de v/c si cel de-al doilea capat de cerere - uzucapiunea, in cadrul aceluiasi proces ?
Din cate stiu, eu nu am calitate procesuala activa/pasiva.
Precizez ca eu sunt parat in cadrul procesului aflat pe rol.
Cum este cu aceste calitati procesuale ? In ce caz sunt eu (calitate procesuala pasiva sau activa) ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 20:04, 18 Decembrie 2011
Daca s-a introdus impotriva dvs. o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de v-c, eu cred ca puteti invoca cu succes prescriptia dreptului la actiune; acţiunea având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare este o acţiune patrimonială şi personală, prescriptibilă extinctiv în termenul general de 3 ani prev. de art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă (parerea mea). Ori, acest termen a inceput sa curga in 1976, la data incheierii acelei chitante de mana.
In ceea ce priveste uzucapiunea... reclamantul trebuie sa dovedeasca posesia neviciata, utila (continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar) timp de 30 de ani. Ori...acesta este un lucru tare sensibil...pe langa faptul ca ii trebuie martori, mai trebuie sa dovedeasca si plata impozitului, faptul ca vecinii il cunosc ca si proprietar, sa figureze inscris in registrul agricol (doar vorbim de o posesie publica, sub nume de proprietar) si altele...
Raspuns d-nului moderator - Kyandra

Buna seara,

Multumesc frumos pentru raspuns.
Este primul raspuns incurajator pe care il primesc.
Va multumesc frumos !
O seara placuta !

Sarbatori Fericite si La Multi Ani 2012 !


Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Buna seara,

pentru d-nul moderator Kyandra

Va multumesc pentru raspunsul incurajator de pe forum referitor la posibiliatea invocarii dreptului la actiune, dar vreau sa fiu realist, am cautat pe forum diverse spete si am aflat ca:
Citez un raspuns dat in forum:

"Atentie, insa, este important de stiut daca promitentul-cumparator a intrat in posesia terenului cu acordul celorlalti mostenitori. Exista o speta (pe care o sa o trimit cat de repede) in care instanta a considerat ca daca promitentul-cumparator a preluat bunul cu acordul promitentului-vanzator, aceasta echivaleaza cu recunoasterea dreptului si, atunci, prescriptia curge de la momentul in care promitentul-vanzator neaga in mod expres dreptul promitentului-cumparator."

Situatia in cazul meu este ca in 1976 tata a instrainat casa sub forma unei chitante de mana, fara acordul bunicii care traia in acel moment.
Dupa 2 luni de la incheierea acelei chitante de mana, bunica a decedat.
Reclamantii in procesul actual au intrat in posesia imobilului, de la data semnarii acelei chitante de mana si tata le-a scris si o scrisoare in anul 1978 prin care se scuza ca nu a putut veni in provincie sa perfecteze actele de vanzare-cumparare si ii roaga pe reclamanti sa aranjeze acolo la notariat si sa-l sune, lucru care nu s-a intamplat, nici reclamantii nemanifestand interes pentru perfectarea actelor. Pana am aparut eu in anul 2009 si le-am contestat dreptul de proprietate si subit m-au dat in judecata, pentru ca mi-au aflat adresa de la Politie.
in prezent actiunea pentru "hotarare care sa tina loc de act autentic de v/c" (depusa de reclamanti in 2009) este suspendata, pana la decizia definitiva si irevocabila in ceea ce priveste o alta actiune care mi-au intentat-o de anulare a unui certificat de mostenitor, dupa bunica. Judecata tine de 2 ani.
Credeti ca daca ar mai dura inca un an acest proces s-ar implini termenul de 3 ani de prescriptie extinctiva ? Nu inteleg de cand curge acest termen de prescriptie extinctiva si nu imi dau seama daca aceasta prescriptie extinctiva a fost intrerupta de faptul ca partea adversa a si intrat in posesia imobilului in 1976, la data semnarii chitantei de mana cu tatal meu, conf. art. 16/ legea 167-1958 ???
Cum poate fi interpretat textul urmator ?citez: "prescriptia curge de la momentul in care promitentul-vanzator neaga in mod expres dreptul promitentului-cumparator."
Daca eu am niste martori, cunostinte ale lui tata, care pot depune marturie ca tata s-a razgandit in ceea ce priveste aceasta vanzare, este aceasta o dovada ca promitentul-vanzator a negat in mod expres dreptul promitentului-cumparator, astfel incat prescriptia extinctiva sa curga de la acel moment ?
Precizez ca tatal meu este decedat din anul 1997.
De asemenea precizez ca in 2009 am obtinut certificat de mostenitor dupa bunica (care a fost contestat de partea adversa care a cerut anularea acestuia), acum aflandu-ne in faza de recurs la Curtea de Apel si am depus cerere reconventionala pentru constatarea dreptului meu de proprietate.
Deasemenea in 2009 eu am facut si sesizare la Politie, pentru a afla cine-mi foloseste terenul si deci pentru a contesta dreptul de proprietate al partii adverse.
Prescriptia extinctiva de 3 ani curge acum in favoarea mea ?
Avand in vedere cele expuse, credeti ca mai pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune ?

Astept un raspuns de la Dvs cu mare interes.

Va multumesc anticipat,

Cu stima,

Sorin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei de interes ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Pot invoca cu succes in recurs la Curtea de Apel (ultima mea cale de atac) exceptia lipsei de interes intr-un proces de anulare a unui ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)