avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale tranzactie imobiliara nefinalizata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

tranzactie imobiliara nefinalizata

am contractat printr-o agentie imobiliara o garsoniera. agentia a primit pentru tranzactie ,la data rezervarii garsonierei un procent de 3% din valoarea totala a pretului acesteia. dupa aproape un an, cand vanzatorul nu si-a indeplinit obligatiile de termen predare, de configuratie arhitecturala am renuntat la contract. agentia nu s-a implicat desi primise de la mine comisionul. daca tranzactia nu s-a finalizat sgentia imobiliara nu trebuia sa-mi restituie comisionul ?
Nu stiu cum aveti contractul cu agentia.
In mod normal daca nu exista o clauza contrara ar trebui sa va primiti banii.
Ar fi recomandabil sa mergeti cu contractul la un avocat sa-l studieze.
Daca agentia nu va da banii va trebui sa ii dati in judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
in prinicpiu trebuie sa studiati continutul clauzelor contractului incheiat cu agentia imobiliara. In general, insa, nu exista prevazute obligatii in sarcina societatii comerciale care a intermediat incheierea tranzactia intre cumparatorul promitent si vanzatorul promintent. Se invoca, de regula, numai obligatia societatii de intermediere de a crea legatura intre cele doua parti si nu raspunderea incheierii contractului de vanzare cumparare care este exclusiv in sarcina partilor contractante. Nu se poate obliga nimeni sa vanda sau sa cumpere un bun, vointa celor doua parti trebuie sa fie concordanta iar asumarea obligatiilor specifice incheierii unui contract de vanzare cumparare nu cade decat in sarcina partilor acestuia.
Repet este important de analizat continutul actului incheiat cu agentia.
Obligaţia asumată de o agenţie imobiliară este una de rezultat, nu de mijloace. Adică, această obligaţie se consideră îndeplinită atunci cînd s-a realizat scopul propus.

Cele mai multe contracte de acest fel prevăd că obligaţia asumată de agenţie este îndeplinătă în momentul în care cei pentru care lucrează (vînzător şi cumpărător) au încheiat promisiunea bilaterală de vînzare-cumpărare, act care îi leagă juridic. Agenţia nu mai răspunde de neîndeplinirea obligaţiilor asumate de cele două părţi în antecontract.

Prin urmare (cu referire la ceea ce scriam mai sus), comisionul este datorat agenţiei odată cu încheierea antecontractului.

Ar fi posibil ca în contractul încheiat de dumneavoastră să existe altfel de prevederi. Deşi mă îndoiesc. Studiaţi cu atenţie contractul de intermediere.

Liviu S.Bordaş
Scopul propus este vanzarea cumpararea si nu promisiunea de vanzare. Pentru acel comision (sau oricare altul) cred ca agentul imobiliar ar trebui sa faca mult mai mult. In cazul in care clauzele din contractul de intermediere prevad plata comisionului la semnarea antecontractului fara nici o obligatie din partea agentiei/agentului de a se asigura de finalitatea tranzactiei mie imi suna a mârlanie.
Singura problema ramane faptul ca nu se cunosc clauzele din contractul cu agentia.
Poate vom avea la un moment dat legislatie pentru aceasta ocupatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. am avut intentia sa ... Simo Na Simo Na Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)