avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prea putine zile pe certificatul medico-legal? ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prea putine zile pe certificatul medico-legal? Plangere penala?

Buna seara. Am o rugaminte , Recent am fost partea vatamata intr-o altercatie ( am iesit cu "prietenii" si niste necunoscutii ) iar in nici 30 de cativa necunoscuti m-au atacat ( motivul este absolut banal iar eu nu port vreo vina) si m-au agresat. Problema este ca daca imi luam doar bataie ( si nu ramaneam cu semne sau ceva nu mergeam mai departe), insa unul dintre agresori mi-a dat in cap cu un pahar de sticla si am avut multiple taieturi si plagi pe zona fruntii si ochiului (era sa raman orb). Am scos certificat medico - legal insa pe el mi-au trecut doar 12-14 zile desi eu o sa raman cu semne toata viata si nu sunt chiar foarte mici( a fost nevoie de copci si de cusaturi ) in 3-4 zone ale fetei. De asemenea am si o fractura usoara de os nazal.
Doresc sa ii dau in judecata si sa fac si o plangere penala. Mi s-au facut fotografii in acea seara de catre un politist, am si un martor iar restul sun tmai mult prieteni cu ei decat cu mine. Intrebarea este daca pot avea castig de cauza cu aceste 12-14 zile in instanta??? Imi sunt suficiente?? Ma pot incadra la vatamare corporala grava ( poate slutire) ?

Mentionez faptul ca doresc despagubiri atat materiale pentru telefonul pe care mi l-au spart+medicamente+transport+operatii estetice sa ascund cicatricile cat si morale pentru durerea fizica si psihica produsa. M-au vazut si vecinii in halul ala si imi e rusine cand ma intalnesc cu cate unul. Nu vreau sa ma chinui in instanta pentru o despagubire de 50 milioane. Ar fi de reasul curcilor. Doar telefonul mobil m-a costat 22 milioane.
Sper ca am postat intrebarea in sectiunea care trebuie in caz contrar rog un admin sa o mute la alta categorie.
Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Sa inteleg ca 3 cicatrici pe fata nu reprezinta prejudiciu estetic grav ? Multumesc pentru raspunsul oferit.
Intr-o Decizie CCR referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 194 alin. (1) lit. c) din Codul penal, s-a retinut:
Leziunile care au produs o dizarmonie la nivelul feței care nu poate fi ștearsă printr-o intervenție chirurgicală, putându-se numai ameliora aspectul cicatricilor, constituie un prejudiciu estetic grav și permanent.
Caracterul de permanență a prejudiciului estetic la care fac trimitere dispozițiile legale presupune o consecință posttraumatică care nu este susceptibilă de refacere, în sensul că, nici pe cale naturală, nici ca urmare a vreunei intervenții medico-chirurgicale, nu se va mai putea obține remedierea.
Gravitatea prejudiciului estetic, constă în schimbarea înfățișării normale a unei persoane într-una neplăcută, respingătoare, într-o desfigurare (schimbarea aspectului feței), în deformare (schimbarea formei corpului) sau în mutilare (desprinderea unei părți din corp).
Astfel, „prejudiciul estetic grav” sau „sluțirea” (termen prevăzut de art. 182 alin. 2 teza a IV-a din Codul penal din 1969) reprezintă modificarea morfologică sau estetică a aspectului fizic natural al persoanei, de natură a-i crea un prejudiciu fizic real și evident, independent de posibilitatea – lipsită de certitudine – de ameliorare prin metode chirurgicale și de durată. Așa fiind, Curtea constată că înfățișarea fizică a persoanei se constituie într-un drept subiectiv care poate fi atins când se comite infracțiunea de vătămare corporală, iar când repararea nu mai poate avea loc pe cale naturală, individul afectat percepe desfigurarea ca fiind cauza suferințelor sale psihice, conștientizând nu numai infirmitatea, ci și consecințele acesteia, respectiv compasiunea sau dezgustul celor cu care vine în contact, ceea ce duce la retrăirea evenimentelor cauzale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Slutirea StefaniaBRB StefaniaBRB Buna ziua, am si eu o nelamurire. In urma unei altercatii intr-o discotea din localitate, am ramas cu un semn pe fata de aproximativ 6cm(din coltul gurii pana ... (vezi toată discuția)
Cicatrice (vatamare corporala grava sau lovire si alte violente) xuser xuser Daca in urma unei altercatii , victima primeste un pumn in ochelari, lentila cauzandu-o o cicatrice de 4 cm deasupra ochiului, fapta intra la lovire si alte ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de slutire corinuta corinuta As dori sa aflu daca mai este incriminata acesta fapta, respectiv infraciunea de slutire, daca ati putea sa/mi spuneti cadrul legislativ (vezi toată discuția)