avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia tatal de concediu pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia tatal de concediu pentru cresterea copilului?

buna seara,

beneficiaza de concediu maternal tatal daca mama nu este incadrata in munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:02, 19 Decembrie 2011
Da, tatal poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului , precum si de indemnizatia aferenta numai daca indeplineste conditiile prevazute de art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010 , si anume:
Art. 2. — (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
......
Daca mama nu a pututu beneficia legal de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu parental mica-mihaela mica-mihaela Buna ziua, In cazul in care o mama nu lucreaza iar tatal este angajat si platitor de taxe la stat, dupa nasterea unui copil tatal poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Srl-debutant si cic iuliamarin iuliamarin Buna ziua, As dori sa ma lamuriti in legatura cu calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Sunt angajata part-time la o societate, as dori sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mihaelacoca mihaelacoca daca am 310 lei salarul net(4 ore pe cartea de munca) pot sa iau indemnizatia de crestere copil?si cat trebuie sa am la ultimul loc de munca (luni,ani)pentru a ... (vezi toată discuția)