avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen legal contestare decizie de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen legal contestare decizie de concediere

Va rog sa-mi spuneti, care este practica instantelor judecatoresti privind termenul de contestare a unei decizii de concediere, 30 de zile potrivit Codului muncii sau 45 de zile potrivit legii dialogului social ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 28 Decembrie 2011
Contestarea deciziei de concediere se face in baza dispozitiilor din Codul muncii care este aplicabil in aceasta situatie, prin umare termenul de contestare a deciziei este de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Dar termenul de 45 de zile pentru ce este ?
In situatia in care, o lege noua contine dispozitii incompatibile cu dispozitiile unei legi mai vechi se considera ca acestea au fost completate, modificate sau abrogate implicit.
In acest sens, art. 67 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative stabiseste ca, "in cazuri deosebite, in care la elaborarea si adoptarea unei reglementari nu a fost posibila identificarea tuturor normelor contrare, se poate prezuma ca acestea au facut obiectul modificarii, completarii ori abrogarii lor implicite
Astfel, in prezent, termenul de contestare a unei decizii de concediere este de 45 de zile, conform art. 211 lit. a) din Legea dialogului social.
Vedeti mai multe
[ link extern ]

Instantele au alta practica decat cele de mai sus ?
nu.
se respecta prevedrile codului Muncii...care prevede expres :

Art. 268
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;


nu vad cum o lege modificata expres in 2011 ar putea fi modificata implicit de una anterioara!

oricine merge intr-o instanta de munca vede ca ce e introdus peste 30 de zile este respins la primul termen ca tardiv formulat.


Alte discuții în legătură

Contestatie decizie de concediere bellabianca52 bellabianca52 Care este termenul de contestatie a unei decizii de concediere individuala? 30 zile conform codului muncii sau 45 zile conform legii dialogului social? (vezi toată discuția)
Concediere sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul concedierii conf. art. 65-67 din codul muncii contestatia se face la preaviz sau la desfacerea contractului si ... (vezi toată discuția)
Termen contestare decizie concediere dreptaciul dreptaciul In decizia de concediere mi s-a trecut ca termen de contestare 45 de zile conform legii 62/2011, dar conform codului muncii termenul de contestare este de 30 ... (vezi toată discuția)