avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Delapidare administrator Asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Delapidare administrator Asociatie proprietari

Buna ziua,
avem o situatie de delapidare, si as dori sa va rog sa ma sfatuiti cum sa procedam si impotriva cui sa ne indreptam.Situati este urmatoarea:
Administratorul unei scari de bloc a plecat pentru o perioada din tara, lasand actele si administrarea Asociatiei unei persoane, cu care noi, din comosditate am fost de acord.Predarea actelor si banilor s-a facut pe baza unui proces verbal de predare -primire.La Primarie am verificat, si nu este modificata nici o schimbare , acolo figurand ca administrator vechiul administrator.Inter timp vechiul administrator nu s-a mai intors din strainatate, situatia derulandu-se sub aceasta forma de provizorat de 2 ani de zile.
Problema este ca desi toata lumea si-a platit datoria la caldura aferenta sezonului 2010-2011, cel care apreluat asociatia nu a platit sumele catre furnizor, acum riscand debransarea.
In urma presinuilor telefonice si ale amenintarilor ca vom face plangere penala, acesta ne evita si nici pana in prezent nu ne-a justificat neplata restantelor catre furnizor, si ce este cel mai rau nu putem recupera pe cale amiabila actele Asociatiei.
Intrebarea mea este impotriva cui ne indreptam plangerea:impotriva administratorului de drept, sau a persoanei care a savarsit efectiv fapta de delapidare .
Dorim sa facem plangere penala , dar nu stim impotriva cui sa ne indreptam.
Nu in ultimul rand am dori sa ne spuneti carei institutii treuie sa facem plangerea penala: politiei sau parchetului?
Va multumesc anticipat pentru sugestii si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:50, 3 Aprilie 2012
In aceeasi problema a lui " @anakin70000" sunt si eu care locuiesc in municipiiul Braila. Asociatia de proprietari de la blocul de resedinta a cuprins la infiintare 2 blocuri, un bloc cu doua scari si altul cu trei scari. In anul 2010 s-a produs despartirea, cel care indeplinea functia de presedinte la asociatia de proprietari mama a spart-o in doua. De aici un intreg circ, asociatia mama a ramas cu activele si toate datoriile de la furnizorii asociatiei vechi, dar presedintele a ramas la ambele asociatii, acesta a obligat pe administrator sa semneze despartirea asociatiilor, a infiintat o asociatie noua fara nicio datorie, iar anul trecut(2011) a predat stampila presedintelui ales la asociatia veche. Problema se pune astfel: cum putem noi cei din asociatia veche sa putem sa punem la plata la datoriile istorice si pe proprietarii de la noua asociatie, care pina acum 2 ani au fost membri in asociatia noastra? In speta este vorba de Asociatia de proprietari nr. 47 si Asociatia de proprietari nr.834 din municipiul Braila. Si as mai avea o problema, asociatia de propietari are 2 spatii comune de folosinta care sunt oferite spre inchiriere. Unul dintre spatii a fost oferit spre inchiriere de fostul presedinte al Asociatiei de proprietari nr. 47 pe o durata de 10 ani, patronului unei firme de intretinere material rulant (ascensoare), problema este ca la durata asta mare de ani de contract chiria este de 50 RON/luna, iar respectivii au emis un contract de furnizare servicii lifturi de 300 RON/lift/lunax2 scari de bloc a 1 lift/scara = 600 RON/luna, dar contractul nu este semnat de presedintele asociatiei si nici de administrator iar facturile curg din partea firmei. Va rog daca se poate sa luati in considerare cele enumerate mai sus si sa imi raspundeti. Cu aleasa consideratie, Laurentiuman!
Noi am gasit rezolvare amiabila cazului nostru.In prima faza am propus ca pana la sosirea administratorului de drept , caruia urma sa-i imputam toata paguba,sa preiau administrarea in mod voluntar, adica din suma stransa pentru cheltuielile de asociatie , sa o strang si sa platim paguba, astfel locatarii nesimtind nicio cheltuiala in plus.Suma nu era tocmai mare(3300 lei), si facusem planul ca in 15 luni sa strang suma si penalitatile ce s-ar fi adunat.Am inceput aceasta actiune, si intre timp a sosit si administratorul care trebuia sa raspunda de fapta persoanei careia i-a incredintat administratia.Am stabilit cu ea o plata esalonata pe 6 luni, astfel ca acum mai avem o restanta de 1500 lei.Intr-un fel aceasta actiune a avut si un efect benefic, deoarece toti locatarii scarii s-au disciplinat in legatura cu platile, astfel ca pe data de 17 ale lunii toti ma asteapta cu banii, neavand nicio restanta din partea lor.Multumesc celor ce mi-au raspuns .
Ma bucur "anakin 70000" ca ati reusit sa gasiti intelegere, dar la mine sta altfel problema deoarece sunt "arierate" din 2008 la societatea locala de energie termica de circa 22000 RON, facturi neplatite la salubritate de 4800 RON, apa rece de 8000 RON sumele acestea sunt din vremea in care asociatia de proprietari avea in componenta 2 blocuri. Cum mai sus am explicat ca asociatia s-a spart in doua, doamna administrator fara sa intrebe pe nimeni dintre locatarii pe care singura si-a dat consimtamintul ca ne reprezinta, a pus semnatura proprie si stampila de administrator al asociatiei pe procesul verbal de consfintire al infiintarii unei alte asociatii la blocul care s-a separat pe furis. Aici la mine presedintele asociatiei si-a modernizat scara de bloc pe care locuieste cu banii adunati pe fonduri de reparatii si de rulment a intregii asociatii, astfel ca atunci cand a facut separarea si a infiintat o alta asociatie, el a declarat la judecatorie ca noua asociatie NU ARE NICIO DATORIE la vechea asociatie, si cei care au ramas la vechea asociatie am preluat arieratele expuse mai sus. Te rog o parere! Cu stima Laurentiuman.
Doamna elga50 are dreptate atunci cand va indica sa verificati daca asociatia de proprietari este infiintata legal in baza unei hotarari judecatoresti. Pentru ca daca acea asociatie nu are personalitate juridica, nu poate sta in instanta decat ca parata si acest caz daca exista presedinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Administrator fara contract de munca. george89 george89 Buna ziua. V-as ruga sa ma ajuta-ti intr-o problema destul de interesanta si incalcita in acelasi timp. Pe scurt am o ruda care in anul 2000 a preluat functia ... (vezi toată discuția)
Furt de proportie autor cunoscut: administrator de bloc cmariusstancu cmariusstancu Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul ... (vezi toată discuția)