avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Delapidare administrator Asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Delapidare administrator Asociatie proprietari

Buna ziua,
avem o situatie de delapidare, si as dori sa va rog sa ma sfatuiti cum sa procedam si impotriva cui sa ne indreptam.Situati este urmatoarea:
Administratorul unei scari de bloc a plecat pentru o perioada din tara, lasand actele si administrarea Asociatiei unei persoane, cu care noi, din comosditate am fost de acord.Predarea actelor si banilor s-a facut pe baza unui proces verbal de predare -primire.La Primarie am verificat, si nu este modificata nici o schimbare , acolo figurand ca administrator vechiul administrator.Inter timp vechiul administrator nu s-a mai intors din strainatate, situatia derulandu-se sub aceasta forma de provizorat de 2 ani de zile.
Problema este ca desi toata lumea si-a platit datoria la caldura aferenta sezonului 2010-2011, cel care apreluat asociatia nu a platit sumele catre furnizor, acum riscand debransarea.
In urma presinuilor telefonice si ale amenintarilor ca vom face plangere penala, acesta ne evita si nici pana in prezent nu ne-a justificat neplata restantelor catre furnizor, si ce este cel mai rau nu putem recupera pe cale amiabila actele Asociatiei.
Intrebarea mea este impotriva cui ne indreptam plangerea:impotriva administratorului de drept, sau a persoanei care a savarsit efectiv fapta de delapidare .
Dorim sa facem plangere penala , dar nu stim impotriva cui sa ne indreptam.
Nu in ultimul rand am dori sa ne spuneti carei institutii treuie sa facem plangerea penala: politiei sau parchetului?
Va multumesc anticipat pentru sugestii si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:50, 3 Aprilie 2012
va adresati cu plangerea la parchetul de pe langa judecatoria de care apartineti...iar plangerea o faceti impotriva ambelor persoane... de infractiunea de delapidare se face vinovata persoana care a preluat gestiunea de la administrator, dar complice ii este si fostul administrator care i-a incredintat gestiunea asociatiei... ar fi bine ca plangerea sa o faca presedintele asociatiei, sa nu intre si el in aceeasi oala cu aceste persoane...


Cum sa faca plangere penala presedintele? El unde a fost cand s-a facut aceasta predare? Pe Luna? Cum sa lasi pe mana unui om strain, fara nicio forma de angajare gestiunea propriei asociatii? Intra si el la complicitate la delapidare, macar si pentru faptul ca a trecut cu vederea si nu l-a controlat pe cel din urma "administrator", dar in primul rand pentru ca nu i-a facut o forma de angajare pe baza careia sa-l traga la raspundere.

Daca faceti plangere penala impotriva "administratorului" nou va trebui sa justificati cum a ajuns sa gestioneze banii asociatiei. PV de primire predare este un vax in acest caz. El trebuie tras la raspundere pe baza unui contract semnat intre el si asociatie. Are asa ceva? Ca nu ne-ati spus.
Administratorul este un angajat al asociatiei.
La predare fostul administrator are inscrise sume,date,facturi,registrul de casa,daca era si casier.
Verificati cu un contabil acel P.V.Acolo puteti vedea daca a lasat corect situatia financiara.Cenzorul are partea lui de vina.El ce verifica
Urgent trebuie sa faceti A.G in care explicati proprietarilor situatia.In aceasta Adunare luati si
hotarari.Discutati si vedeti la societatile furnizoare de cand nu s-a platit,pentru esalonarile platilor.
Dupa evaluare incepeti procesul cu actualul administrator.-daca este vinovat cu fostul-
Un proces dureaza si pana la cine sa plateasca vi se taie apa,gazul,caldura.
Dvs ca asociatie de proprietari aveti inregistrat in evidenta procesul verbal de predare primire data de la care responsabil este persoana care a preluat activitatea
Responsabil pentru situatia cu care se confrunta asociatia nu este numai administratorul ci atat cenzorul/comisia de cenzori cat si presedintele care detin obligatia sa verifice lunar activitatea asociatiei si platile catre furnizori
Plangerea penala o faceti impotriva administratorului care a preluat asociatia de proprietari
Administratorul a predat actele si activitatea Asociatiei, unei rude de-a ei, fara acordul locatarilor, pe baza unui PV, pe care nu l-am vazut.Ne-am interesat la Primarie si acolo figureaza vechiul administrator, nefiind inregistrata nicio schimbare oficiala de administrator.Din aceasta cauza deduc ca cel care a produs delapidarea, nu are niciun contract semnat intre el si Asociatie.De aici si dilema in legatura cu persoana impotriva careia trebuie sa ne indreptam plangerea.
Asociatia are 16 apartamente si 70% sunt pensionari.Aum 3 ani cand m-am mutat in aceasta scara, nu am stut ca nu exista un cenzor, un presedinte.Am aflat abia acum, cand furnizorul de apa ne-a anuntat ca ne opreste apa.Trebuie pus la punct tot , insa pana atunci trebuie sa facem plangerea si sa incercam sa recuperam sumele delapidate, dupa care sa intram in legalitate.
Mai am o intrebare: Cum putem schimba administratorul si pe baza carui act putem solicita schimbarea imputernicitului contului bancar?
Suma nu este exorbitanta(3900 caldura,1800 apa),dar avand in vedere ca majoritatea sunt pensionari si mai ales ca toti au platit la timp aceste sume, e greu sa le cada pe cap o astfel de paguba.Desi oameni maturi, trecuti prin viata, au fost atat de creduli incat au lasat sa fie pacaliti de un strain.

Alte discuții în legătură

Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Administrator fara contract de munca. george89 george89 Buna ziua. V-as ruga sa ma ajuta-ti intr-o problema destul de interesanta si incalcita in acelasi timp. Pe scurt am o ruda care in anul 2000 a preluat functia ... (vezi toată discuția)
Furt de proportie autor cunoscut: administrator de bloc cmariusstancu cmariusstancu Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul ... (vezi toată discuția)