avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC

Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul nu a achitat facturi la RADET/APANOVA/REBU din Mai 2008! am reusit sa obtin situatiile soldului Asociatiei de propietari dupa ce am aflat cu greu codul de client. datoriile insumate depasesc :O 110.000 RON[/color], ceea ce am primit de la furnizorii de utilitati inclusiv penalizari. Datoria creste cu circa 0,1 % pe zi. :((:((
Pe foaia de intretinere Datoria calculata de Administrator: de circa 10 ori mai mica 15.100 Ron adica normala pentru un bloc cu 90 de apartamente!
Am afisat mesaje la toate scarile incercand sa"activez" opinia publica. Am strans liste de semnaturi cu petitii catre primarie, politie, acum sunt hotarat sa merg si la Judecatorie.
Cum a fost posibil? Cf. documentelor pe care am reusit sa le primesc+confirmari telefonice de la furnizori: pentru facturile neachitate s-a semnat Protocol intre Furnizorul de Utilitati si Administrator ca reprezentant al Asociatiei de Propietari pentru reesalonare in ...X rate Lunare. Protocolul nu a fost respectat, Administratorul nu a achitat ratele, si conform Protocolului la suma restanta se platesc penalizari de 0,1% pe zi, Ceea ce nu cunosc sunt bazele legale pentru care nu s-a intrerupt alimentarea cu apa/apacalda/caldura...cu toate ca datoria creste constant.
Cu ocazia somatiilor lunare de la furnizori Administratorul mai achita 60-70% din rata datoriei reesalonata...poate de aceea nu se opresc utilitatile...
Concluzia se impune Administratorul fura dupa o "inginerie financiara" aplicata cu succes cu concursul tacit al Furnizorilor! Spre exemplu RADET nu opreste apa calda cu toate ca Facturile sunt neachitate din 05.2008 iar suma acestora este de 55.000 RON la care se adauga 16.000 Penalizari !!!!
Astfel majoritatea locatarilor sunt contrariati, desi le-am afisat datoriile nu sunt convinsi de proportia dezastrului.
Sunt inmarmurit de lipsa de reactie a multor vecini...In plus nu avem Presedinte...cenzori...nimic nu pare legal...Avem insa fiecare din noi chitante cu care am achitat intretinerea !
Adresele facute (cu lista de semnaturi aferente - ca la semnat toti vecinii sunt de acord) ne-au fost returnate de la Primarie cu raspunsuri de genul: nu este de competenta noastra. Am depus plangere la politie, in nume personal inca din 25 August 2009 si raspunsul nu a venit: "lucrarea este in desfasurare". Am trimis documentele impreuna cu o plangere la judecatoria de sector, astept sa primesc confirmarea ca le-au primit. Totusi, vine iarna, ce ma sfatuiti sa fac sa pot rezolva in conditiile date situatia? Doresc in primul rand sa impiedic Administratorul sa "fuga" si sa-l putem trage la raspundere pentru a recupera sumele datorate si Angajarea unui Administrator nou Autorizat/firma care sa preia in urma unui control contabil/judiciar gestiunea.
Organizati-va cat mai rapid - presedinte, comitet, cenzori noi. Dati administratia unei firme/persoane de incredere. Faceti expertiza contabila. Actionati in instanta pe civil pentru datoriile administratorului pana nu scapa de toate proprietatile sale. Faceti si plangere penala pentru delapidare. Si pe urma incepeti sa platiti din datorii cu speranta ca veti reusi la un moment dat sa recuperati ceva din prejudiciu.
Sfatul meu este sa mergeti imediat , astazi daca se poate , si sa faceti plangere penala la politie impotriva administratorului pentru gestiune frauduloasa si delapidare , fapte prev.si ped de Codul Penal.
SUCCES!
B-)
Si ar fi ideal sa reusiti sa-i puneti "sechestru" (civil/sau penal- instituit de catre procuror) pe bunurile imobile/mobile personale, pentru a putea recupera prejudiciul produs.
Daca administratorul nu are bunuri, atunci nu stiu cum puteti recupera "prejudiciul produs" astfel ca acesta va trebui suportat tot de catre locatari/dvs. pentru ca riscati sa ramaneti fara furnizarea utilitatilor!
sint convins ca stampila asociatiei se afla in posesia administratorului, deci primul pas ar fi sa-i luati din mina stampila. fara ea este legat de miini si de picioare, in sensul ca nu isi mai poate face de cap. astfel, daca administratorul este proprietar in blocul dvs, nu-si mai poate vinde apartamentul fara adeverinta de la asociatie, adeverinta care trebuie sa aiba stampila.
al doilea pas ar fi sa va alegeti o conducere care sa se zbata pentru recuperarea datoriilor de la administrator, pe baza unei expertize contabile in conditiile legii 230
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
Am facut Plangere pe data de 25 08 ...e drept ca nu penala. am depus alaturi de plangere copii dupa toate doc. de la Furnizori : fax RADET, Fax REBU, index telefonic trimis de ApaNova. Acum ar fi de depus si foaia de intretine unde apare suma Total Restante ale Locatarilor, ce nu are nici o legatura cu realitatea. Multumesc oricum pt. raspuns rapid.

Alte discuții în legătură

Asoc. de propietari cu restante la furnizori: daca refuz sa platesc din nou facturile din 2008? cmariusstancu cmariusstancu Stimate Doamne/Domni, reapelez la bunavointa Dvs. de a analiza o situatie deosebita: sunt membru intr-o asociatie de locatari dezorganizata. Neavand ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)