avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozit pe ajutoare materiale?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozit pe ajutoare materiale?

As vrea sa stiu daca se impoziteaza ajutoarele materiale date salariatilor in baza CCM (pt deces in familie, pentru boli etc.). Daca da, va rog sa imi spuneti si temeiul legal. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 15 Octombrie 2008
Codul fiscal prevede :
Art. 42. - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

art.55 (4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Multumesc pentru raspunsul profesionist. Putem, in cazul in care pana acum s au platit impozite pentru astfel de ajutoare, sa solicitam inapoierea acestor sume? Care ar fi procedura de urmat, in cazul acesta?
Da, se poate cere restituirea acestor sume.
Daca operatiunea de acordare a lor a fost inregistrata in contabilitate, atunci se pot compensa sumele de recuperat cu cele de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor nastere mnd mnd Buna ziua, Nu stiu daca dumneavostra ma puteti ajuta daca nu cu un raspuns macar cu niste date de contact utile unde as putea sa intreb daca pentru ajutorul ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare mateiadriana mateiadriana In cazul decesului salariatului,ajutorul de inmormantare dat de angajator conform contractului colectiv de munca, se impoziteaza? (vezi toată discuția)
Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)