avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lovirea si alte violente / schimbare incadrare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lovirea si alte violente / schimbare incadrare juridica in slutire / daune

Buna ziua. As dori sa va intreb in cazul in care certificatul medico legal spune : fractura coronara 1.1,2.1,1.2 (cei 3 dinti din fata sus) , fractura coroana de invelis 4.5 (e vorba de un molar care era imbracat), fractura de piramida nazala cu minima deplasare, excoriatie, echimoze, hematom epicranian, plagi contuze, comotie cerebrala anamnestica.Necesita 15-16 zile de ingrijiri medicale pt vindecare. Procurorul a facut incadrarea pe lovire si alte violente. Sunt parte vatamata ,m-am constituit parte civila in procesul penal, prima infatisare a avut loc dar s-a amanat la cererea invinuitului. Agresiunea a avut loc noaptea de catre 2 indivizi, ambii au recunoscut, unul din ei a decedat, decesul acestuia nu are nici o legatura cu incidentul (a omorat o prostituata si s-a sinucis). Mentionez ca cel cu care ma judec nu are antecedente si pe el l-am invinuit de ruperea dintilor si a nasului, iar eu nu am lovit. Exista certificatul medico-legal, martori - 2 apartinand familiei mele si un agent de paza, plangerea prealabila si recunoasterea faptei de catre invinuiti,deci toate favorabile mie. Stiu ca depinde de instanta de judecata, dar as putea reusi sa schimb incadrarea juridica in slutire, respectiv vatamare corporala grava si daca da cum procedez, ii cer acest lucru judecatorului pe cale verbala?

A doua intrebare ar fi ce daune morale si materiale ar fi ok sa cer? Facturi am pentru refacerea protetica a celor 3 dinti in valoare de 1500 ron, lucrare care am facut-o la un medic stomatolog prieten de familie, deci implicit mult mai ieftin. As dori sa cer o suma mai mare in vederea refacerii dintilor intr-un material de calitate sporita, care sa suplineasca calitativ pe cei naturali, nu stiu daca se aproba.Ce parere aveti? Multumesc anticipat.

PS: un exemplu similar am gasit aici : [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
lord1, utilizator
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 23:27, 24 Mai 2012
Spre deosebire de prevederile mai vechi ale legislatiei penale in care notiunea de “desfigurare” era mai limitata, in Codul penal actual , in literatura juridica , se utilizeaza termenul de “slutire”, avind o semnificatie mai larga.
Sub acest aspect , prin “slutire” se intelege o deformare evidenta morfologica sau estetica a unei regiuni anatomice , indiferent de localizarea sa , dar care creeaza victimei un prejudiciu real fizic sau psihologic.
Slutirea este o forma calificata a infractiunii de vatamare corporala grava , aceasta notiune, despre care se face vorbire in textul art. 182 din c.pen , desi nu exista totusi o definitie legala , motiv pentru care inclusiv in doctrina medico-legala intalnim numeroase discutii , generate de o cazuistica bogata si complexa.

In acest sens se impune ca aprecierea finala medico-legala sa fie facuta la un interval mai mare de la producerea traumatismului si dupa epuizarea tuturor metodelor terapeutice , de chirurgie plastica si reparatorie sau fizioterapie.

Notiunea de “prejudiciu estetic” (desi nu este prevazuta de Codul nostru penal) este adesea utilizata in practica , ea putind constitui o circumstanta agravanta in dozarea pedepsei penale sau in cadrul unor cauze cu implicatii de ordin civil.
Un aspect de care trebuie sa tina seama medicul legist in aprecierea caracterului de slutire il constituie si unele criterii legate de persoana expertizata si anume , sexul , virsta si profesia acesteia.
In cazul existentei unor cicatrici multiple cu aspect deformant situate pe suprafete corporale intinse , sau cu aspect de cheloid , in aprecierea caracterului de slutire se va lua in consideratie , pe linga localizarea acestora , si virsta si sexul persoanei vatamate.
In alte cazuri in care , chiar daca caracterul de slutire propriu-zisa nu este evident prin localizare (de obicei la fata) si unele modificari functionale , in cazul anumitor profesii (actori , persoane publice , profesori , functionari care au contact nemijlocit cu publicul etc) prejudiciul estetic poate fi considerat drept slutire , desi in mod obisnuit nu are acest caracter. In aceste situatii exista si implicatii de ordin civil sub aspectul invaliditatii sau al necesitatii schimbarii profesiei.
Din motivele de practica judiciara si medico-legala invocate mai sus , consider ca solicitarea dvs adresata instantei , avand in vedere si dispozitiile prevazute de art.182 al.2 c.pen , este discutabila cu privire la posibilitatea schimbarii incadrarii juridice in sensul cerut de dvs.
Este o hotarare exclusiva a magistratului care depinde de materialul probatoriu administrat in cauza , dar si de acceptiunea juridica a acestuia .

