avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare conform Legii nr. 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare conform Legii nr. 263/2010

buna seara.sunt persoana cu handicap accentuat,, in varsta de 47 ani ,cu 26 de ani in campul muncii.va rog sami spuneti ce conditii trebuie indeplinite pentru a ma pensiona in baza legii 623
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:12, 26 Decembrie 2011
Legea263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

Daca este vorba despre o femeie care se incadreaza in prevederile de mai sus,trebuie precizata luna si anul nasterii,pentru a sti din cat se face reducerea cu 10 ani a varstei standard de pensiopnare.
Legea nu este 623 ci 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Conform tabelului de la art. 73, pentru varsta dvs. ar trebui sa aveti un stagiu de cotizare de 20 de ani.
Dvs. aveti deja 26, deci puteti beneficia de pensie de invaliditate.
In urma examinarii comisiei, se va stabili gradul de invaliditate la care va incadrati, si in functie de aceasta se va face si calculul pensiei.
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Nu va poate spune nimeni cand veti putea beneficia de pensie daca nu precizati data nasterii, sexul si data ivirii handicapului, asa cum rezulta din decizia prin care ati fost incadrat in grad de handicap. Este foarte important daca handicapul s-a ivit inainte de data primei angajari sau dupa aceasta data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta? DanTM DanTM Pensionara pe caz de boala, are 12 ani de munca si 6 ani de pensie de boala, gradul 2 de handicap, nascuta in martie 1964. 1. Anii petrecuti in pensie de ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele incadrate in grad de handicap micaha micaha Buna ziua, Ma numesc M.C. Am varsta de 57 de ani si o vechime neintrerupta in munca de 35 de ani (in invatamant - profesoara). Am o boala congenitala: ... (vezi toată discuția)