Buna ziua,
Am absolvit facultatea de Inginerie Electrica in cadrul universitatii Politehnica Bucuresti pe programul Sisteme Electrice, iar acum sunt in ultimul an la Master tot la Politehnica pe specializarea Informatica aplicata in Inginerie si as dorii sa stiu ce posturi/incadrari pot ocupa in cadrum firmelor.
Spre exemplu programator / administrator baza de date mi s-a spus ca trebuie sa termin Automatica dar eu am facut in facultate si programare si baze de date si acum la master fac tot programare si baze de date. Pe diploma mea scrie INGINER iar firme precum Microsoft anjeaza pe posturi de programare din domeniile Engineering si Computer Scrience iar in domeniul de Network Engineer cei de la microsoft spun clar "Pursuing a B.S. degree in Computer Science, Computer Engineering, Electrical Engineer or related field" in IT Manager acelasi lucru "Pursing a BS degree in Computer Science, Electrical Engineering, Information Science or a related field". Pana la urma totusi este o facultate tehnica nu inteleg de ce in Romania ti se baga pe gat "Automatica" ?
Exista o lista undeva la ce incadrari poate o persoana care termina Inginerie Electrica la Politehnica si Master pe Informatica la Politehnica sa se poata incadra?
Standardul ocupațional respectiv standardul de pregătire profesională,au tangenta directa cu subiectul abordat de discutie,, fiind documentele care precizează competențele profesionale necesare practicării unei ocupații, respectiv, specifice unei calificări. .
Standardul este recunoscut la nivel national si aprobat in conditiile reglementarilor in vigoare.
Este un document specific de lucru pt. specialistii din domeniul resurselor umane,fiind folosit in procesele de recrutare si evaluare ,daca unii dintre angajatori nu-l respecta este strict problema lor.
Care este legea care reglementeaza acest standar ocupational ? ... si care este sanctiunea care se aplica in cazul in care nu se respecta acest standard?
Nu exista o lege si nu exista o latura coercitiva privind standardul ocupational.
Acesta a aparut ca un mecanism de cooperare între furnizorii de pregătire şi cerinţele reale ale locurilor de muncă.
Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA) a dezvoltat şi aprobat o metodologie de elaborare, validare şi aprobare a standardelor ocupaţionale .Pe baza acestei metodologii, au fost aprobate standardele ocupaţionale din diferite domenii de activitate,printre care si cel referitor la ocupatia de administrator baze date(C35).