avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Speta mai neobisnuita-art 290 Cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Speta mai neobisnuita-art 290 Cod penal

De curand am aflat de speta aceasta si as dori mai multe pareri daca se poate.
Lucrurile stau cam asa:
-X este absolventa de facultate si desi nu a fost o studenta buna, primeste o asa zisa hartie de la o scoala privata din strainatate, unde este invitata la un fel de bursa pe o durata de cateva luni.
- fara sa verifice daca invitatia este reala, adica nu a sunat sau sa fi trimis macar un email catre aceasta scoala privata, X decide sa plece pt asa zisele studii.
-ajunsa in strainatate constata ca de fapt nimic nu era adevarat, nu era asteptata la aeroport asa cum i s-a promis, asadar se intoarce in tara.
-depune o plangere la politie, indica anumiti suspecti si o alta persoana Y este pusa sub acuzare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Cam astea sunt datele, acum, gandindu-ma in special la efectele juridice pe care le-au produs acea falsa invitatie....as putea zice ca e o inselaciune, insa nu exista un prejudiciu, nu s-a urmarit prin toata aceasta actiune obtinerea unei sume de bani.
Pe de alta parte am putea spune ca victima a fost naiva si a crezut, fara sa verifice, ca a "castigat" marele pot, insa fiind totusi absolventa de studii superioare, varsta undeva la 26 de ani...nu putem spune ca este exonerata de orice vina.
Mai mult decat atat, fratele victimei are o meserie care il ajuta sa-si dea seama daca o hartie este falsa sau nu, oricum un telefon la scoala respectiva i-ar fi ajutat sa-si dea seama daca situatia este reala sau nu, nu cred ca era nevoie vreo deplasare in strainatate sa se trezeasca la realitate.
M-ar interesa parerea avocatilor in speta aceasta, s-ar ajunge in instanta cu o astfel de speta sau s-ar da SUP? Care ar fi efectele juridice care s-au produs in acest caz?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 11:19, 19 Decembrie 2011
Mulţumesc pentru invitaţia dnei Laura Ciobeică de a răspunde la această speţă. Este foarte interesant de argumentat referitor la caracterul penal existent.

Astfel, faţă de întrebarea pusă, eu consider că nu poate fi caliicată ca infracţiune fapta în cauză.

Ca argumentaţie, doresc să combat încadrările penale cele mai apropiate:

* potrivit art. 290 Cod Penal, Falsul în înscrisuri sub semnătură privată,

sub aspectul elementului constitutiv al infracţiunii, leguitorul condiţionează existenţa faptei de producerea unei consecinţe juridice.

În doctrină, mă refer aici la Drept Penal, Partea Specială, G. Nistoreanu, V. Dobrinoiu, A. Boroi şi alţii, Edit. Continent XXI, Buc, ed. 1995, pag. 477, autorii menţionaţi susţin că:

Activităţile care compun elementul material al laturii obiective vor cădea sub incidenţa legii penale doar în măsura în care va fi îndeplinită cerinţa esenţială ca acestea să fie executate în vederea producerii unor consecinţe juridice...Dacă înscrisul nu este apt să fie folosit nu există urmarea imediată cerută de lege.

Precizez că nu există puncte de vedere ( vorbesc despre tratate consacrate) contrare doctrinei arătate. Astfel, colega @annajanette a atins partea sensibilă a încadrării.

*art. 289 Cod Penal, Falsul Intelectual,
Nici o astfel de încadrare nu poate fi primită, având în vedere că, potrivit aceluiaşi Tratat, pag. 472,

Subiectul activ nemijlocit al infracţiunii este calificat, în sensul că acesta nu poate fi decât o persoană care are calitatea de funcţionar sau alt salariat şi săvârşeşte o faptă în exerciţiul atribiţiilor sale de serviciu.


*ultimei încadrari posibile, respectiv art. 215 Cod Penal, Înşelăciunea,

îi lipseşte, sub aspectul laturei subiective, intenţia directă, faţă de care îmi permit să citez din acelaşi Tratat, pag. 239:

Infracţiunea de înşelăciune se comite cu intenţie directă, întrucât textul de incriminare cere ca acţiunea să se realizeze în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, a unui folos material injust (intenţie calificată prin scop).


Concluzionând, faptele prezentate nu constituie infracţiune. Nu exclud, însă, obţinerea prejudiciilor materiale pe calea dreptului civil, dacă persoana lezată cunoaşte autorii farsei.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune, fals, uz de fals? anana anana Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta: Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt ... (vezi toată discuția)
Art.290 ContSters126274 ContSters126274 Va rog sa-mi spuneti care sunt elementele constitutive ale infractiunii din art.290cpp. In cazul in care documentul modificat nu s-a folosit, mai este o ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)