avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor nastere

Buna ziua,

Nu stiu daca dumneavostra ma puteti ajuta daca nu cu un raspuns macar cu niste date de contact utile unde as putea sa intreb daca pentru ajutorul de nastere copil se calculeaza contributii si ce fel de contributii, pana acum am intalnit pareri diferite care mai mult ma nedumiresc si nici legea nu ma ajuta prea mult pentru ca lasa loc de interptretari.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 17:31, 28 Aprilie 2010
Codul Fiscal - Art. 42: Venituri neimpozabile

În întelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a)ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, din bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv indemnizatia de maternitate si pentru cresterea copilului, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca;
Se retin toate contributiile
Art.55 - Legea nr.571/2003(Codul fiscal)

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Find un ajutor, asa cum rezulta din CCMUN , acesta nu se impoziteaza . Daca nu este venit salarial , este de la sine inteles ca nu se retine niciun fel de contributie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)
Tratament fiscal - indemnizatie nastere zzenovia zzenovia Buna ziua tuturor! Va rog , sunt presata de timp si pana acum nu am acordat nicio indemnizatie pentru nastere copil, conform art.55 lit.c din CCMUN 2007-2010 ... (vezi toată discuția)
Impozit pe ajutoare materiale? Bogdan Popovici Bogdan Popovici As vrea sa stiu daca se impoziteaza ajutoarele materiale date salariatilor in baza CCM (pt deces in familie, pentru boli etc.). Daca da, va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)