avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã?

Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia de pensionare mai pot lucra ca pensionar anticipat penalizat?
Vă mulţumesc!
Crăciun fericit!
Cel mai recent răspuns: barta_andras , utilizator 17:58, 28 Decembrie 2011
1. Pentru un barbat nascut in noiembrie 1965 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. - Pentru cei 14 ani lucrati in gr. a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani.
- Asadar puteti solicita pensie de limita de varsta la 62 de ani, in noiembrie 2027.

3. - Pentru cei 14 ani lucrati in gr.a II-a de munca vi se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 7 luni (adica acum aveti un stagiu de cotizare de 33 de ani si 7 luni).
- Veti putea beneficia de pensie anticipata la varsta de 60 de ani (noiembrie 2025) daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani).
- Veti putea beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani (noiembrie 2025) daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Multumesc!
se pare ca mai am de asteptat .................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt barbat , functionar public, nascut in decembrie ... DANYDANA65 DANYDANA65 Buna ziua, Sunt barbat , functionar public, nascut in decembrie 1965, iar in anul 2021 am acumulat 35 de ani vechime, cand si in ce conditii pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)