Cu privire la daunele morale , acestea reprezinta suferinta partii vatamate si nu sunt cuantificabile , motivat de faptul ca suferinta este , la randul sau , este incuantificabila , astfel ca dvs veti face o propunere cu privire la cuantumul sumei , urmand ca magistratii sa dispuna asupra valorii daunelor morale
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Multumesc de raspuns. Poate cineva sa imi raspunda mai concret la cele doua intrebari?1. Mai exact cum trebuie sa procedez ca sa cer schimbarea incadrarii juridice? 2.Ca si exemplu pt daune sa cer 7000 ron daune materiale (ca si in cazul din linkul de mai sus de la ps, unde s-a aprobat) si 5000 ron daune morale ar fi mult/putin din punct de vedere obiectiv?
Cererea de schimbare a incadrarii juridice se face in scris , se depune in instanta , se ataseaza la dosar si se sustine oral in fata instantei.
Este recomandabil ca aceasta sa fie formulata si sustinuta de un specialist in drept(avocat) care sa o si motiveze , pe aspectul probatoriilor administrate , raportate la starea de fapt si sa faca aprecieri cu privire la starea de drept.
O astfel de cerere este complexa si nu este recomandabil sa fie formulata de parte sau macar ar trebui sa o conceapa un jurist.
In privinta daunelor morale , v-am explicat , dvs solicitati si instanta apreciaza asupra cuantumului acestora.
Este bine la audierea martorilor ca dvs sa propuneti un martor care sa descrie suferinta dvs cauzata de agresiune
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
In ceea ce priveste schimbarea incadrarii juridice este necesara o expertiza medico-legala, cu obiective bine fixate, astfel incat, semnele morfologice inestetice se pot completa cu o grava dificultate fiziologica de exemplu( pentru ca nu cunosc situatia exacta) greutate in alimentare, masticatie,deglutitie, greutate in respiratie in cazul fracturii piramidei nazale ,etc, iar aceasta situatie este permanenta.
Daunele materiale se dovedesc cu inscrisuri(chitante, facturi, etc).Daunele morale numai dvs. le puteti aprecia.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
Silvia Renate Mihai , Avocat
Inclusiv pentru stabilirea obiectivelor si prezentarea acestora instantei de judecata pentru a se pronunta pe acest probatoriu este recomandabila apelarea la o persoana specializata.
Sunt , asa cum aratam mai sus , probleme complexe , care pot fi rezolvate numai de profesionisti.
Succes !

Alte discuții în legătură

Slutire? geo-vem geo-vem Este slutire cind o persoana este lovita in zona fetei si in urma lovituri ia-u cazut 2 dinti si sub buza ia ramas semn de 2,5cm. (vezi toată discuția)
Slutirea StefaniaBRB StefaniaBRB Buna ziua, am si eu o nelamurire. In urma unei altercatii intr-o discotea din localitate, am ramas cu un semn pe fata de aproximativ 6cm(din coltul gurii pana ... (vezi toată discuția)
Prea putine zile pe certificatul medico-legal? plangere penala? mirceagavrilescu2232 mirceagavrilescu2232 Buna seara. Am o rugaminte , Recent am fost partea vatamata intr-o altercatie ( am iesit cu \"prietenii\" si niste necunoscutii ) iar in nici 30 de cativa ... (vezi toată discuția)